Tabi Kazançlara Uygulanan ve Kaynağından Kesilen Vergi Türü: Stopaj Nedir?

Stopaj ödemeleri farklı zamanlarda yapılabilir. Eğer aylık olarak ödeme yapıyorsanız bu ödeminizi her ayın 26'sında; üç aylık ödemeleriniz varsa 3. ayın 26'sında yapmalısınız. Yıllık ödemeleriniz ise yılda iki taksit şekilde yapılmaktadır. Bu taksitlerden biri Mart diğeri ise Temmuz ayında yapılmaktadır. En basit tanımıyla kaynağından kesilen vergi olarak açıklanan stopaj nedir, nasıl hesaplanır, kimler öder? Şimdi sizlerle...

Stopaj Nedir?

Gelir veya kurumlar vergisinde tabi kazançlara uygulanan ve gelirin kaynağından kesilen vergilere stopaj denmektedir. Farklı bir şekilde ifade edecek olursak geliri olan şahıs ya da kişilere bu geliri elde etmeden vergilendirme yapılır. Vergi, işi yapan kimse adına vergi dairelerine yatırılmaktadır. 

Stopajın iki temel amacı bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Vergi tahsilatını kolay bir hale getirmek,

  • Küçük matrahların vergi kaçırmasını önlemektir.

Stopaj Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Stopaj vergisi hesaplamaları her sene güncel bir şekilde belirlenen oranlarda brüt ücrete bakılarak yapılır. Hesaplamalar yapılırken ödenecek stopajın türüne de bakılmaktadır. Her stopajın kesinti oranı farklı şekilde hesaplanmaktadır. Bu sebeple yapılacak olan ödeme orana göre farklılık gösterir. Örneğin bir kira sözleşmesinde brüt yerine net kira bedeli veriliyorsa kesilecek olan stopaj vergisi, kira bedelinin brüte çevrilmesi ile belirlenir. Kira sözleşmesinde net kira bedeli 8000 olarak belirtildiyse net kira bedelini 0,8'e bölerek brüt kira bedelini öğrenebiliriz. 

8000/0,8= 10000 TL

Stopaj tutarı= 2000 TL

Hangi Ödemelerde Stopaj Kesintisi Yapılır?

Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesinde ve Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 15. ve 30. maddelerinde stopaj kesintisine yapılacak olan gelir türlerine ait detaylara yer verilmiştir. Bu detaylara göre stopaj kesintisi şu ödemelerde yapılmaktadır:

  • İş yeri kira ödemeleri

  • Serbest meslek ödemeleri

  • Gider pusulaları

  • Personele yapılan ücret ödemeleri

  • Kâr payları

  • Mevduat faizleri

Stopaj Nasıl Ödenir?

Gelir İdaresi Başkanlığı her sene stopaj vergisinin ödeme zamanını belirler. Gelir vergisi, kira stopajı fark etmeksizin tüm stopaj türleri vergi dairelerinde ödenebilir. Bunun yanı sıra anlaşmalı bankaların internet ya da mobil bankacılık hizmetlerini kullanarak da ödeme yapabilirsiniz.

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!