Tahtakurusuna Dikkat! Sayıları Her Geçen Gün Artıyor!

Daha önce Yunanistan ve Fransa gibi birçok Avrupa ülkesinde görülen tahtakurusu şikayetleri Türkiye'de de artmaya başladı. Şikayetlerin büyük kısmı toplu yaşam alanlarında ve konutlardan geldi. Uzmanlar çözümün Sağlık Bakanlığı onaylı ürünlerle ilaçlama yapmak olduğunu belirtti.

Fransa'da sinema ve tiyatro salonlarında, sonra da okullarda görülen tahtakuruları Avrupa'da hızla yayılmaya devam ediyor.

Yunanistan'da da görülmeye başlayan tahtakuruları hakkında şikayetler oldukça fazlaydı.

Tahtakuruları genellikle yatak ve baza kenarları gibi yerlerde gizlenip karanlık ortamlarda hareket ederek insan kanıyla besleniyor. Yaklaşık 5-7 milimetre büyüklüğündeki tahtakuruları genelde koyu kırmızı veya kahverengi renkte oluyor.

Tahtakurusu ısırıkları ciltte alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Seyahat valizleri ve bavullarında da saklanabilen tahtakuruları, insan cildinde kızarık, şişlik ve yaraya sebebiyet verebiliyor.

Türkiye'de de tahtakurusu şikayetlerinde ciddi artış söz konusu.

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, özellikle  toplu konutlarda tahtakurusu sorunlarınn yaşayan insanların arttığını ifade etti.

Prof Dr. Hüseyin Çetin: "Yurt dışındaki bazı ülkelerdeki problemin yanı sıra Türkiye'de gerek toplu taşıma araçlarında gerekse konutlar içerisinde bu sorun olduğu biliniyor."

Çetin açıklamalarının devamında, "Yatakların dikiş kenarları ve altında saklanıyorlar. İşçi yatakhanelerinde ve ikinci el eşya alan kişiler bu problemi daha sık yaşıyor." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Hüseyin Çetin: "Tahtakuruları bütün evinizi sarabilir."

Açıklamalarının devamında Çetin, 'Tahtakurusu eğer erişkin halde sizin evinize bulaştıysa kısa sürede çok sayıda yumurta bırakabiliyor.' dedi ve ev sakinlerinin dikkatli olmasını istedi.

"Tahtakurularına en çok maruz kalanlar sık sık seyahat edenler."

Hüseyin Çeitn'in açıklamalarına göre otel, pansiyon gibi ortak ve toplu yaşam alanları tahtakuruları için uygun ortam. Bu yüzden kesinlikle dikkat edilmeli.

"Asla zirai ilaç kullanılmamalı." diyen Çetin, vatandaşları, "En az bu alanlar iki ila dört saat kapalı kalmalı. Daha sonra en az iki dört saatte havalandırılmalı." diyerek uyardı.

"Sağlık Bakanlığı'nın önerdiği ilaçları kullanmak gerekiyor." diyen Çetin, zirai ilaçalrın zararlı olabileceğini belirtti.

Bu başlıklar da ilginizi çekebilir:

HaberTürk Yayında Büyük Gaf: Cem Küçük Kendini Tutamadı
İsrail'in Gazze'ye Kara Harekatı Başladı
Konuş Be Kraliçe! Kızılcık Şerbeti'nde Kıvılcım'ın Kadın Düşmanı Okul Sahibine Yargı Dağıtması Alkış Topladı

Popüler İçerikler

Bakan Vedat Işıkhan Açıkladı: Asgari Ücret Belli Oldu
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
14.10.2023

Bunun ısırığı epey kötü oluyor

14.10.2023

Gelsin yiyorsa barınamaz aga annem saolsun her gün temizlik var ayrıca kışın camlar kapalıyken hamamböceği girmiş sabaha ölüsünü buldum nükleer saldırıda hayatta kalan hayvan benim odada ters dönmüş ölmüş amk 🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️

14.10.2023

Evet ya şu hamamböcekleri nasıl eve giriyor anlamış değilim çok itici hayvanlar çokta hızlı bu yaz bir iki tane öldürmek zorunda kaldım çok önceleri pek yoktu bir kaç senedir çoğaldılar

14.10.2023

Ciddi problem. Tek bir tahta kurusu 1 aylık döngüde 30000(otuz bin) civarında nufüs üretebilir. Bu döngüyü kırmak için her 15 günde ilaçlama ve temizlik yapılmalı en az 2 defa. Kuluçkayı kırmak ve yeni yumurta bırakmayı engellemek için. Eğer imkan olursa buharlı temizlik cihazı var. 130 140 derece buhar çıkarıyor. Temizlikte bunla yapılırsa, sağlam kalan yumurtalar çatlamış olur. Bu 20 yıllık şantiyeciliğimin vermiş olduğu tecrübedir. Bu ortamda yine de kökü kazınamıyordu. Bu yüzden farkedildiği anda müdahale yapılmalı.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ