Osmanlı döneminde aşure, “Saray Tatlısı” unvanına sahip olmuş, yüzyıllar boyunca Devlet-i Aliye saraylarında aşure kazanı kaynamış ve pişen aşure halkla paylaşılmıştır. Ayrıca Osmanlı sofralarının en yaygın tatlısının aşure olduğunu da unutmamak gerekir. Osmanlı sarayında aşure, sütlü ve süzme olmak üzere iki çeşit pişirilmiştir.
Bizler Osmanlı sofrasına ait olan süzme saray aşuresini sizlerle beraber yapacağız. Buyurun hadi başlayalım..
Malzemeler;
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
100 gr. kuru bakla
1, 5 su bardağı keşkektik buğday
2, 5 litre su ( 10 su bardağı )
1 su bardağı toz şeker
100 gr. badem
100 gr. çamfıstığı
100 gr. kuşüzümü
100 gr. kuru kayısı
100 gr. ceviz içi
2 çorba kaşığı gül suyu
Süzme Saray Aşuresinin Yapılışı;
Fasulye, nohut ve baklayı bir gece öncesinden ayrı ayrı soğuk suya koyup, şişmeye bırakın. Her birini yumuşayıncaya kadar ayrı ayrı haşlayıp, süzdürün. Nohutların kabuklarını soyun.
Buğdayı yıkayıp süzdürün. Su ile tencereye koyup, bir taşım kaynatın. Sonra ateşi kısıp, buğday çatlamaya başlayıncaya kadar pişirin. Pişen buğdayı ezerek karıştırın. Çorba kıvamına gelince tencereyi ateşlen alıp, buğdayı ince bir süzgeçten temiz bir tencereye süzdürün. Süzgeçteki buğdayı posası kalıncaya kadar iyice ezip, temiz tencereye geçirin.
Buğdayın içine haşlanmış fasulyeyi, nohudu ve baklayı katıp, karıştırın. Sekeri, bademi, fıstığı, üzümü, kuru kayısıyı, ceviz içini ve gülsuyunu da ekleyerek tencereyi ateşe oturtun. Üzümleri şişinceye kadar yaklaşık 5 dakika pişirin.
Aşureyi kaselere boşaltıp, üzerine kişniş üzümü ve kırmızı şerbetlik şeker serperek servis yapın.
Süzme Saray Aşuresi hazır! Afiyet olsun.