● Ukrayna, 2020 yılında dünyaya 22,2 milyar ABD doları değerinde 61,52 milyon ton tahıl ve yağlı tohum ürünü ihraç etti. Ukrayna’nın en çok ihraç ettiği tahıl ve yağlı tohum ürünleri buğday, mısır, arpa, ayçiçeği yağı, soya fasulyesi ve kolza tohumudur.
● Rusya, 2020 yılında dünyaya 25,9 milyar ABD doları değerinde 45,9 milyon ton tahıl ve yağlı tohum ürünü ihraç etti. Rusya’nın en çok ihraç ettiği tahıl ve yağlı tohum ürünleri buğday, mısır, arpa, ayçiçeği yağı ve soya fasulyesidir.
● Tahıl Koridoru süresince, 1000 gemi ile 33 milyon ton tahıl ve bitkisel yağ taşındı. Taşınan tahılın yüzde 50’den fazlasını mısır, yüzde 30’unu buğday, yüzde 4’ünü arpa, yüzde 4’ünü soya, yüzde 3’ünü yarı veya tam mamul ayçiçeği yağı oluşturdu.
● Koridordan ihraç edilen toplam tahılın yüzde 40'ı Avrupa'ya, yüzde 30'u Asya'ya, yüzde 13'ü Türkiye'ye, yüzde 12'si Afrika'ya ve yüzde 5'i Orta Doğu ülkelerine taşındı.
Ukrayna ve Rusya’nın savaş öncesinde dünyanın en büyük tahıl ve yağlı tohum ihracatçıları arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Bu iki ülke, küresel gıda arzının önemli bir kısmını karşılamaktaydı. Ancak savaşın başlamasıyla birlikte, bu iki ülkeden yapılan tahıl ve yağlı tohum ile yemeklik yağ ihracatında ciddi aksamalar yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor.
Dünya tahıl üretimi
Son üç yılda dünya genelinde tahıl ve yağlı tohum üretimi ve verimliliği, FAO’ya göre şöyle bir seyir izledi:
● 2019 yılında, dünya tahıl üretimi 2.719 milyon ton, dünya yağlı tohum üretimi ise 574 milyon ton oldu. Bu değerler, 2018 yılına göre sırasıyla yüzde 3,4 ve yüzde 1,9 artış anlamına geliyordu. Tahıl üretimindeki artış, özellikle buğday ve mısır üretimindeki iyileşmeden kaynaklanırken; yağlı tohum üretimindeki artışa ise özellikle soya fasulyesi ve kolza tohumu üretimindeki verimlilik etkili oldu.
● Dünya tahıl üretimi 2022 yılında 2.817 milyon ton oldu. Bu değer, 2021 yılına göre yüzde 2 artış oldu. Tahıl üretimindeki artış, özellikle buğday ve mısır üretimindeki yüksek rekolteden kaynaklandı. Dünya tahıl verimliliği ise 2022 yılında 3,8 ton/hektar olarak gerçekleşti. Bu değer, 2021 yılına göre yüzde 0,5 artışı ifade ediyor.
● Dünya yağlı tohum üretimi 2022 yılında 603 milyon ton oldu. Bu değer, 2021 yılına göre yüzde 3,4 artış anlamına geliyordu. Yağlı tohum üretimindeki artış, özellikle soya fasulyesi ve kolza tohumu üretimindeki rekor seviyelerden kaynaklanıyordu. Dünya yağlı tohum verimliliği ise 2022 yılında 1,9 ton/hektar olarak gerçekleşti. Bu değer, 2021 yılına göre yüzde 0,5 artış anlamına geliyor.
FAO’ya göre, Ukrayna ve Rusya’nın 2024 yılı tahıl ve yağlı tohum üretim tahminleri de olumlu olarak gösteriliyor. FAO’ya göre son bir yılda dünya genelinde diğer tarımsal emtia fiyatları düşmesine rağmen tahıl ve yağlı tohumlarda fiyatların artma temayülü göstermesi üzerinde de düşünmek gerekiyor.
Adamlar savaş halinde bile satış yapıyor, biz bizde olanak,zengin toprak ve tohumun hası olmasına rağmen dışa bağımlıyiz lanet olsun.