Tabular Yıkılıyor: Kadın ve Erkek Cinselliği Aynı mı?

İlk olarak: Cinsellik nedir?

Cinsellik, vücudumuzu, ilişkileri ve cinsel ilişkiyi keşfettiğimiz geniş bir kavramdır. O yüzden genel kanının aksine, cinsellik sadece 'gay' ya da 'hetero' olmak değildir. Cinsel yöneliminiz, cinselliğinizin küçük bir kısmı. 

Cinselliğinizi belirleyen diğer unsurlar:

  • Cinsiyetiniz.

  • Cinsel kimliğiniz.

  • Cinsel ve romantik yöneliminiz.

  • Seks hakkında size öğretilenler ve kendi düşünceleriniz.

  • Libido, sekse duyduğunuz ilgi, psikolojik ve fiziksel olarak yaşadığınız istek.

  • Vücudunuz, cinsellik ve zevk ile olan ilişkiniz.

  • Travmatik geçmiş.

  • Geçmiş cinsel deneyimleriniz.

"Erkekler" ve "Kadınlar" dediğimizde neyi kastediyoruz?

İnsanlar 'Erkekler ve kadınlar cinselliği farklı yaşar mı?' sorusunu sorduğunda genel olarak natrans bireyleri kastediyor. 

Doğduğu cinsiyette kendini mutlu hisseden bireyler için 'natrans' denilir. Örnek olarak; vajina ile doğan bireyin cinsiyeti 'kadın' olarak tanımlanır. Daha sonrasında birey kendini 'kadın' olarak kabul ettiğinde natrans olarak sayılır.

Ancak doğduğu cinsiyete kendini ait hissetmeyenler, kendilerini 'trans, nonbinary, cinsiyetsiz' olarak tanımlayabiliyorlar. Örnek olarak; erkek olarak doğan birey, kendini erkek olarak mutlu hissetmiyorsa, o cinsiyete ait olmayabilir.

Araştırmaya göre, cinsellikte erkekler kadınlara kıyasla sekse daha fazla ilgi duyuyor.

Natrans erkekler, natrans kadınlara kıyasla sekse daha ilgili. Aynı zamanda cinsel ilişkilerinde daha az empatik ve bağlılık hissediyorlar. Cinsel yönelimlerinde de daha az hareketlilik, çokça durgunluk deneyimliyorlar.

Ancak bu elbette natrans erkeklerin hepsinin doğuştan böyle olduğu anlamına gelmiyor. Klinik seksolog Sarah Melancon, bunların kültürel çevre ve büyütülme ile de alakası olduğunu söylüyor. Erkek ve kadınların cinsellik bakımından farklı tabular ile büyütüldüklerini dile getiriyor.

Doğumdaki anatominiz cinselliğinizi etkiliyor.

Sosyal psikolog Justin Lehmiller 'Penis ya da vulva ile doğsanız da bu cinselliğinizi bir noktada etkiliyor.' diyor. Peki, neden? Çünkü nasıl seks yaptığınız ve orgazma ulaştığınız tamamen farklı.

'Penis ile doğanlara kıyasla vulva ile doğan insanların orgazma ulaşmak için çeşitli yolları var.' diye devam ediyor. Penisi olan bireyler, olmayanlara kıyasla tepkisizlik dönemini daha uzun yaşıyor. Ancak her bireyin seksi nasıl deneyimlediğine dair ortak noktalar da var.

Kadınlar, erkeklerin aksine seks konusunda karşıt düşünceler ile yetiştirildi.

Kültür, din ve içinde büyüdüğünüz toplum her yerde farklı olabilir. Ancak erkeklerin mastürbasyon yapmasının normal olduğu ve ne kadar kişi ile seks yaparsa o kadar havalı olacağı düşüncesi maalesef ki çok yaygın. Kızlara ise mastürbasyonun kirli bir şey olduğu ve seks içinse evliliğe kadar beklemeleri gerektiği öğretiliyor.

Melancon 'Kültürel olarak cinsellik erkeklerin özgür hissettikleri bir alan, kadınlar ise bunu inkar etmeye ya da kontrol etmeye zorlanıyor.' diyor. Buna genel adı ile 'cinsel çifte standart' diyoruz. 

Bu özgürlük erkekler için pozitif etkilere sahip olsa da, negatif sonuçları da olabilir diyor Melancon. 'Bu, erkeklerin az seks yaptığı için ayıplanması ile sonuçlanabilir. Erkekleri cinsel anlamda daha fazla risk almaya yönlendiriyor ve erkeklerin bir ilişkideki duygusal ihtiyaçlarını ise tamamen çürütüyor.'

Her cinsiyet mastürbasyon yapabilir ve yapar.

Toplum, mastürbasyonu erkeklerin yağacağı bir şey olarak nitelendiriyor. Ancak bu herkesin yapıp, keyif alabileceği bir aktivite. Lehmiller 'kadınların mastürbasyon yaptığını normal olarak kabul etmeliyiz.' diyor.

Birinin seksten hoşlanıp hoşlanmadığının cinsiyeti ile ilgisi yok. Lehmiller 'Erkeklerin seksi sevdiği ve kadınların ise hoşlanmadığı düşüncesi yok olması gereken bir mit.' diyor. Çünkü her cinsiyetteki birey seksten hoşlanmayabilir.

Her cinsiyetteki birey, seksten zevk alma yetisine sahiptir.

'Kadının zevk alması kültürel olarak yıllardır göz ardı edilen bir konu.' diyor Lehmiller. Lehmiller, insanların seksten zevk almasını etkileyecek unsurları şöyle sıralıyor:

  • Yaş.

  • Sağlık.

  • Kişilik.

  • Cinsel geçmiş.

  • Mental sağlık.

  • İlişki dinamiği.

  • Stres ve dikkatin dağılması.

Çoğu cinsiyet için orgazm aynı hissettiriyor.

Natrans kadın ve erkekler orgazmı pek çok açıdan farklı deneyimliyorlar. Ancak Lehmiller'ın söylediğine göre natrans erkek ve kadınlara orgazmın nasıl hissettirdiği sorulduğunda genel olarak aynı cevapları veriyorlar. (Bu araştırma diğer cinsiyetlerdeki bireyleri kapsamıyor.)

Orgazmın nasıl hissettirdiğine dair verilen yaygın cevaplar ise şu şekilde:

  • Tatmin olma hissi.

  • Rahatlama.

  • Duygusal yoğunluk.

  • Kendinden geçme.

  • Taşkınlık, kızarma, çarpıntı hisleri.

Cinsiyetten ayrı olarak seksi etkileyen başka faktörler de mevcut.

Sayılamayacak kadar çoklar ama birkaç tanesi şöyle sıralanabilir:

  • Kültürel ve dini inançlar ile yetiştirilmek. Çoğu kültür ve din, seks yapmaya baskıcı şartlar altında izin veriyor.

  • Travmatik geçmiş. Her türlü travma kişinin güven ve yakınlık duygularına zarar verebilir. Travma için zorlu doğum, araba kazası, istismara uğramak, ihmal edilmek gibi olaylar örnek verilebilir.

  • Mental sağlık. Melancon'a göre kişinin cinsel ilişki yaşamı depresyon, anksiyete, bipolar rahatsızlık, şizofreni, obsesif kompulsif rahatsızlık ve psikoz gibi mental hastalıklardan etkilenebilir. 

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Cinsellik Tarihinin Önemli Keşiflerinden Prezervatifin İcadı
Herkesin Hayatına Kimse Karışamaz Ama İdeal Cinsel İlişki Süresi Ne Kadardır?
Kadınların Cinsel Hayatıyla İlgili En Çok Merak Edilen 15 Soruyu Açık Açık Cevaplıyoruz

Popüler İçerikler

Zeynep Sönmez'den İlk WTA Şampiyonluğu Geldi
Deha Dizisinden Dilan Polat ve Sıla Doğu'nun Olaylı Dansına Gönderme
Yabancılar Hayran Kaldı: Mourinho'nun Trabzonspor Maçındaki Heyecanı Dünyanın Dilinde