Sürekli 'Neden Kilo Veremiyorum?' Diye Soranlar İçin Başarılı Olamamanızın Muhtemel 20 Nedeni

İlk başlarda fazla çaba harcamadan oldukça fazla kilo verebilirsiniz. Ancak kilo kaybı bir süre sonra yavaşlayabilir veya tamamen durabilir. Sizin içinkilo vermemenizin en yaygın 20 nedenini derledik. 👇

1. Farkında olmadan kilo veriyor olabilirsiniz.

Tartıldığınızda kilonuzun birkaç gün (veya haftalarca) değişmemesi inanılmaz derecede yaygındır. Bu, yağ kaybetmediğiniz anlamına gelmez. Vücut ağırlığı birkaç kilo dalgalanma eğilimindedir. Bu, yediğiniz gıdalara bağlıdır ve hormonların da vücudunuzun ne kadar su tuttuğu (özellikle kadınlarda) üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Ayrıca yağ kaybederken aynı zamanda kas kazanmak da mümkündür. Bu, özellikle yakın zamanda egzersiz yapmaya başladıysanız yaygındır. Kas kazanmak iyi bir şey çünkü gerçekten kaybetmek istediğiniz şey sadece kilo değil, vücut yağınız. Kilo verme ilerlemenizi ölçmek için tartılmaktan başka bir yöntem kullanabilirsiniz. Örneğin, ayda bir kez bel çevrenizi ve vücut yağ yüzdenizi ölçebilirsiniz.

2. Yediğiniz şeyleri takip etmiyorsunuz.

Kilo vermeye çalışıyorsanız, farkındalık çok önemlidir. Pek çok insan gerçekten ne kadar yediklerini bilmiyor. Araştırmalar, yiyecek alımınızı takip etmenin kilo kaybına yardımcı olduğunu gösteriyor. Yemek günlüğü kullanan veya yemeklerini sürekli fotoğraflayan insanlar, kullanmayanlara göre daha fazla kilo veriyor.

3. Yeterli miktarda protein tüketmiyorsunuz.

Günlük aldığınız kalorilerin %25-30'unun protein olması, metabolizmanızı günde 80-100 kalori hızlandırabilir ve otomatik olarak günde daha az kalori almanızı sağlayabilir. Ayrıca, aşerme ve atıştırma arzusunu büyük ölçüde azaltabilir. Düşük protein alımı, kilo verme çabalarınızı durma noktasına getirebilir. Bol proteinli besinler tüketmeye özen gösterin.

4. Çok fazla kalori tüketiyorsunuz.

Kilo vermekte zorlanan birçok insanın sorunu sadece çok fazla kalori tüketmesi olabilir. Kilo veremiyorsanız, bir süre yiyeceklerinizi tartmayı ve kalorilerinizi takip etmeyi denemelisiniz.

5. Gerekli bütün besinleri almıyorsunuz.

Gıda kalitesi, miktarı kadar önemlidir. Gerekli bütün besinleri yemek, sağlığınızı düzeltebilir ve iştahınızı düzenlemeye yardımcı olabilir. Bu besinler daha fazla doyurucu olma eğilimindedir. Çok fazla işlenmiş gıda yemek, kilo verme başarınızı olumsuz etkileyebilir.

6. Ağırlık kaldırmıyorsunuz.

Kilo verirken yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri, ağırlık kaldırma gibi  direnç antrenmanları yapmaktır. Ağırlık kaldırmak, çok fazla egzersiz yapmıyorsanız genellikle vücut yağıyla birlikte yakılan kas kütlesini korumanıza yardımcı olabilir. Ağırlık kaldırmak ayrıca metabolizma yavaşlamasını önlemeye yardımcı olabilir ve vücudunuzun fit ve kaslı kalmasını sağlayabilir.

7. Tıkanana kadar yemek yiyorsunuz.

Aşırı yemek yeme, genellikle vücudunuzun ihtiyaç duyduğundan çok daha fazla miktarda ve hızla yemek yemeniz anlamına gelir. Bu, kilo vermeye çalışan birçok insan için önemli bir sorun olabilir. Bazıları yüksek oranda işlenmiş gıdalara, bazıları ise fındık, fıstık ezmesi, bitter çikolata, peynir vb. gibi nispeten sağlıklı gıdalarla 'tıkınır'.. Bazı yiyecekler sağlıklı olarak kabul edilse bile, kalorisi yine de sayılır.

8. Kardiyo egzersizleri yapmıyorsunuz.

Kardiyo veya aerobik egzersiz olarak da bilinen kardiyovasküler egzersiz, kalp atış hızınızı artıran herhangi bir egzersiz türüdür. Koşu, bisiklete binme ve yüzme gibi aktiviteleri içerir. Metabolizmanızı iyileştirmenin en etkili yollarından biridir. Ayrıca organlarınızın etrafında biriken ve hastalığa neden olan göbek yağını yakmada da çok etkilidir. Düzenli olarak kardiyo yapmaya çalışın. Özellikle karın bölgenizdeki yağları yakmanıza yardımcı olur.

9. Şekerli içecekler tüketiyorsunuz.

Şekerli içecekler, gıda gibi kabul edilmese de  önemli ölçüde şişmanlatıcı maddelerdir. Beyniniz, içecekleri diğer gıdalar gibi düşünmediği için içlerindeki kalorileri çok düşünmez. Şekerli içeceklerden kastımız sadece kola, gazoz gibi içecekler değil. Sağlıklı olarak lanse edilen sporcu içeceklerinin ve meyve sularının içlerinde de bolca şeker bulunur.

10. İyi uyumuyor olabilirsiniz.

İyi bir uyku, kilonuz kadar fiziksel ve zihinsel sağlığınız için de en önemli faktörlerden biridir. Araştırmalar, kötü uykunun obezite için en büyük risk faktörlerinden biri olduğunu gösteriyor.

11. Karbonhidrat yemeyi bırakmıyorsunuz.

Kilo veremiyorsanız, düşük karbonhidratlı bir diyet denemeyi düşünün. Birçok çalışma, düşük karbonhidrat diyetinin etkili bir kilo verme stratejisi olabileceğini göstermektedir.

12. Çok sık yemek yiyorsunuz.

Çok sık yemek yemek, kilo verme sürecinizi engelleyen aşırı kalori alımına neden olabilir.

13. Yeterli miktarda su içmiyorsunuz.

Kalori alımınızı azaltmak için yemeklerden önce bir bardak su için. Su içmek, yaktığınız kalori miktarını da artırabilir.

14. Çok fazla alkol tüketiyorsunuz.

Alkollü içeceklerin genellikle kalorileri yüksektir. Alkol  tüketmek isterseniz, sıfır kalorili içeceklerle karıştırılmış alkollü içecekleri tercih etmelisiniz.

15. Bilinçli bir şekilde yemek yemiyorsunuz.

Kilo vermeye çalışırken daima dikkatli ve bilinçli yemek yiyin. Düşünmeden yemek yeme, insanların kilo vermede zorluk yaşamasının ana nedenlerinden biridir.

16. Kilo vermenizi zorlaştıran tıbbi bir sorununuz olabilir.

Hipotiroidizm, uyku apnesi ve polikistik over sendromu gibi tıbbi durumlar kilo verme sürecinizi engelliyor olabilir.

17. Sağlıksız yiyecek bağımlılığınız olabilir.

Sürekli yeme isteğiniz, yiyecek bağımlılığınız  veya abur cubur yeme alışkanlığınız varsa, kilo vermek zor olabilir. Profesyonel yardım almayı düşünün.

18. Çok uzun süredir diyet yapıyor olabilirsiniz.

Çok uzun süre “diyet” yapmak iyi bir fikir olmayabilir. Tekrar kilo vermeye başlamadan önce vücut yağ seviyenizi 1-2 ay boyunca korumayı hedefleyin.

19. Beklentileriniz gerçekçi olmayabilir.

Kilo kaybı söz konusu olduğunda insanların beklentileri bazen gerçekçi değildir. Kilo vermenin zaman aldığını ve herkesin bir model gibi görünmeyeceğini unutmayın. İhtiyaçlarınıza göre kişiselleştirilmiş bir kilo verme planı ve hedefi geliştirmeye odaklanın.

20. Diyet yapmaya fazla odaklamış olabilirsiniz.

Diyet yapmak uzun vadeli bir çözüm değildir. Amacınız kilo vermek ve kilonuzu uzun vadede korumaksa, sağlık öncelikli yaşam tarzı alışkanlıklarını benimsemeye odaklanın.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Uyumadan Önce Asla Yememeniz Gereken En Kötü 20 Yiyecek
İnsanlar Sorunsuzca Yiyebildiği Halde Çikolata Neden Çoğu Hayvan İçin Zararlıdır?
Artık Size Kimse Yalan Söyleyemeyecek! Uzmanlara Göre Birinin Size Yalan Söylediğini Nasıl Anlarsınız?

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
24.05.2022

uzun bir süre yeme bozukluğu yaşamış biri olarak diyebilirim ki şok diyet uygulamayın... evet bir anda çok kilo verirsiniz fakat normal yemek yemeye döndüğünüz anda verdiğinizden fazlasını alırsınız çünkü kendinizi aç bıraktığınızda vücudunuz kendisini kıtlık moduna sokuyor ve yemek yediğinizde hemen kilo alıyorsunuz, vücudunuz yağı depoluyor. ayrıca ne yaparsanız yapın ilk önce yağ yakmak yerine ödem atarsınız. ödem dediğimiz şey de vücudumuzun tuttuğu su. bunun başlıca sebepleri de noodle gibi hazır gıdalar, şekerli-gazlı içecekler ve fast foodlar. bunları kesip bol su içerseniz bir hafta içinde kilo vermiş olduğunuzu göreceksiniz ama aslında vücudunuz ödem atmış olacak. uyandığınızda aynada yüzünü şişmiş bir şekilde görme sebebiniz de ödemdir.

07.11.2021

Hepsi birbiriyle bağlantılı aslında. Kitle endeksi de çok önemli. Kilo verme egzersizleri hakkında bilgilendirici bir video izlemiştim. https://youtu.be/DKzVU9R-qwI

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ