Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, fiyat artışlarının verimliliğin azlığına, üreticiye destek verilmemesine ve rekolte düşüklüğüne bağlı olarak gerçekleştiğini ifade ediyor.
Rekoltede sadece kırmızı mercimekte verimlilik yaşandığını ifade eden Reis, diğer ürünlerde rekoltenin istenildiği gibi olmadığını dile getiriyor.
Tarım alanlarının doğru kullanılmadığına dikkat çeken Reis, şu bilgileri paylaşıyor:
“Yanlış ilaçlama, yanlış sulama. Tarım alanları böyle yok oluyor. Tohumu bile ithal ediyoruz. Üreticiye üretmesi için destek verilmesi gerekiyor. Diyarbakır’daki karpuz bile eski karpuz değil. Kendi tohumlarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Verimi artırırsanız fiyat artmaz. Tek çare bu. Devlet desteğini artırsa üreticimiz ürünleri ekecek. Eğer olmazsa yine Meksika, Arjantin Kanada’dan ithal edeceğiz.”
Batı bizi kıskanıyor. Neden? Çünkü kendi üreticisi, çiftçisi dururken yabancıyı zengin etmeye, kalkındırmaya yemin etmiş bir hökümetimiz var. Ki dünyada eşi benzeri yok. Kıskanmayıp ne yapsınlar???
Biz onlara bilim adamı, araştırmacı, doktor veriyoruz; onlar bize tohum, arpa, nohut veriyor. Nasıl politika ama!
Sertifikasız yerli tohum kullanımını yasakladılar doğal olarak ufak çiftçi elini ayağını çekti. Bunlar ufak olsa bile birleştiklerinde katkı sağlıyordu ülkeye. Bu da bu uyguladıkları politikanın yanlışlığının sonucu işte. sertifikasız ise yerli tohum kullanmak suç ne kadar saçma değil mi? Avrupa da ki çiftçlerin çoğu biyodizel kullanıyorlar böylece hem ucuz hem de çevreci oluyor. Türkiye de kendi biyodizelini üretmek serbest ama satmak yasak. Yasak olmasının nedeni de vergi alınamaması. Amerikan çiftçilik modeli uygulansın diyeceğim ama o da Türkiye'nin işine gelmez yine.