Bu da depresyonun yanı sıra kaygı ve stres duygularına da neden olabilir. Araşidonik asit içeren yiyeceklerden kaçınan kişilerde stres ve kaygıda azalma görülmüştür.
Omega 3 yağ asitleri, zihinsel sağlık üzerinde olumlu etkileri saptanmıştır ve Omega 3 almak için balık yerine chia tohumu, semizotu, keten tohumu ve ceviz tüketmeniz yeterli.
Beyin, iyi hissettiren nörotransmiter olan serotonin üretmek için vücutta amino asit olarak triptofanı kullanır. Sadece tavuk, yumurta, peynir ve balıkta bulunduğu sanılıyor oysa yeşil yapraklı sebzelerde, ayçiçeği çekirdeği, su teresi, soya fasulyesi, kabak çekirdeği, mantar, brokoli ve bezelye de bulunur.
Serotonin, dopamin ve gama aminobütirik asit (GABA) gibi nörotransmiterleri artırdığı bilinen B vitaminleri, ruh halinizi dengeler. B vitamini fasulye, baklagiller ve mercimek ve ay çekirdeği bulunmaktadır.
Quercetin fitokimyasaldır ve doğal bir antidepresan gibidir. Serotonin, dopamin ve norepinefrin miktarını artırır. Quercetin zerdeçal, elma, lahana, çilek, üzüm, soğan ve yeşil çayda bulunur.
Bitkisel bazlı diyetlerin uygulandığı klinik çalışmalara katılan kişilerin yorumları ise çok ilgi çekici:
“Vegan olduğum ilk aydan sonra kendimi daha bilinçli hissettim. Sanki beynim daha iyi çalışıyormuş gibi.'
“Artık başkalarına (tüm canlılara) karşı çok daha fazla empati hissediyorum.”
“Ruh sağlığım arttı.”
Yediklerimiz sadece bedenimizi değil duygularımız da değiştiriyor.
“Besinler ilacınız, ilacınız besininiz olsun.”
-Hipokrat, M.Ö. 500
Kesinlikle domates peynir zeytinle kahvaltı yapsam başka adanada sabah 5 te cigerle kahvaltı yapsam bambaşkaaa 😋💪🏻💪🏻😅😅