Yunan Haber Ajansı ANA-MPA'ya göre Çevre ve Enerji Bakanı Panagiotis Lafazanis, Kamu Enerji Şirketi PPC ve dağıtım şirketi ADMIE'nin özelleştirilmesinin durduralacağını söyledi.
Lafazanis 'Yunan halkına yardımcı olmak için elektrik ücretlerini azaltıp, rekabeti artırmaya çalışacağız' dedi.
Lafazanis özelleştirmenin durdurulmasının Avrupalı ortaklarıyla sorun yaratıp yaratmayacağı yönündeki soruyaysa, hükümetin sadece kendilerini seçen Yunan halkına karşı sorumlu olduğu yanıtını verdi.
Durdurulan bir diğer özelleştirme süreci ise ülkenin en büyük ticari limanı olan Pire Limanı özelleştirmesi oldu.
Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Yunanistan'ın yeni Denizcilik Bakanı Theodoros Dritsas,Selanik Limanı özelleştirmesinin de durdurulduğunu açıkladı.
Temerrüt borç alan bir kişinin, kuruluşun ya da ülkenin borçlandığı kişiye verdiği taahhütleri yerine getirememesi durumu olarak tanımlanıyor.
Örneğin yatırımcılara tahvil, yani borç senedi satan bir ülke ödemeleri zamanında yapamazsa temerrüde düşmüş oluyor.
'Temerrüde düşme' terimi borçlarını geri ödeyemeyecek duruma gelen ülkeler için de kullanılıyor.
Bir ülkenin temerrüde düşmesi durumunda tahvil yatırımcıları ödemelerin acilen yapılmasını talep edebiliyor. Bunun dışında ülke uluslararası piyasalardan borçlanamaz hale gelebiliyor. Bunun sonucunda da kamu çalışanlarının maaşlarının ödenememesine kadar varan bir kriz patlak verebiliyor.
Yunanistan 2010'da Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) oluşan troykayla pazarlıkları sonucu kurtarma kredisi karşılığında büyük bütçe kesintilerine gitti ve kamu varlıklarının da özelleştirilmesi süreci başladı.
Yunanistan'ın yeni Başbakanı Alexis Tsipras seçilmesinin ardından kabinesine yaptığı ilk konuşmada ülkesinin temerrüde düşmeyeceğini söyledi.
Tsipras ülkesinin alacaklılarıyla 240 milyar Euro tutarındaki kurtarma kredisini müzakere edeceğini belirtti.
Tsipras, 'Her iki tarafa da zarar verecek bir çatışmaya girmeyeceğiz, ancak boyun eğme politikasına da devam etmeyeceğiz' dedi.
AB Yunan hükümetine taahhütlerini yerine getirmesi uyarısında bulunmuştu. Temerrüde düşülmesi Yunanistan’ı Euro’dan çıkmaya zorlayabilir.
Tsipras ilk konuşmasını yaparken, Yunan tahvillerinin faizleri rekor düzeylerde arttı. Bu durum yatırımcıların borçların yeniden yapılandırılmasındaki kısa vadeli risklerden duyduğu kaygıyı yansıtıyor.
Atina Borsası'nda da yüzde 6,4 değer kaybı oldu.
2008’deki küresel mali krizden bu yana ekonomide büyük küçülmeler olurken, işsizlik arttı ve pek çok Yunan yoksullaştı.
'Yunanistan'ın onurunu koruyacağını' belirten Tsipras borçların yeniden müzakeresinde 'sürdürülebilir, adil ve her iki tarafın yararına' bir çözüm bulmaya çalışacağını söylerken, ayrıntı vermedi.
Tsipras ekonomik canlanma için 'gerçekçi çözümler' vaat etti ve ayrıca yolsuzluk ve vergi kaçakçılığıyla mücadele edeceğini vurguladı.
Yeni Yunan hükümetinin Ekonomi Başsözcüsü Euclid Tsakalatos da Yunanistan'ın dev miktarlardaki borcunu tamamen ödemesini beklemenin gerçekçi olmadığını söyledi.
BBC Türkçe