Sürekli Hareket Halinde Olan Kıtalar Bundan 250 Milyon Yıl Sonra Nasıl Görünecek?

Her ne kadar hissetmesek de başlangıçtan bu yana kıtalar sürekli hareket halinde. Yaklaşık 225 milyon yıl önce ayrılmaya başlayan kıtalar, bundan 250 milyon yıl sonra nasıl görünecek?

Kaynak

Yaklaşık 335 milyon yıl önce oluşan Pangea süperkıtası, 225 milyon yıl önce de ayrılmaya başladı.

75 milyon yıl gibi bir sürenin ardından, tam da dinozorların yaşadığı Mezozoik Çağ'da Laurasia ve Gondwana adında iki kıtaya ayrıldı.

Yaklaşık 50 milyon süren bir ayrılmanın sonunda da kıtalar günümüzdeki görünümü almaya başladı.

Tamam ama kıtaların hareketi sürüyor, bundan sonra ne olacak?

Yaklaşık 50 milyon yıl sonra San Andreas Fay Hattı'nın kuzeye doğru hareket ettiği için Kaliforniya kıyıları Aleutian Oyuğu içerisine batmaya başlayacak.

Tektonik levha hareketlerinden dolayı, Afrika Avrasya kıtası ile birleşecek, Akdeniz tamamen ortadan kalkacak ve kapanacak. Bu devasa iki kıtanın çarpışması sonucu, Himalayalar gibi dağ dizileri oluşacak.

Bu ilerlemeler ve analizler göz önüne alındığında, yaklaşık 250 milyon yıl sonra kıtaların yeniden birleşeceği anlaşılıyor. Ama nerede ve nasıl? 

Bununla ilgili dört senaryo var:

Bunlardan ilki Novopangea. Bu senaryoya göre Atlantik Okyanus'u genişlemeye devam edecek, Pasifik Okyanus ise daralarak kıtalar tarafından kapanacak.

Kuzeye doğru kayan Antarktika ile Amerika birleşecek ve onlar da zaten birleşmiş olan Afrika-Avrasya ile kaynaşacak. Böylece Pangea'nın antipodu (tam karşı tarafı) olarak Novopangea oluşacak.

İkinci senaryo Pangea Ultima (Neopangea). Bu senaryoya göre Amerika'nın doğusu Atlantik orta sırtına batarak (subdiksiyon), Atlantik-Hindistan havzasını bozup, Atlantik Okyanusu'nun kapanmasına ve Amerika'nın yeniden Afrika-Avrasya ile birleşmesine neden olabilir.

Üçüncü senaryo Aurica. Bu senaryoda Avrasya ve Kuzey Amerika'nın altına doğru zaten batmakta olan Pasifik Okyanusu temel alınır.

Bu senaryoya göre, Pan-Asya sırtı Hindistan'ın batısından Kuzey Kutbu'na kadar ayrılarak Asya'yı ikiye bölecek ve yeni okyanus oluşumuna sebebiyet verecek. Güneyden gelen Antarktika ile Güney Amerika birleşecek. Ayrıca Doğu Asya da Kuzey Amerika birleşecek. Güneyden kuzeye doğru ilerleyen Avustralya da süperkıtanın merkezinde yer alacak.

Dördüncü ve son senaryo: Amasia. Bu senaryoda Atlantik ve Pasifik Okyanuslarının yerini koruyor.

Afrika ve Avustralya gibi pek çok kıtanın kuzeye hareket etmesini temel alan senaryoya göre, Antarktika dışındaki bütün kıtalar Kuzey Kutbu'nda birleşecek.

Bakalım önümüzdeki yıllar içinde başka senaryolar ortaya atılacak mı?

Umut da Var Umutsuzluk da! 2020'ye Damgasını Vurmuş Birbirinden Anlamlı Fotoğraflar
Tam Bir Dizi Yılı Olmuş! 2020'de Biz Evlerimizdeyken Yayın Hayatına Başlayan Diziler
Duyduk Duymadık Demeyin! 2020'de Netflix'te En Çok İzlenen Türk Filmleri

Popüler İçerikler

Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
YORUMLAR
31.12.2020

bu evrende hic bir sey sabit statik degil. hersey surekli bir hareket ve degisim halinde. 3 gunluk omru olan kelebekler gibiyiz. tum evren sabit statik gozukuyor ama bu sadece kisa omrumuzun yanilsamasi.

31.12.2020

Gerçekten çok ilgi çekici bir içerikmiş 250 milyon yıl sonra nasıl gözükecekmiş 😁 700 milyon yıl sonra nasıl gözükecek onu da çok merak ediyorum bir içerik paylaşır mısınız bununla da ilgili?

kıtaların oluşumu sırasında bir de rodinya yokmuydu yanlış mı biliyorum yeşillendiricek birisi var mı

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ