Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’deki Suriyelilere vatandaşlık hakkı verilebileceğini açıklaması yoğun tartışma yarattı. Vatandaşlığın hangi koşullarda sağlanacağı ise şimdilik belirsiz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’deki Suriyelilere vatandaşlık hakkı verilebileceğini açıklaması yoğun tartışma yarattı. Vatandaşlığın hangi koşullarda sağlanacağı ise şimdilik belirsiz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta Kilis'te katıldığı bir iftar yemeğinde yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşayan Suriyelilere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma imkanı sağlanacağını ve bu konuda İçişleri Bakanlığı'nın attığı adımlar olduğunu söyledi.
Ancak Türkiye'de mülteci statüsüne sahip olmayan Suriyelilere vatandaşlık yolunun nasıl açılacağı şimdilik belirsiz.
Türkiye'nin çeşitli kentlerinde halihazırda 2 milyon 750 bin Suriyeli kayıtlı olarak yaşıyor. Kayıt dışı olanlarla birlikte bu sayının 4 milyonu geçtiği tahmin ediliyor.
Ancak Türkiye'nin Cenevre Konvansiyonu'nu coğrafi çekince ile uygulaması, yani sadece Avrupa ülkelerinden gelenlere “mülteci” hakkı vermesi nedeniyle, Türkiye'de kayıtlı olarak yaşayan Suriyeliler “mülteci” statüsüne sahip değil.
Suriyeliler, 22 Ekim 2014'te çıkarılan bir yönetmelikle “geçici koruma” altına alınmış ve Suriyeliler bu şekilde sosyal hizmetlerden faydalanma ve çalışma olanağına sahip olmuşlardı.
Ancak bu kayıt belgeleri ile Suriyelilere Türkiye'de kalma hakkı verilirken, Geçici Koruma Yönetmeliği ikamet iznine eşdeğer olarak kabul edilmiyor. Geçici koruma altındaki Suriyelilerin ikamet izni almak için ayrıca başvuru yapması gerekiyor.
Sonradan Türk vatandaşı olma hakkını kazanmak için de Türk Vatandaşlığı Kanunu'ndaki kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor.
Yasada yer alan koşullara göre, Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancılarda
“Kendi millî kanununa, vatansız ise Türk kanunlarına göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak,
Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye'de kesintisiz beş yıl ikamet etmek,
Türkiye'de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmek,
Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak,
İyi ahlak sahibi olmak,
Yeteri kadar Türkçe konuşabilmek,
Türkiye'de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak,
Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak” şartları aranıyor.
Türk vatandaşlığının kazanılmasında istisnai durumlara da yasada yer veriliyor. Buna göre “vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler” ve “göçmen olarak kabul edilen kişiler” de vatandaşlık elde edebiliyor.
Mülteci statüsü bulunmayan ve çoğunun ikamet izni de bulunmayan Suriyelilere mevcut yasaya göre mi yoksa yeni bir düzenleme ile mi vatandaşlık hakkı verileceği bilinmiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kilis'teki iftar yemeğinde Suriyelilere T.C. vatandaşlığı imkanı vereceğini söylemesi üzerine Twitter’da “#ÜlkemdeSuriyeliİstemiyorum” etiketi ile mesajlar paylaşılmıştı.
Etiket kısa sürede TT'de birinci sıraya oturmuştu.
Bazı kullanıcılar konuyla ilgili halk oylaması önerisinde bulunurken, bazı kullanıcılar da Erdoğan'ın Suriyelilere vatandaşlık vererek AKP'ye oy kazandırmak istediğini öne sürmüştü.
Bazı Suriyeliler “Merak etmeyin Türk vatandaşı olmak istemiyorum!“ şeklinde tepki verirken, bazıları da Suriyelilerin vatandaşlığına karşı çıkılmasını ırkçılık olarak nitelendirmişti.
Azerbaycan'lıyım. Yaklaşık 6 yıldır Türkiye'de eğitim alıyorum. Lisansı bitirdim, yüksek yapıyorum. Bunca süre zarfında bir kere bile olsun suriyeliler kadar değer görmedik kardeş ülkemizde. Şimdi de vatandaşlık ha? Her dönem 800 lira para biz yatırıyoruz. Bunlar bizden alıp suriyelilere burs veriyo. Biz yabancı öğrenciler olarak birşey istemiyoruz ama kendi T.C vatandaşlarına suriyeliler kadar değer verilmiyor. Şahidiyim bunun.
Onlar ülkesini bırakıp gelsinler,biz burda her gün şehit verelim.Kolay yoldan vatandaş olsunlar.Gelip ürediler zaten ülkemizde.Savaştan mı çıkmışlar,cinsel açlıktan mı belli değil! 83 bin çocuk nedir ya? Biz Türk vatandaşı değil miyiz? Bize niye sorulmuyor bunlar? Bir,iki gün sonra başımıza çıkacaklar.Cumhurbaşkanı efendiye de oy gelir.Ne kolay değil mi? Yeter.
ne kadar işe yaramaz eğitimsiz ne yapacağı belli olmayan Suriyeliyi varsa biz aldık eğitimli kesim Avrupa'ya gitti bize kalanlar Sultan Ahmet'de kendini patlattı işim ve gezmeyi sevdiğimden dolayı çok şehirde bulundum yaşadım ve gördüm ki Suriye'liler bize sorundan başka bir şey getirmedi getirmeyecek hırsızlık dilencilik tecavüz gibi suçlar dışında ekonomik sıkıntılar işsizlik gibi elbette ırkçı değilim biliyorum siviller ve masumlar da var ama biz kendi kendimize yetmiyoruz doyuramıyoruz birde onların yükünü taşımak istemiyorum ben daha refah ve daha önemlisi güvenli huzurlu bir hayat istiyorum çocuklarımda bunu görsün istiyorum neden o kadar ırktaşı petrol zengini devlet varken bu sorumluluğu ben alayım ki değil mi? onun dışında biz hala zorlatıyoruz insanlarımıza daha zor hayat yaşatmak için kasıyoruz verilen haklar ortada o yüzden ne mülteci ne vatandaş geldikleri yerlere dönsünler usul usul