Dört ve altı yaşlarında iki küçük oğlu olan Al-Shebab, başlangıçta altı yıl hapis cezasına çarptırıldı, ancak Suudi terör mahkemesi Pazartesi günü aktivistin cezasını temyiz etmesinden sonra hapis cezasını 34 yıla çıkardı.
Mahkeme, ceza verirken Al-Shebab'ın Suudi Arabistan'daki kadın haklarını desteklemek için tweet attığı ve Loujain al-Hathloul gibi hapsedilen kadın hakları aktivistleriyle dayanışma ifade ettiği ve serbest bırakılmaları için çağrıda bulunduğu sosyal medya faaliyetine atıfta bulundu.
Al-Shebab, Al-Hathloul'un kız kardeşi Lina'nın 'Loujain Al-Hathloul'a özgürlük... Tüm düşünce mahkumlarına özgürlük. Özgürlüğün, bu Yeni Yıl için ilk dileğim. Mutlu Yıllar.' yazan tweetini retweetlediği için tutuklandı. Al-Shebab ayrıca bazen sürgünde yaşayan muhalif aktivistlerin gönderilerini retweet ediyordu.
'Kamu düzenini bozmak, halkın güvenliğini ve devletin istikrarını zedelemek isteyenlere yardım etmek ve Twitter'da asılsız ve maksatlı söylentiler yayınlamakla' suçlandı. Al-Shehab'ın dini kimliğinin, tutuklanması ve cezalandırılmasında bir faktör olduğuna inanılıyor.
'Suudi Arabistan, kadın haklarını iyileştirdikleri ve yasal reformlar oluşturdukları için övünüyordu, ancak bu olay, durumun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor. Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın bu tür korkunç hak ihlallerine başkanlık etme konusunda her zamankinden daha güçlü hissetmesi ne yazık ki şaşırtıcı değil. Loujain'in serbest bırakılması kutlanırken, Salma'nın tam da Loujain'in serbest bırakılması için çağrıda bulunduğu gerekçesiyle tutuklanması ironik. Bu, Suudi yetkililerin, kadın aktivistlerin zor kazanılmış zaferlerini kutlamamalarını ya da övgü almamalarını sağlamaları için yapılmış bir hamle.'
'Salma ilk derece mahkemesinde 6 yıl hapis cezasına çarptırılırken, temyizde ceza 34 yıla çıkarıldı. Bu, Suudi Arabistan'daki bir kadın hakları aktivisti için bilinen en uzun ceza.'
Suudi Arabistan'da haksız yere seyahat yasağı altında tutulan Al-Hathloul, El-Şebab'ın gözaltına alınmasından sadece haftalar sonra hapishaneden serbest bırakıldı. Al-Shebab, Al-Hathloul'un hapishaneden serbest bırakılması için çağrıda bulunmuştu.
Bir bizim İslam ülkelerine bakıyorum, bir İskandinav ülkelerine bakıyorum. Ahlaki değerler olarak, insaniyet olarak, fikir özgürlüğü olarak, saygı-sevgi olarak, aklınıza gelebilecek tüm değerlerde adamlar bizden fersah fersah üstün. Sıkıntı İslamiyette mi yoksa bu dini şerefsizce siyasete alet edip halka zulüm eden ipnelerde mi anlamadım gerçekten.
AKP bunu beğendi...Getirmeye çalıştıkları sosyal medya kanunu ile tam da bunun benzerini yapmayı hayal ediyorlar. Zırvalıklarına ses çıkaran herkesi muhalif olsun yada olmasın susturmak dertleri.
Muhtemelen kadın olduğu için gözüne batmıştır Suudi'lerin.