T.C Kimlik Numaraları Neden Çift Rakamla Biter Hiç Düşündünüz mü? Gerçek Sebebi Ortaya Çıktı!

Kimlik numaralarımızın son hanesi çift sayılarla bitiyor, değil mi? Peki, hiç merak ettiniz mi neden böyle bir kural var? Aslında bu konu, oldukça ilginç bir algoritmanın eseri.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kimliklerini belirten TC kimlik numaraları, herkesin merak ettiği bir detaya sahip: Neden son hanesi çift sayıyla bitiyor?

Türkiye'de her bireyin kimlik numarası, tam 11 haneli ve son hane çift sayılarla bitecek şekilde ayarlanmış. Bu durum, yıllar önce algoritmanın belirlenmesiyle birlikte standart hale geldi.

Bu uygulama, numaraların benzersizliğini ve doğruluğunu sağlamak amacıyla geliştirildi. Böylelikle veri yönetimi ve doğrulama süreçlerinde büyük bir kolaylık sağlanıyor.

www.malumatfurus.org

Aslına bakarsanız bu konu yıllar önce İçişleri Bakanlığı'na yazılı soru önergesi olarak bile sunuldu. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu İçişleri Bakanlığı de bu soruya şöyle yanıt verdi:

'Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası 11 rakamdan oluşmaktadır. Son iki rakam ise sağlama alanıdır. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaraları hiçbir bilgi içermeyen, matematiksel algoritma mantığı içerisinde üretilmiştir.'

T.C kimlik numaraları aslında ilk 9 hane ve son 2 hane olmak üzere ikiye ayrılıyor. Son 2 hane ilk 9 haneninin sağlamasını yapıyor. Matematiksel olarak ise bu son 2 hanenin tek sayı olması mümkün değil.

İlginizi Çekebilir

Bunu Mutlaka Düşündünüz: Şarap Şişelerinin Altı Neden Düz Değil de İçe Doğru Çukur?
Mickey Mouse, Bugs Bunny Hepsinde Var! Çizgi Film Karakterleri Neden Beyaz Eldiven Giyer?
Doktorlar Ameliyatlarda Neden Yeşil Önlük Giyer? Meğer Renk Seçimi Hayatımızı Kurtarıyormuş!

Popüler İçerikler

Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı
Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
YORUMLAR
19.07.2024

bi sebebi varmış ama biz de bilmiyoruz yazıp noktalasaydınız içeriği

19.07.2024

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alan yabancıların, kimlik numaralarının son hanesi tek sayı ile biter. (Bu bilgiyi ilk çıktığı zamanlarda bir kanalda haber izlerken denk gelmiştim. O zamanlarda çipli kimlik kartı yoktu. Bildiğiniz mavi ve pembe nüfus cüzdanı vardı.)

19.07.2024

Benim T.C. sonu sıfır ile bitiyor. Tek sayı mı çift sayı mı?

19.07.2024

Okuduğunu anlamayan bir neslin canlı örneğisin.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ