‘Suriye'deki Savaşta 470 Bin Kişi Yaşamını Yitirdi’

Guardian gazetesi, Suriye Politika Araştırma Merkezi'nin (SCPR) Suriye'de savaşın yarattığı yıkımla ilgili yeni raporundaki verileri yayımladı. Rapora göre Suriye'deki savaşta ülke nüfusunun yüzde 11'i öldü ya da yaralandı...

Gazetenin Orta Doğu editörü Ian Black'in imzasını taşıyan haberde raporun, savaşın Suriye'de yarattığı yıkımın boyutunu ortaya koyduğu aktarıldı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, gazetenin haberinde özetle şu bilgiler yer alıyor:

'SCPR tarafından yayımlanan rapora göre Suriye'deki savaşta 470 bin kişi yaşamını yitirdi. Savaş nedeniyle ulusal sağlık sistemi ve ülke alt yapısı neredeyse yok oldu.

'Ortalama yaşam süresi 2015'te 55,4'e geriledi'

'SCPR'ın raporuna göre, Suriye'de ölenlerin sayısı BM'nin son açıkladığı 250 bin rakamının yaklaşık iki katı. BM 18 ay önce istatistik toplamayı durdurmuştu.

'Rapor, toplamda, krizin başladığı 2011 Mart ayından bu yana nüfusun yüzde 11,5'inin öldüğünü ya da yaralandığını belirtiyor. Yaralananların sayısı 1.88 milyon oldu. Ortalama yaşam süresi 2010'da 70 iken bu, 2015'te 55,4'e geriledi.

'Suriye'nin toplam ekonomik kaybı ortalama 255 milyar dolar oldu.'

'Nüfus yüzde 21 azaldı'

Gazete SCPR'ın merkezinin yakın zamana kadar Şam'da bulunduğunu, bu raporun Suriye çapında yapılan araştırma sonucu oluşturulduğunu belirtiliyor.

Guardian, raporun Suriye yönetimi ya da yönetimin müttefikleri İran, Hizbullah ve Rusya'yı eleştirmemeye dikkat ettiğini yazıyor.

Suriye'deki 5 yıllık iç savaşta en büyük yıkımlardan birine sahne olan Humus kenti havadan görüntülendi

'Nüfusun yüzde 45'i yaşadığı yerlerden ayrılmak zorunda kaldı'

'Toplamda nüfusun yüzde 45'i yaşadığı yerlerden ayrılmak zorunda kaldı. 6.36 milyon kişi ülke içinde yer değiştirirken 4 milyon fazla kişi ülke dışına çıktı.'

Guardian raporda gelişmiş ülkelere eleştiri bulunduğunu da aktarıyor:

'Suriyelilerin beş yıldır acı çekmesine rağmen insan hakları ve insan onuruna dair küresel ilgi; sadece kriz, kalkınmış ülkelerin toplumlarında etkili olduğunda yoğunlaştı.

'Uluslararası müdahalenin yoğunlaşması, Suriyeliler arasındaki 'kutuplaşmayı' artırdı ve insani kalkınma, insan hakları ve insan onuru kapsamlı bir şekilde tahrip oldu.'

BBC Türkçe

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Gazeteciye Saldırı: CHP’li Belediye Meclis Üyesi Herkesin İçinde Gazeteciyi Dövdü
YORUMLAR
11.02.2016

akpliler eserinizle gurur duyun

he zaten savaşı da akp çıkardı bu kadarda salak olunmaz ki arkadaş. Kolay geliyo her şeyi birilerinin üstüne atmak heralde..

11.02.2016

Savaşı başlatan Esad değil "kardeşim" deyip arkadan vuranlar ve vahhabi piçleridir.Batıya her fırsatta saldıran, laf atanlar Suriye konusunda Batı'nın g*tünü yalamışlardır.Açık net görülüyor ki savaştan önce Suriye'nin durumu ile şimdiki arasında en önemli nokta ; Esad'ın ülke içinde kimi öldüreceğini iyi biliyor oluşuydu.Sorun daha fazla ölmediğiydi. Batı ve Sunni ülkelerden destekli teröristlerin sayıları ülkeyi kaosa sürükledi.

11.02.2016

Rusya'nın eseri.

11.02.2016

siktir git lan aktrol rusya az uyarmadı ben yedirmem esadı kurcalamaya devam ederseniz başınıza bela olur diye. senin dünya liderin 4 saatte şama girecekti giren bize girdi. olan gariban araplara türkmenlere kürtlere oldu. senin dünya liderin artislik yapacak diye insanlar evinden canından oldu.

TÜM YORUMLARI OKU (28)