Tahılın Anavatanı Anadolu: Vergi Sıfırlandı, TMO 100 Bin Ton Arpa İthal Edecek

Yüzölçümü Konya'dan sadece 3 bin km daha büyük olan Hollanda tarım ürünü ihracatında rekor kırarken Türkiye arpa ithal edecek. Üretiminde yaşanan rekolte verimsizliği nedeniyle TMO’ya gümrüksüz 100 bin ton arpa ithalat yetkisi verildi. Son dönemde bakliyat ürünlerinde yaşanan fiyat artışları nedeniyle nohuttaki gümrük vergisinin sıfırlanmasından ardından arpa ithalatındaki vergiler de sıfırlandı.

Arpa İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararı, 10 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İlgili karar için tıklayınız.

Toprak Mahsulleri Ofisi’ne, 31 Mayıs 2017 tarihine kadar arpa ithalatı için 100 bin ton kontenjan tahsis edildi.

Sıfır gümrük vergisi uygulanacak

Dün de nohutta benzer bir uygulamaya imza atılmış, 31 Temmuz'a kadar gümrük vergisi sıfırlanmıştı.

Bakliyatta fiyat artışları rekor kırarken, dün nohutta vergi indirimi haberi gelmişti.  Rekolte düşüklüğü, verimliliğin azalması ve dövizdeki artış, fiyat artışlarının temel nedenleri olarak sıralanıyor. 

En ciddi fiyat artışları; pirinç, fasulye ve nohutta gözlemlenirken, sadece kırmızı mercimekte fiyat istikrarı sağlandı. Başta kuru fasulye olmak üzere bakliyat fiyatlarında artışlar yaşanırken, Bakanlar Kurulu nohut ithalatında 1 Temmuz’a kadar gümrük vergisini sıfırladı.

Eskiden fakirin ana gıdası olan kuru bakliyatta özellikle bu yıl geçen yıllara oranla meydana gelen fiyat artışı dikkat çekiyor.

"Tohumu bile ithal ediyoruz"

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, fiyat artışlarının verimliliğin azlığına, üreticiye destek verilmemesine ve rekolte düşüklüğüne bağlı olarak gerçekleştiğini ifade ediyor.

Rekoltede sadece kırmızı mercimekte verimlilik yaşandığını ifade eden Reis, diğer ürünlerde rekoltenin istenildiği gibi olmadığını dile getiriyor.

Tarım alanlarının doğru kullanılmadığına dikkat çeken Reis, şu bilgileri paylaşıyor:

“Yanlış ilaçlama, yanlış sulama. Tarım alanları böyle yok oluyor. Tohumu bile ithal ediyoruz. Üreticiye üretmesi için destek verilmesi gerekiyor. Diyarbakır’daki karpuz bile eski karpuz değil. Kendi tohumlarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Verimi artırırsanız fiyat artmaz. Tek çare bu. Devlet desteğini artırsa üreticimiz ürünleri ekecek. Eğer olmazsa yine Meksika, Arjantin Kanada’dan ithal edeceğiz.”

Ziraat Mühendisleri Odası "Tarım alanlarımız daralıyor" diyor...

'Türkiye tarımsal alanlarını hızla kaybediyor. 1990 yılında 27 milyon 856 bin hektar olan toplam tarım alanı, %14 oranında azalarak, 2016`da 23.9 milyon hektar`a düşmüştür. Buna karşın nüfusumuz ise 56.4 milyondan 78.6 milyona yükselerek %39 oranında artmıştır. Artan nüfusun beslenmesi için tek kaynağımız tarım topraklarımızdır. Nüfusumuz hızla artarken tarım alanlarımız daralmaktadır.'

ZMO raporunda, üreticinin baklagil üretiminden çekilmesinin nedenleri şöyle sıralanıyor:

'Türkiye’de üretim maliyetlerinin yüksekliği genel bir sorun. Bu sadece baklagiller için değil, tüm tarım ürünleri için geçerli. Üretici para kazanamadığı için üretimden kaçıyor. Türkiye’de tarım dışı kalan 4 milyon hektar alan, bunun kanıtı niteliğinde.'

Sosyal medyada yorumlar, düşünceler ise şöyle 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Ayrıca bakınız 👇

Yüz Ölçümü Konya'dan Biraz Daha Büyük Olan Hollanda Tarım Ürünü İhracatında Rekor Kırdı
Bir Zamanlar 'Tahıl Ambarı' Olan Türkiye Buğday İthal Edecek, Peki Neden?

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
YORUMLAR

Batı bizi kıskanıyor. Neden? Çünkü kendi üreticisi, çiftçisi dururken yabancıyı zengin etmeye, kalkındırmaya yemin etmiş bir hökümetimiz var. Ki dünyada eşi benzeri yok. Kıskanmayıp ne yapsınlar???

10.03.2017

Biz onlara bilim adamı, araştırmacı, doktor veriyoruz; onlar bize tohum, arpa, nohut veriyor. Nasıl politika ama!

10.03.2017

Sertifikasız yerli tohum kullanımını yasakladılar doğal olarak ufak çiftçi elini ayağını çekti. Bunlar ufak olsa bile birleştiklerinde katkı sağlıyordu ülkeye. Bu da bu uyguladıkları politikanın yanlışlığının sonucu işte. sertifikasız ise yerli tohum kullanmak suç ne kadar saçma değil mi? Avrupa da ki çiftçlerin çoğu biyodizel kullanıyorlar böylece hem ucuz hem de çevreci oluyor. Türkiye de kendi biyodizelini üretmek serbest ama satmak yasak. Yasak olmasının nedeni de vergi alınamaması. Amerikan çiftçilik modeli uygulansın diyeceğim ama o da Türkiye'nin işine gelmez yine.

10.03.2017

Yerinde bir tespit.

TÜM YORUMLARI OKU (48)