Suyla Kaplı Olduğu Keşfedilen İki Ötegezegende Yaşam Olma İhtimali Çok Yüksek!

Kepler-138 isimli yıldız sisteminde bulunan iki kayaç gezegenin yüzeylerinde oldukça fazla miktarda sıvı su olduğu ortaya çıktı. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.

Dünyadaki tüm yaşam sıvı suya bağlıdır ve astrobiyologlar bunun evrensel olabileceğini düşünmektedir.

Bu, diğer gezegenlerde suyun keşfini bir öncelik haline getiriyor ve iki yeni keşfin Dünya'yı bile kuru gösterecek kadar bol suya sahip olduğu düşünülüyor.

Bilimkurgu yazarları genellikle 'su gezegenleri'nden bahseder ama bu terim farklı anlamlara gelebilir.

Bazı insanlar için su gezegenleri; büyük kıtaların olmadığı, sadece okyanusların üzerinde yükselen küçük adaların olduğu, yaşamın ilk evrimleştiği zamanki Dünya benzeri gezegenlerdir. Bununla birlikte, kaya ve metalin toplamından daha fazla su içeren başka bir su gezegeni tanımı vardır. Montreal Üniversitesi doktora öğrencisi Caroline Piaulet'in Kepler-138 sisteminde bulunan iki gezegen için düşündüğü tanım işte bu. Piaulet henüz H2O'nun varlığını doğrulayacak bir spektrum elde edemedi ancak yeni bir çalışmada, o ve yardımcı yazarlar iki gezegen için başka bir şekilde açıklanması zor olan yoğunluklar bildirdiler.

Kepler-138 yıldızı Kepler Uzay Teleskobu'nun, yıldızın önünden geçen birden fazla gezegenin göstergesi olan parlaklıkta düzenli düşüşler kaydettiği ilk yıldızlardan biridir.

Bu yıldız Güneş'in sadece 40'ta biri kadar parlak olan bir kırmızı cücedir. Bilinen dünyaların en iç kısımda bulunanı Kepler-138b Mars'ın kütlesi kadardır ancak biyolojik olarak ilgimizi çekmek için fazla sıcaktır. Sırasıyla ortalama 80°C ve 140°C sıcaklığa sahip olan Kepler-138c ve d de rahatsız edici derecede sıcaktırlar. İkinci ve üçüncü gezegenlerin ikisi de Dünya'dan yaklaşık yüzde 50 daha geniştir.

Gezegenlerin kütlelerine ilişkin ilk tahminler, Kepler-138c'nin neredeyse Dünya kadar yoğun olduğunu ve çoğunlukla kaya olduğunu öne sürmekte.

Kepler-138d'nin önemli ölçüde daha az yoğun olduğu düşünülüyordu, bu da onu bir su gezegeni olmaya aday yapıyor. Ancak Piaulet ve danışmanı Profesör Björn Benneke, her ikisinin de Dünya'nınkinin üçte ikisi kadar yoğunluğa sahip olduğunu iddia ederek Kepler 138-b için önceki kütle tahminlerine karşı çıkıyor. Piaulet yaptığı açıklamada, 'Jüpiter ve Satürn'ün yörüngesinde dönen su açısından zengin uydular olan Europa veya Enceladus'un daha büyük versiyonlarını hayal edin ancak yıldızlarına çok daha yakın olduklarını düşünün' diyor. Bu gezgenler buz barındırabilmek için yıldıza fazla yakınlar. Gerçekten de gezegenlerin sıcaklıkları muhtemelen suyun kaynama noktasının üzerinde.

Ağustos ayında Montreal araştırmacıları yüzde otuzu su olduğunu düşündükleri bir gezegen bildirdiler.

Benneke, 'Gökbilimciler tarafından uzun süredir var olduğu teorize edilen bir gezegen türü olan su dünyalarını rahatlıkla tanımlayabilecek seviyeye ilk kez geliyoruz' diyor. Bu uzak gezegenlerin boyutu, gezegen yıldızın önünden geçerken yıldız ışığının alçaldığı miktardan hesaplanabiliyor. Kütle genellikle gezegenlerin yıldızda neden olduğu hareketlere göre tahmin ediliyor. Bununla birlikte çoklu gezegen sistemlerinde, yerçekimini ve dolayısıyla kütlelerini bulmak için her gezegenin diğerlerinin yörüngesi üzerindeki etkisine bakmak da mümkündür.

Araştırma sürecinde Piaulet-Benneke çifti, geçiş sürelerinde dördüncü bir gezegenin çekişini gösteren farklılıklar gözlemledi.

Bununla birlikte varsayımsal gezegen Kepler-138e yıldızının önünden geçiş yapmıyor, bu nedenle boyutunu veya bileşimini bilemiyoruz. Ancak gezegen gerçekten oradaysa, yörünge mesafesi Dünya'nınkinden biraz daha yüksek bir sıcaklığa işaret ediyor. Kepler-138e de bir su gezegeniyse, bu yıldız sistemi gerçekten heyecan verici bir yer olabilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Hubble Uzay Teleskobu Tarafından Çekilen En İkonik ve Önemli 10 Görüntü
Ne Olduğunu Anlayamadığımız Oumuamua İsimli Obje Güneş Sistemine Veda Ediyor!
Araştırmalara Göre Devasa Bir Asteroit Geçmişte Mars'a Çarpıp Megatsunamilere Neden Olmuş Olabilir!

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
16.12.2022

Bulunduğu küme dünyadan yaklaşık olarak 220 ışık yılı uzaklıkta ve ışığın saniyede 300 bin km hızla ilerlediğini hatırlatmakta fayda var. Yaniii şimdiye dek insanlar tarafından üretilmiş en hızlı araç saatte 530 bin km ile güneş keşif aracı Parker. Parker ile bugün yola çıkıp hiç hız kaybetmeden saatte 530.000 km ile gidersek yaklaşık olarak 2.035 yıl sonra gezenin yakınlarında oluruz. Yolumuz unuz, heyecanımız yüksek, gençliğimiz var.

16.12.2022

Su ve sıcaklık olması hayat için yeterli değil ki "yaşam olma ihtimali çok yüksek" denilsin. Mesela bugünkü yaşamın başlama teorilerinden en çok kabul görülenlere Ay'ın çekim kuvvetinin etkisi çok önemli. Ay olmasa bir çok teoriye göre yaşam başlamazdı. Dünya'nın uygun eğikliği olmasaydı yaşam başlamaz ya da gelişemezdi. Manyetik alan oluşturan sıcak çekirdeğimiz olmasaydı yine olmazdı. Gibi gibi zibilyon tane etken var.

17.12.2022

sanmıyorum ki insanoğlu dünya dışında başka bir gezegende yaşayabilsin. dünya entersan bir yer daha nasıl varoldugumuzu bilmiyoruz evrildik mi yoksa adem havvadan miyiz belli deel .koskoca evrende çük kadar biseyiz bu arada akp nin ben ta a

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ