Süreç Resmen Başladı: Anayasa Mahkemesi HDP İddianamesini Kabul Etti

HDP'nin kapatılması istemiyle yeniden açılan davada ilk incelemesini tamamlayan Anayasa Mahkemesi (AYM), iddianamenin kabulüne karar verdi. HDP'nin kapatılması için 15 kişiden oluşan AYM heyetinin üçte iki çoğunluğu gerekiyor

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından hazırlanan ve 17 Mart'ta AYM'ye gönderilen ilk iddianame eksik bulunarak iade edilmişti.

Bekir Şahin de daha sonra hazırladığı yeni iddianameyi AYM'ye göndermişti.

Şahin, 10 Haziran'da yaptığı açıklamada, 'Tüm delilleri, kararları ve HDP yetkililerinin konuşmalarını dosyada delil olarak sunduk. İddianame 843 sayfa. 451 kişi hakkında siyasi yasak isteniyor. 69 kişi de odak olduğu için iddianamede yer alıyor. Hepsinin terör örgütü lehinde konuşmaları ve beyanları var' demişti.

Peki süreç nasıl işleyecek?

İddianame, ön savunma için HDP'ye gönderilecek. HDP'nin Yüksek mahkemenin tanıdığı süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Ancak parti bu sürenin uzatılması için başvuruda bulunabilecek. Ek süre talebini Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak.

Parti tarafından ön savunmanın verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin esas hakkındakini görüşünü sunacak.

Bu görüş de HDP'ye gönderilecek. Daha sonra Anayasa Mahkemesi tarafından belirlenecek tarihlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bütün sürecin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı HDP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

Kapatma kararı için üçte iki çoğunluk gerekiyor

HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan AYM heyeti karara bağlayacak.

Anayasa'nın 69. maddesine göre bir partinin kapatılmasına veya devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebiliyor.

BBC Türkçe ve Independent Türkçe

Popüler İçerikler

Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
21.06.2021

HDP demek PKK demek. Bu parti terör örgütünün siyasi uzantısıdır. Kapatılması isabet olmuş. Darısı hırsızlık yapıp, milletin emeğine saygısızlık edenlerin başına.

Fetö-Akp yapılanması da kapatılsın ve siyasetimiz terörden temizlensin. Hdp ile pkk ilişkisinden daha iç içedir fetö-akp. Halen aktif rol alıyorlar partilerinde. Ülkenin en büyük terör örgütü ülkeyi yönetiyor zaten.

21.06.2021

Hiç sevmem HDP'yi ama kapatmak nedir ya, kapatınca ne oldu, eski yıllarda bu HDP zannedersem 5 kez kapatıldı, her kapatmadan sonra güçlenip daha da büyüdü, Yasaklarla mücadele edeceğim diyen zat, yasak ve kapatmalarla anılacak.

TÜM YORUMLARI OKU (17)