Süt Kardeşler Filmiyle İlgili Çoğu Kişinin Bilmediği Bu Detaylar Sayesinde Filmi Başka Bir Gözle Seyredeceksiniz!

Sevdiğimiz Türk filmlerine ait detayları incelemeye devam ediyoruz. Sırada hepimizin bayılarak izlediği bir Arzu Film klasiği olan Süt Kardeşler var. Bakalım filme ait çok bilinmeyen detaylar nelermiş...

1. Gulyabani figürü aslında Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın aynı isimli kitabından uyarlanmıştır.

Ancak kitabın konusuyla filmin konusunun aynı olduğu söylenemez. Bu kapak da kitabın ilk baskısına ait.

2. Gulyabani, Arapça kökenli bir kelimedir ve karanlıkta, ıssız yerlerde insanın gördüğünü sandığı hayalet anlamına gelir.

Aynı zamanda 'gul' kelimesi Araplar'da islamiyet oncesindeki dişi cinin adıdır. 

Farsça'da 'Gul-i yabani' isimli bir efsane yaratıktan geldiği de söylenir. Yani Farsça olan bu sözcük aslında Arapça kökenlidir ve birbirleriyle kaynaşarak farklı bir sözcük oluşturmuştur.

Gulyabani, eski Anadolu kültüründe Ahubaba olarak da bilinen ve insan yediği düşünülen kocaman, uzun sakallı, asalı, dev bir yaratığın da tezahürüdür.

Yani Gulyabani diye bir şey hem yok hem var.

3. Ramazan ve Şaban'ın kimlik değiştirmesi, aslında Hacivat ve Karagöz'de sıkça yapılan bir kurguya gönderme.

Senarist Sadık Şendil olunca orta oyun ve gölge oyunu temaları Arzu Film yapımlarında sıkça görülen bir detay oluyor haliyle.

4. Filmin çekildiği konak, Tosun Paşa gibi birçok filme de ev sahipliği yapan Yeşilköy'deki o meşhur konaktır.

Ancak günümüzde onu restore olmuş haliyle görebilirsiniz. Aslına ne kadar uygun restore edildiği ise yıllarca tartışılmıştır.

5. Afife'nin kocası olan damat Bayram'ı, Hababam Sınıfı'nın meşhur müfettişi Hüseyin Şevki Topuz olarak da hatırlayabilirsiniz.

Usta oyuncu Ergin Orbey, bu iki efsane karaktere de hayat vermiştir. Kendisini maalesef 2012 yılında kaybettik.

6. Hülle yüzünden bir türlü gerçek kocasına kavuşamayan Afife, oyuncu Şevket Altuğ'un eşi Jale Altuğ'dur. Jale Altuğ'un oynadığı ilk ve tek film Süt Kardeşler'dir.

Aslında kendisi sektörden ama oyuncu değil yapımcı olarak. Şevket Altuğ ile de 1971 yılından beri evliler ve iki çocukları var.

7. Şener Şen (Kumandan Hüsamettin) filmde Adilet Naşit'in (Melek) abisi olarak rol almıştır ama aslında Adile Naşit, Şener Şen'den 11 yaş büyüktür.

Adile Naşit 1930, Şener Şen ise 1941 doğumludur.

8. Filmde Münir Özkul'u göremeyiz ancak Arzu Film'in bir parçası olan Özkul, filmin yönetmen yardımcılarından bir tanesidir.

Bu fotoğraf da filmin okumalarından biri yapıldığı sırada çekilmiş.

9. Bize sanki daha çok bir arada oynamışlar gibi gelse de baba oğul olan Ali Şen ve Şener Şen'in birlikte oynadıkları iki filmden birisidir.

Diğeri ise daha sonra çekilen 1980 yapımı Banker Bilo filmi.

10. Süt Kardeşler filme alınmadan önce tiyatro oyunu olarak sergilendiği zamanlar Halit Akçatepe oyunu o kadar çok seyretmiş ki, neredeyse her repliğini filmden önce ezbere kağıda dökmüş.

İnsanın yaptığı işe aşık olması böyle bir şey olsa gerek.

11. Filmde Yasemin olarak seyrettiğimiz Yasemin Esmergül, aynı zamanda oldukça başarılı ve billur sesli bir ses sanatçısıdır.

1959 yılı yapımı olan, baş rollerinde Çolpan İlhan ve Sadri Alışık'ın oynadığı Yalnızlar Rıhtımı filminde Necdet Koyutürk bestesi olan yalnızlar rıhtımı (tango) ve dinle sevgili parçalarını seslendirmiştir.

12. Şaban'ın Bihter'e ilanı aşk ettiği sahnede Bihter ilk önce "Şaban Bey", daha sonra da "Ramazan Bey" diye hitap eder.

Daha sonra da Şaban 'Benim hakiki adım Şaban' der. Bu aslında filmde küçük bir hata olarak kalmıştır ama biz filmi o kadar severek izliyoruz ki, bu hata bile gözümüze batmaz.

13. Kamera arkasında çekilen bu fotoğrafın da karede olmaması sebebiyle Kemal Sunal'ın çektiği söyleniyor.

Doğru mu değil mi bilemiyoruz ama her şekilde Gulyabaniyi net gördüğümüz ve ekibin içimizi ısıttığı bir fotoğraf olduğu kesin.

14. Dikkatli bakıldığı zaman Gulyabani'nin ağız kısmından kostümü giyen Türker Tekin'in yüzünü görmeniz mümkün.

Kaynak: Nerede Çekildi

15. Süt Kardeşler sık sık Şabanoğlu Şaban filmiyle karıştırılır. Ancak bu film 1976'da, Şabanoğlu Şaban ise 1977'de çekilmiştir.

Karıştıranlar için dev hizmet:

Şabanoğlu Şaban'da Şaban, karacı bir askerken Süt Kardeşler'de bahriyeli.

İkilimiz Şabanoğlu Şaban'da unutulmaz 'Ben kör garip dilenciyim' sahnesiyle hafiye kılığına girip elması çalan hırsızı aramışlardı. Bu filmde ise Gulyabani'nin peşine düştüler.

Daha çok fark var ama bunlar aklımızda tutacağımız en iyi farklar diyebiliriz :)

16. Televizyonda hangi program olursa olsun, tereddütsüz olarak tercih ettiğimiz filmdir Süt Kardeşler. Bir milyon kere seyretmiş olsak bile mutluluğumuz ve "Acaba ne olacak?" merakımız hiçbir zaman eksilmez.

Bu efsane ekibin ve Arzu Film'in elbette hastasıyız. Her birini şükran ve minnetle anıyoruz.

17. O zaman sizi duyar duymaz mutlu eden filmin müziği, Kemani Sebuh bestesi Kürdili Hicazkar Longa ile baş başa bırakıyoruz :)

Popüler İçerikler

Ak Parti ve MHP'den Muhalefete Geçen Belediyelerdeki Milyarlık Borçlar Dudak Uçuklattı
Çileden Çıkaran Olay: Öz Kızı ve İkinci Eşini Yatakta Basan Kadının Yaşadıkları Şoke Etti
Elazığ’da 3 Kişi “Bizi Cin Çarptı” Diyerek Yardım İstedi, Polisler Hoca Çağırdı!
YORUMLAR
02.04.2018

kumandanım ben düşündüm taşındım bir emir erinin yeri kumandanının yanıdır..

03.04.2018

ne müthiş insanlar be ..onlar insanların daha bir insan türk ulusunun araplıktan türklük milli şuurna geçişin yıllarında kıt kanaat sanat yapmaya çalışan tertemiz insanlar...insan duygulanıyotr...50 sene sonra gene izlerim..gene gülerim...

02.04.2018

Fes başıma fes başımaa püskülüü ben olayıım :D

TÜM YORUMLARI OKU (32)