Sürpriz Sonuç: Mars Kutbunda Keşfedilen Su Büyük İhtimalle 'Yanılsamadan İbaret'

Gökbilimciler 2018'de gezegenin güney kutbunda parlak radar yansımaları gözlemlemişti. O dönemde bu yansımaların yüzey altındaki sıvı suya işaret ettiği düşünülmüştü. Bilim insanlarının daha önce Mars yüzeyinin altında sıvı halde tespit ettiği su, büyük ihtimalle yanılsamadan ibaret...

ABD'deki Texas Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırma, bu radar yansımalarının muhtemelen bir "serap" olduğunu ortaya koydu.

Araştırma ekibi, gözlemlenen yansımaların aslında buzun altında gömülü, volkanik kayalar olduğunu savunuyor.

Independent Türkçe'deki habere göre Gezegenbilimci Cyril Grima, 'Suyun yüzeye bu kadar yakın olması için hem çok tuzlu bir ortama hem de güçlü ve yerel olarak üretilen bir ısı kaynağına ihtiyacınız var' diye konuştu:

"Ancak bu bizim istediğimizle uyuşmuyor. Bu bölgeyi biliyorum."

Bunun ardından 2018'de görülenlerle aynı parlak yansımalar, Kızıl Gezegen'in farklı enlemlerindeki birçok noktada ortaya çıktı.

Ekip bu yansımaların oluştuğu noktaların volkanik ovaların konumlarıyla eşleştiğini fark etti.

Bu da demir açısından zengin lav akıntılarının su zannedilebilecek, benzer yansımalara sahip kayaçlar oluşturduğu anlamına gelebilir. Öte yandan yansımalara dair tek olası açıklama bu değil.

Grima, 'Kurumuş nehir yataklarındaki madenler de bir diğer olasılık' ifadelerini kullandı:

'Her iki durumda da bunların ne olduğunu bulmak, Mars'ın tarihiyle ilgili önemli soruları yanıtlayabilir.'

Hakemli bilimsel dergi Geophysical Research Letters'ta yayımlanan araştırmanın bulguları hayal kırıklığı yaratmış gibi görünse de aslında bilim insanları umutlu.

Grima 'Güney kutbunun altında hapsolmuş sıvı su yok ama kutuplardaki kalın tabaka da dahil olmak üzere Mars'ta bol miktarda su buzu var' dedi:

'Yeni çalışma, Mars'ın geçmişte daha ıslak olduğuna işaret ediyor.'

"Serap" nedir?

Vikipedi

Serap, atmosferde ışık ışınlarının kırılmasından doğan ve çöllerde kolaylıkla gözlemi yapılabilen optik yanılma, uzaktaki bir cisme bakarken sanki bir su yüzeyinden yansıyormuş gibi, cisimle birlikte ters görüntünün oluşumudur. 

Ilgım, yalgın, pusarık isimleriyle de bilinir. Serap optik bir doğa olayıdır. Kısaca, uzak nesnelerin görüntüsünün, ışık ışınlarının bükülmesiyle, aslında bulunmadıkları bir yerde görünmesidir. 

Halüsinasyonun tersine, serap bir doğa olayıdır. Kamera ile kaydedilebilir. Gözlemcinin konumunda bulunan herhangi bir optik alet bu ışık olayını gözlemleyebilir.

İlginizi çekebilir:

Türk Markaların Yer Almadığı Dünyanın En Değerli Markası Listesinde Zirve Yine Apple'ın Oldu!
Onaylandı: Dijital Yayın Platformu Disney Plus Bu Yaz Türkiye'ye Geliyor!
Fotoğraflarınızı Hazırlayın: Apple Makro Fotoğraf Yarışması Düzenliyor!

Popüler İçerikler

Seray Sever'den Apar Topar Yayından Kaldırılan "Dünya Güzellerim" İtirafı!
Yapay Zekaya Vergi Geldi: ChatGPT Üyeliklerine KDV Zammına Tepki Yağdı
6 Yıllık Evlilik Tek Celsede Bitti: Eşi Selim Selimoğlu ile Anlaşmalı Boşanan Bengü'den İlk Açıklama Geldi!