Sürü Psikolojisinin Mağduru Olduğumuzu Yüzümüze Çarpan Garip Asansör Deneyinde Siz Olsanız Ne Yapardınız?

Siz olsanız ne yapardınız? Sakın acele edip 'çoğunluğa uymazdım' demeyin, hepimiz bu sürü psikolojisi deneyinde doğruyu bilsek bile çoğunluğa uyuyoruz.

Hayatımızı sürdürebilmek için bir topluluğa ihtiyaç duyuyoruz ve bu topluluğun bizden bazı talepleri oluyor.

Bazı değerlere inanmıyor olsak bile onlara saygı gösteriyoruz, bazı kurallar saçma gelse de o kurallara uyuyoruz. Bunlar bilinçli olarak yaptığımız uyumlanmalar, bir de bilinçsiz yaptıklarımız var. Çevremizdeki insanların yarattığı çoğunluğu gördüğümüz zaman bazı doğru bildiklerimizden şüphe duyabiliyoruz.

Tek bir otobüsün geleceği durağın hangisi olduğunu bilmenize rağmen çok daha büyük bir kalabalık biraz daha ilerideki bir noktada bekliyorsa otomatik olarak kendinizi sorgulamaz mısınız?

Madem tek bir otobüs gelecekse bu kadar insanın yanılıyor olamayacağını düşünürüz, aslında bu bizim hayatta kalmamız için geliştirdiğimiz yeteneklerden biri. Ortalamaya uyduğumuzda risklerden kaçınıyoruz ve yine ortalama insan davranışı çoğunlukla doğruyu işaret ediyor.

Bazı kararlar otobüs durağında beklemekten çok daha büyük sonuçlar yaratabilir, bunun farkındayız.

Bu noktada sürü psikolojisi kavramı devreye giriyor.

Toplum içerisinde insanların özgün davranışlarının törpülendiği, vasata indirgendiği ve toplumun görünmez yasalarına uyumlandığını anlatan duruma sürü psikolojisi deniyor. Birey toplumun bir parçası, hem de küçük bir parçası olarak kolektif bilince uyum sağlamak zorunda kalıyor.

İşin ilginç yanı sürü psikolojisine uyum sağlarken hiç de zorlanmıyoruz.

Ve kendi bilincimizi ikinci plana atıp kolektif bilince dahil olma sürecimiz çok yaygın. Bunun ne kadar yaygın olduğunu anlatmak için bir deneyden bahsedelim, sonrasında siz bu deneyde nasıl davranacağınızı düşünerek sürü psikolojisinden ne kadar sıyrılabildiğinizi test edin.

Asansörlerde genellikle hangi yöne bakarak durursunuz?

Genel eğilim kapıya doğru bakmak. Hem asansörün hangi katta olduğunu görmek hem de içeri kişilere arkamızı dönmemiş olmak için sırtımızı asansörün duvarlarına verip beklemeye alışkınız. 

Deney, bu alışkanlığımızdan hangi koşulda vazgeçtiğimize odaklanıyor.

Yüzü kapıya dönük bir kişinin olduğu asansöre daha önceden ayarlanmış kişiler biniyor ve sırtlarını kapıya dönerek duruyorlar.

Bir anda asansörde sadece kendisi kapıya dönük kalan denek, endişeli gözlerle etrafına bakıyor. Hafif bir gülümseme, şakacı bir bakış derken yavaş yavaş sırtını kapıya dönüyor ve bunu etrafındakilere çaktırmadan yapmaya gayret ediyor.

Birkaç saniye içinde asansördeki herkes kapıya sırtını dönmüş bir biçimde bekliyor.

Denek hangi katta olduğunu bilmiyor, ne zaman ineceğini kestiremiyor ancak kalabalık bunu yaptığı için kendi alışkanlığından hızlıca vazgeçiyor. Ortamda 'çıkıntı' olmaktansa ineceği katı kaçırmayı yeğliyor. 

Sürü psikolojisinin en net örneklerinden biri olan bu deney, ne kadar güveniyor olsak da çok keskin fikirlerimizden bile sırf toplum öyle istedi diye nasıl vazgeçebileceğimizi anlatıyor. 

Peki, dürüst olun ve en azından kendi kendinize cevaplayın aynı asansörde siz olsanız ne yapardınız?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Müsriflik ve Halkı Azarlamaktan Başka İcraatı Olmayan Erkek Liderlerin Yerinde Kadınlar Olsa Ne Olurdu?
Bilgisayar Ekranının Yarattığı Baş Ağrısı ve Uyku Sorunlarını Çözüp Hayat Kurtaran Ücretsiz Uygulamalar!
"Biraz Bakıp Squid Game İzlemeye Dönerim" Diyerek Açsanız da Gözlerinizi Ayıramayacağınız 17 Görüntü!

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
YORUMLAR
24.10.2021

Farklılık olsun diye söylemiyorum, ben cidden sallamam bunu. Kapıya sırtını dönmek oldukça anlamsız bir hareket içerikte anlatıldığı gibi. Yalnız daha büyük bir asansör ve 10 kişi düşünelim içinde. 9 u da tamamen kapıya sırtını dönerse ve en azından yarısıyla yüz yüze geliyorsam fazlaca sorgulamaya iter beni bu durum hakkında. Belki kararımı etkiler, belki etkilemez. Bu arada bu iyi bir şey değil tam anlamıyla. Herkes bilir, öğretmen sözlüye kaldırmak istediğinde topluluğa karışmak isteriz. Herkes yüzünü öğretmene dönerken siz 180 derece sırtınızı dönerseniz bilin bakalım kim kabak gibi ortada kalır ? Herhangi bir kişi için düşününce, asansör boyutunu arttıra arttıra ilerlersek, herkesin bir noktada kararını sorgulayacağına emin gibiyim. 100 kişilik bir asansörde 99 kişi arkasını dönüyorsa o 1 kişinin çok farklı bir anlayış seviyesinde olması gerektiğini sanıyorum.

24.10.2021

Çünkü bu şartlarda ya yaptığının protesto etmek olduğunu düşünürsün ya da kafası güzel (alkolden veya çok düşünmekten belki ?) dersin. Yani toplum olarak onu bireyselliğinden koparıp bir takım radikal alt metinler yüklemeye çalışırsın olaya.

24.10.2021

en iyi kontrol şekli, kökünden kandırıldığında ve kurallar dikte edildiğinde özgür olduğunu düşünmendir. diktatörlüğün bir şekli, bir hapishane hücresinde olmaktır. parmaklıkları görebilir onlara dokunabilirsin. diğer bir şekli ise, yine bir hapishane hücresinde oturursun ama parmaklıkları göremezsin, böylece özgür olduğunu düşünürsün. insan ırkının ızdırabı kitle hipnozundan gelir

24.10.2021

Sürü psikolojisi, sürüyle yaşamını devam ettiren balık türleri gibi. Sürüyle hareket etmenin ölüm riskini ve başına gelecek olan kötülüğü azaltacağına inanmaktan başka birşey değil.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ