Suriye'de 10 bin Çocuk Doğrudan Çatışma Nedeniyle Öldü

AFP

BM'nin hazırladığı raporda Suriye'de 10 bin çocuğun doğrudan çatışma nedeniyle öldüğü belirtildi. Rapora göre ailesi dağılan, sakat kalan, eğitim hayatları biten çocukların iyileşmeleri neredeyse bir ömür boyu sürecek.

Birleşmiş Milletler, Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Özel Temsilcisi Leila Zerrougui'nin hazırladığı raporda ülkede savaşan taraflara nüfusun yoğun olduğu yerlerde, gelişigüzel saldırıların durdurulması çağrısı yapıldı. 

Güvenlik Konseyi Çalışma Grubu'na sunulan raporda ülkede 10 bin çocuğun doğrudan çatışma sonucunda hayatını kaybettiği, binlerce çocuğun da yaralandığı ve sakat kaldığı belirtildi.

Raporda ayrıca, 1 milyondan fazla Suriyeli çocuğun sığınmacı olarak yaşadığı ve milyonlarcasının da ülke içinde yerlerinden olduğu yazıldı. Bazı çocukların ailelerinden ayrılırken, bazılarının da, anne-babalarını veya kardeşlerini kaybettiği ifade edildi.

'Cepheye sürülüyorlar'

Çocukların, savaşan gruplar tarafından savaşçı veya yardımcı rollerde kullanılmalarıyla hayatlarının tehlikeye atıldığı ifadesine yer verilen raporda, Suriye rejiminin güvenlik gerekçesiyle, çocukları keyfi gözaltına aldığı veya tutukladığı, kötü muamelede bulundukları belirtildi.

Raporda ayrıca tutuklu erkek çocukların cinsel şiddet vakalarına maruz kaldıkları ifade edilirken, muhalif grupların da çocukları gözaltına aldığı ve kötü muamelede bulunduğu ifadesine yer verildi.

'İyileşmeleri bir ömür sürecek'

Savaşan tarafların okul ve hastaneleri hedef alarak hizmet veremez hale getirdiği, binlerce okulun hizmet dışı kaldığı ve kaybedilen zamanın telafisinin çok zor olacağı bilgisine yer verildi.

Yetersiz sağlık hizmetlerinin can kayıplarına neden olduğu belirtilen raporda, basit hastalıkların ve yaraların tedavi edilemez ve ölümcül hale geldiği kaydedildi.

Belli düzeyde şiddete maruz kalan Suriyeli çocukların iyileşmesi için bir ömür harcamaları gerektiği belirtilirken, uluslararası toplumun kararlı bir şekilde hareket etmesinin bir görev olduğu ifade edildi.

Raporun hazırlanması sürecinde iki kez Suriye'ye gittiğini belirten Özel Temsilci Zerrougui, ziyaretleri sırasında çocuklara karşı işlenen ihlallerle ilgili doğrulanmış bilgi toplamak için bir izleme ve raporlama mekanizmasının kurulduğunu söyledi.

Suriye rejimi tarafından Bakanlararası Komite'nin kurulmasının önemli bir adım olarak niteleyen Zerrougui, raporlama döneminde Özgür Suriye Ordusu'yla (ÖSO) da işbirliği yapıldığını ve Suriye Ulusal Konseyi'nin (SUK) kendi güçlerinde, çocukların kullanılmasına son verilmesi için BM'den yardım istediğini ifade etti.

Kaynak: Ajanslar

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!