Süt İzni Ne Kadar? Süt İzni Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yeni doğum yapmış kadın çalışanların akıllarındaki sorulardan birisi de ilgili kanunlarca belirlenmiş ve yasal olarak iş yerinden alabilecekleri süt izni hakları. Doğum yapan kadın işçilerin doğum izninin bitiminden sonra başlayan ve bebeklerini emzirebilmek için kullandıkları süt izni belli şartlara bağlı kılınmıştır. Ayrıca ilgili kanunlarca belirlenen süt izni iş veren tarafından çalışma saati içerisinde sayılmak zorundadır. Peki süt izni kaç saattir? Süt izni nasıl hesaplanır? Süt izni ne zaman başlar ne zaman biter? İşte detaylar...

Sektör fark etmeksizin tüm kadın çalışanların doğum sonrası bebeklerini emzirmek için kullandıkları süt izinleri vardır. Özel sektörde çalışan kadınların süt izninde 4587 sayılı İş Kanunu baz alınırken, memur kadın çalışanların süt izninde 654 sayılı Devlet Memurları Kanunu baz alınmaktadır. Doğum izni bitimi sonrasından başlayan süt izni iki sektörde de bebek bir yaşına gelene kadar kullanılırken günlük saat sürelerinde bazı farklılıklar vardır. Süt izninin zamanı ve süt iznine dair tüm detayları haberimizde sizler için derledik...

Süt İzni Kaç Saattir ve Ne Zaman Başlar Ne Zaman Biter?

Hem özel sektör hem de kamu sektörü ayırt etmeksizin doğum iznini tamamlamış anneler doğum izninden hemen sonra başlayarak bebekleri 1 yaşına gelene kadar süt izni kullanabilirler. Bu izin 4587 sayılı İş Kanunu ile belirlenmiş olup işveren tarafından kadın işçilere verilmesi yasal olarak zorunludur. 

Günde toplam bir buçuk saat olarak verilen süt izninin nasıl kullanılacağı tamamiyle kadın çalışana bırakılmıştır. Kadın çalışan isterse günlük bir buçuk saat süt izni hakkını bölerek, isterse tek seferde kullanabilir. Ayrıca kadın işçilerin süt izni süresi iş veren tarafından çalışma saati içerisinde olarak sayılmalıdır.

İlgili yasalarca düzenlenmiş olan ve kadına verilen bu süt izni hakkı bebeğin 1 yaşına gelmesiyle son bulur. Ayrıca süt izni kadın işçinin sadece çalıştığı günler için geçerli olup, fiilen çalışmadığı günlerde böyle bir hak kullanılamaz.

Memurların Süt İzni Ne Kadar?

Memur kadın çalışanların süt izni ise yine bir yıl olmakla beraber, günlük süt izni saatleri ilk altı ay ve son altı ay olarak ikiye bölünerek farklılık göstermektedir.

654 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre belirlenen kadın memurların süt izni doğum izni sonrasında başlayarak bebek 1 yaşına gelinceye kadar devam eder. Memur kadınlar günlük süt iznini ilk altı ay günde üç saat, son altı ayda ise günde 1 buçuk saat olarak kullanabilirler. Ayrıca süt izinlerini günün istedikleri saatinde, bölerek veya tek seferde kullanabilme hakları vardır.

Aşağıdaki Haber de İlginizi Çekebilir

Kadın Memurlarda Doğum İzni Ne Kadar Olur? Memurlarda Doğum İzni Ne Zaman Başlar Ne Zaman Biter?

Popüler İçerikler

Arnavutluk Yeni Bir İslami Devlet Kurmayı Planlıyor: Alkol Yasağı Yok, Kadınlar İstedikleri Gibi Giyinebilecek
Vefatından İki Gün Önce Armağan Çağlayan'ın Programına Konuk Olan Metin Arolat'ın Sözleri Gündem Oldu
Zengin ve Fakir Erkek Karşılaştırması Yapan Yeliz Yeşilmen'in Bakış Açısı Kullanıcılar Tarafından Desteklendi!