Suyunu Çıkardık! Mezuniyet Kınasından Sütten Kesme Partisine Kadar Artık Neredeyse Geleneksel Hale Gelen Kutlamalar

Pek çok şeyi abarttığımız gibi kutlamalarda da işin suyunu çıkarıyoruz. Buyurun kanıtları...

1. Mezuniyet Kınası

Bizim bildiğimiz şekliyle mezuniyet okulda kutlanır, belki bir balo yapılır, bir de arkadaşlar arasında tabiri caizse bu durum ıslatılır. Şimdilerde moda olan ve sanki uzunca bir süre etkisi geçmeyecek gibi görünen kutlama ise mezuniyet kınası...

Uzun süren lise ve üniversite maratonunun ardından kadın öğrenciler eğlence düzenleyip kına yakıyorlar.

Geleneksel olan ve bu topraklarda yüzyıllardır yapılan kına gecesini düşünün, işte onun aynısı ama ortada gelin ya da damat yok; mezun olan öğrenciler var. Pastalar kesiliyor, mumlar üfleniyor, kınalar yakılıyor. 'Yüksek yüksek tepeler' söyleniyor mu emin değiliz ama.

2. Baby Shower

Hani bebek doğduktan hemen sonra mevlüd yapılır ya, işte onun biraz erken olanını ve epey abartılanını düşünün; işte karşınızda baby shower!

Anne adayının yakın bir arkadaşı ya da bizzat kendisi tarafından düzenlenen bu partide bebeğin cinsiyetine göre süsleme yapmak adetten...

Amerika'dan ithal ettiğimiz bu yeni geleneksel kutlamamızda bebeğin ihtiyaçlarını karşılıyor, anneye minik sürprizler yapıyoruz. Bu açıdan bakıldığında elbette çok tatlı bir organizasyon gibi görünse de abartarak elbette bunun da suyunu çıkardık, adeta yarışa çevirdik.

3. Hafız Partisi

Geleneklerimize ters düşüp düşmediğine elbette biz karar veremeyiz ama bunu bu kadar abartmak, büyük bir partiye çevirmek ve herkese bunu duyurmak doğru mu? İbadetin gizli yapılanı makbul değil mi?

4. Bekarlığa Veda Partisi

Uzunca bir süredir yapılıyor bekarlığa veda partisi, artık gelenekselleşti. Peki hangi noktada suyu çıktı?

İlk aşamada bir araya gelip eğlenmek gibi olagelse de, şimdilerde büyük bir organizasyona dönüştü.

Eskiden bekarlığa veda partisine dansöz gelmesi bile çok acayip bir şeyken, şimdilerde büyük organizasyon şirketleriyle çalışılıyor. Özellikle Aşk-ı Memnu'dan sonra moda olan damat maskesi, aynı kıyafetleri giyen yakın arkadaşlar, pankartlar ve kırmızı-beyaz taçlar bu kutlamanın alametifarikası... Yapmayanı dövüyorlar, o derece!

5. Altıncı Ay Kınası

Yalnızca kız bebekler için yapılan ve bildiğimiz kadarıyla kökleri Ege'ye dayanan bu kutlama da özellikle son dönemde çok abartıldı.

Bebeğe bindallı giydirip eline kına yakmaya ve temelde pasta-börek yemeye dayanan bu kutlamanın neden oğlan bebekler için yapılmadığı ise muamma...

Her şeyi bir tarafa bırakırsak, altı aylık bir bebek kına kokusuna nasıl dayanır ki?

6. Evliliğe Veda Partisi

İşte bize böyle şeylerle gelin! 😂

Boşanmanın ardından davul zurna tutup oynayandan tutun da mangal partisi düzenleyene kadar artık boşanma partileri çok revaçta...

Buna herhangi bir hediye götürülüyor mu emin değiliz ama taktığımız altınları geri alabilsek çok hoş olurdu...

7. İlk Regl Partisi

Tabii ki bizim topraklarımızdan çıkmadı ama kızının özgüven kazanmasını isteyen bir annenin yaptığı çok belli. İyi niyetli görünse de, bu kadar özel bir durumun böylesine paylaşılmasının ne kadar doğru olduğunu bilemiyoruz. Siz ne dersiniz?

Kadınlar için ilk günlerin kabus geçtiği gibi düşünüldüğünde, regl partilerinin tek ihtiyacı çikolatadır!

Battaniyenin altında sıcak su torbasıyla oturmak, fındık kreması kavanozuna düşmek, yükselen hormonlarla sinirleri germek gibi etkinlikler yapılıyordur herhalde?

8. Sütten Kesme Partisi

Şaka değil, gerçek! Bebeğini sütten kesen anneler memelerinin özgürlüğe kavuşmasını kutlamak amacıyla bir parti düzenliyorlar. Bu partide de pasta gördüğünüz üzere meme şeklinde. Elbette onun bedeni, onun kararı ama bu çok özel bir şey değil mi?

9. Diş Hediği

Bu topraklarda yüzyıllardır yapılan diş hediği geleneğinin de elbette suyu çıktı! Büyük bir parti organizasyonuna dönüşen, ikramların yarıştırıldığı ve hediyelerin dağıtıldığı bu yeni şekliyle eskisi arasında elbette dağlar kadar fark var.

Geleneksel diş hediğinde ne mi yapılıyordu?

Bebeğin diş çıkarmasının ardından yapılan bu geleneksel kutlamada tabii ki çılgın pastalar yapılmıyordu; buğday pişiriliyordu. Ayrıca bebeğin ileride yapacağı mesleği seçmesine yönelik olarak çevreden toplanan steteskop, cübbe, makas gibi nesneler yere konuluyordu. Bebek hangisine emekleyerek ulaşırsa, mesleğini seçmiş oluyordu. Şimdilerde bu kartlar aracılığıyla yapılıyor ama bebek ne bilsin a dostlar!

Dişi ilk görenin bebeğe hediye yapması da adettendi. Şimdilerde ilk dişi muhtemelen Instagram story'sinde denk gelen biri görüyor.

10. Kırk Uçurma

Yine en güzel geleneklerimizden biri olan ve kökleri Şamanizm'e dayanan bu kutlama temelde bebeğin yaşamasına yönelik olarak yapılıyordu. Doğduktan kısa süre sonra hayatını kaybeden bebeklerin ardından sağlıkla 40 gününü tamamlayanlar için kırk uçuruluyordu. Bebeğin belli objelerle yıkandığı bu törenin ardından annenin de resmi olarak lohusalığı sona eriyordu.

Peki şimdi öyle mi? Tabii ki hayır!

Bunun da suyunu çıkardık. Pasta-börekle bırakmadık, bir de üstüne kırk tebriği yaptık; eski sepetlerde hiçbir şey olmadığını düşünüp abarttıkça abarttık ve hediyenin dozunu kaçırdık ve tabii ki bebek ile annenin huzurla geçirmesi gereken bu günü büyük bir organizasyona çevirdik. Valla bravo!

BONUS: Yakın zamanda moda olmasını umduğumuz Bezi Bırakma Partisi!

Bir araya geliyoruz ve bebeğimizin bezi bırakarak tuvalete kaka yapmasını kutluyoruz. Nasıl?

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
YORUMLAR
17.05.2018

bu kadar özel durumun paylaşılması ne kadar doğruymuş da bıdı bıdı. sünnet düğünü ne kadar normalse regl kutlaması o kadar normal. ya da ikiside anormal. konu neden kızlara gelince her şey özele mahremiyete dökülüyor acaba. bir erkeğin pipisini kesip kutlamalar yapmak çok gerekli bir şey de sanki regl kutlaması yapılınca bir haller oluyor editörlere.

Pasif Kullanıcı
18.05.2018

Sünnet düğünü denen şeyi bence kesinlike osmanlı icad etti. Şehzadelerin çok kıymetli pipisi kesilecek ya. Kutlama yapılmadan olmaz.

17.05.2018

ilk regl partisi bence gayet mantıklı, eğer sünnet töreni kutlanıyorsa bu da kutlanmalı ayrıca ispanyada bu kutlama çok daha gösterişli ve anlamlı bir şekilde yapılıyor

18.05.2018

Sünnet düğününü mantıklı bulmuyorum ama şu regl sünnet karşılaştırmasını da saçma buluyorum. Çünkü sünnete toplumumuzda erkekliğe adım olarak bakılsa da işin aslı öyle değil. İlk regl ise biyolojik anlamda gerçekten yetişkinliğe ilk adım. Dolayısıyla illa karşılaştırma yapılacaksa erkeklerin ilk defa boşalmasının kutlanması kulağa ne kadar saçma geliyorsa ilk regl partisi de o kadar saçmadır bence.

17.05.2018

Bana göre sünnet düğünü de regl partisi de saçmalık. Çocukların özel yaşamı sonuçta. Toplumumuzdaki tabuları da göz önüne alırsak hiç yapmamak en mantıklısı. Aile içinde sevinirsin kutlarsın çocuğunu olur biter.

17.05.2018

Sünnet işi de çığrından çıktı. Ebeveynler ikinci düğün yapıyor sanki. Son gittiğimiz sünnet düğününde çocuğu tahtla düğün salonuna getirdiler (sunan kişi bir de prensesimizi salona davet ediyoruz dedi ama kimse anlamadı sanırım, artık ne kadar kestilerse) sonra anne ve baba dans etti, takılar falan filan. E bildiğin düğün bu. Kendi düğünümü nasıl yapıcam diye karnım ağırırdı eskiden, şimdi oğlanın sünnetini nasıl yapıcam diye ağırıyor...

TÜM YORUMLARI OKU (38)