Suriye ve Irak Tezkeresi TBMM'de

Irak ve Suriye tezkeresinin süresinin 1 yıl uzatılmasını içeren Bakanlar Kurulu kararı, Meclis’e sevk edildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlar için yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasını içeren Başbakanlık Tezkeresi, Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

'Bakanlar Kurulu Prensip Kararı' başlığı ile sunulan tezkerede “TBMM kararı ile hükümete verilen bir yıllık izin süresinin, aynı kararda belirlenen ilke ve esaslar dâhilinde, 2 Ekim'den itibaren bir yıl uzatılması Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca kararlaştırılmıştır' ifadesine yer verildi.

Uzatılan tezkerede Esad ve DEAŞ ayrıntısı

Yeni tezkerenin temel farkının, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la ilgili atıflara yer verilmemesi olduğu görülüyor. Ayrıca tezkerede IŞİD ifadesinin de DEAŞ olarak değiştirilmesi dikkat çekiyor.

Tezkerenin yenilenmesine geçici hükümette yer alacağını daha önceden belirtmiş olan HDP'nin imza vermeme ihtimaline karşı sürecin hızlandırıldığı değerlendirmesi yapılıyor. Bilindiği gibi MHP ve CHP geçici hükümette yer almayacağını açıklarken, HDP hükümete girme kararı almıştı.

Tezkerenin gerekçesi

Tezkere'nin gerekçesinde, Türkiye'nin güney kara sınırları boyunca ulusal güvenliğine dönük risk ve tehditlerin arttığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

'Irak'ın kuzey bölgesinde silahlı PKK terör unsurları varlığını sürdürmektedir. Suriye ve Irak'ta diğer terör unsurlarının sayısı ve ortaya koydukları tehditte de önemli artış gözlenmektedir. Nitekim, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararlarıyla Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını teyit etmiş, bu ülkelerdeki terör faaliyetlerini kınamış, DEAŞ ve benzeri terör örgütlerinin faaliyetlerine karşı Birleşmiş Milletler üyesi tüm ülkelere 1373 (2001) Sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı ve uluslararası hukuk çerçevesindeki sorumluluklarına uygun şekilde gerekli tedbirleri alma çağrısında bulunmuştur. 

Komşumuz Irak'ın toprak bütünlüğünün, milli birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfeden Türkiye, terör gruplarının Irak'taki mevcudiyetine ve bunun doğurduğu tehditlere karşı askeri, siyasi ve diplomatik tedbir ve girişimlerini artırarak sürdürmek durumundadır.'

Meclis olağanüstü toplanacak

Tezkerenin görüşülmesi için TBMM'nin olağanüstü toplantıya çağrılması da gündemde. AK Parti grubunun önümüzdeki günlerde Meclis'in olağanüstü toplanması için en az 110 milletvekili imzasıyla TBMM Başkanlığı'na başvurması bekleniyor.

Geçen yıl AKP ve MHP evet demişti

Geçen yıl yapılan tezkere görüşmelerinde AK Parti ile MHP, tezkerenin kabulü yönünde oy kullanmışlardı. CHP ve HDP'li ve bazı bağımsız milletvekilleri tezkereye ret oyu vermişlerdi. Yeni tezkere görüşmelerinde AK Parti'nin tek başına oyu yetmiyor. Bu yüzden diğer partilerden en az birinin de kabul yönünde oy vermesi gerekiyor. Kulislerde MHP'nin tavrını değiştirmeyeceği ve tezkerenin AK Parti-MHP oyları ile kabul edilebileceği belirtiliyor.

AA ve Yurdagül Şimşek / Sputnik

Popüler İçerikler

Murat Övüç Dini Değerlerle Dalga Geçtiği İddiasıyla Gözaltına Alındı
Kızılcık Şerbeti Yeni Bölümü Öncesi Bomba Açıklamalar: Kızılcık Şerbeti’nin Nilay’ından Final İçin Olay Sözler
Bakanlık Bir Süt Markasını Daha İfşa Etti, Ürünler Toplatılıyor