FT: 'Suriyeli Mültecilerin Misafirliği Türkiye İçin Sürdürülebilir Değil'

Britanya’nın saygın gazetelerinden Financial Times, sayısı 1,5 milyona dayanan Suriyeli mültecilerin Türkiye için sürdürülemeyecek bir sorun haline geldiğini yazdı.

İç savaşın 4’üncü yılına yaklaştığı Suriye’den kaçan yaklaşık 1 milyon 600 bin insan Türkiye’de yaşıyor.

Nizip’ten (Gaziantep) Erica Solomon ve İstanbul’dan Dan Dombey imzalı haber, “Buraya geldikleri ilk zamanlarda Suriye’nin dışındaki hayatlarının geçici olacağına inanıyorlardı” sözleriyle başlıyor.

Üç yılı aşkın süredir devam eden ve 200 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan iç savaştan kaçanların sayısının 9 milyonu bulduğu belirtilen haberde, “Az sayıdaki mülteci kısa süre içinde geri dönebileceklerine inanıyor, birçoğuysa hiçbir zaman geri dönememekten korkuyor” ifadsine yer verildi.

Haber şu sözlerle devam ediyor:

“Kalıcılık hissi, sadece Türkiye’deki 1 milyon 600 bin sığınmacının endişesi değil; Ankara da sığınmacıların yarattığı ekonomik ve toplumsal maliyet nedeniyle endişeli. Fonlar tükeniyor. Türkiye’nin insani yardım harcamaları, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı başlayan ve iç savaşa dönüşen ayaklanmaların ardından beş katına çıktı. Ankara’nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na verdiği istatistiklere göre, Türkiye’nin insani yardım fonlarının yüzde 90’ından fazlası Suriye’ye ayrılıyor.”

Suça da bulaştılar

Türkiye’nin, sığınmacılar için, her yıl 1 milyon 500 bin dolar harcama yaptığı ve kamplarda yaşayan 220 bin sığınmacı ihtiyaçlarını karşıladığını belirten Financial Times’a göre, Ankara, kampların dışında yaşayan yaklaşık 1 milyon 400 bin mültecinin giderek artan hoşnutsuzluğu nedeniyle endişeli.

Zira, kampların dışında yaşayan sığınmacıların büyük bölümü, kiraladıkları yarım kalmış binalarda ya da garajlarda yaşıyor. Çalışma izni olmayan sığınmacılar arasında çocuk işçilerinin sayısının ve seks işçiliğinin giderek arttığını yazan gazete, Ankara’nın mültecilere çalışma izni verilmesini kolaylaştıracak düzenlemeler üzerinde çalıştığını belirtti.

Ancak, gazeteye göre sığınmacıların büyük bölümü çoktan, yabancı cihatçıların Suriye’ye geçişlerini sağlamanın da aralarında olduğu suçlara bulaştı.

Ankara’nın maliyeti 4 milyar doları geçen mülteci krizine dünyanın kayıtsız kaldığı eleştirisini aktaran gazete, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Türkiye olarak 1 milyon 600 bin sığınmacı bizde. Bizler kendi bütçemizden şu ana kadar 5 milyar dolar harcadık. Biz kupon dağıtmıyoruz. Beslenme, eğitim, sağlık, çocukların her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Barınmayı karşılıyoruz. Hepsini tek başımıza yürütüyoruz. Dünyadan bize gelen destek 200 milyon dolar. Tüm Avrupa’da 130 bin sığınmacı var. Her şey bu kadar açık ortada” sözlerini de hatırlattı.

‘2 milyon kişi Esad’ın gitmesini bekliyor’

Avrupa Birliği’nin, Türkiye’ye Suriyeli sığınmacılar için 70 milyon euro’luk ek yardım yapılacağını açıkladığını belirten gazete, Uluslararası Af Örgütü’nün yayımladığı rapora da değindi.

Haberde, “Yardım çalışanları, özel görüşmelerinde Ankara’nın, yardım harcamalarının yeterince şeffaf olmadığı ve yabancı kuruluşların Türkiye’de kayıt yaptarak faaliyet göstermelerinin zor olduğu için yardım sağlanmasını güçleştirdiğini söylüyor” ifadelerine yer verildi.

Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi’yle de konuşan Financial Times, Şanverdi’nin “Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi Suriyeliler bizim misafirlerimiz… Esad gittiğinde, onlar da ülkelerine dönebilir. Türkiye’de Esad’ın gitmesini bekleyen yaklaşık 2 milyon kişi var” sözlerini aktardı.

Halep korkusu

Gazete, Irak İslam Devleti (IŞİD) militanları ile YPG güçleri arasındaki çatışmaların devam ettiği Kobani’den çok sayıda Suriyeli Kürt’ün Türkiye’ye sığındığını da hatırlattı.

Ankara’nın Halep’ten yaşanabilecek bir mülteci akınından endişe duyduğuna vurgu yapılan haberde, yetkililerin ‘rüya kamp‘ dedikleri Nizip’teki kampın giderek küçük bir kasaba halini aldığı belirtildi.

Erica Solomon, Dan Dombey, Financial Times

Kaynak: Diken

Popüler İçerikler

Magazin ve Dizi Sektörünü Ayağa Kaldıran Olayların Aslı Ne? Ayşe Barım ve Serenay Sarıkaya Bu İşin Neresinde?
Kola, Meyve Suyu, Gazoz, Soğuk Çay… Hepsine Zam Geldi, Yeni Fiyatlar Duyuruldu
Fenerbahçe Tribünleri "Yönetim İstifa" Tezahüratları Sonrası Karıştı