Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2018 İçin 10 Film Önerisi

Yaprakların dökülmesi ve son göçmen kuşların üstümüzden geçmesi bize Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali döneminin geldiğini haber veriyor. Festival bu yıl da zengin programıyla sonbahara renk katıyor.

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 22-25 Kasım 2018 tarihleri arasında sürdürülebilir bir yaşam hayalini paylaşan İstanbulluları 11. kez bir araya getiriyor. Festival izleyicilerini karamsar düşüncelerle geleceği tahmin etmeye çalışmaktansa birlikte yaratacağımız geleceği konuşmaya, filmlerden ilham almaya ve harekete geçmeye çağırıyor. 

21 ülkeden ilham verici hikayeler içeren belgeseller kulağımıza ihtiyacımız olan kahramanların kimler olduğunu fısıldıyor: Değişim yaratmak isteyen herkes! 

Zamanı olanlara hiçbir filmi kaçırmamalarını tavsiye ediyoruz. Az zamanı olanlar için de ‘mutlaka izlenmesi gereken’ 10 filmi listeledik.

Herkese iyi seyirler, keyifli festivaller! 

Sıralama alfabetik olarak yapılmıştır ve tüm gösterimler ücretsizdir. Festival programına buradan ulaşabilirsiniz.

1- %2,5 OSA Yarımadası

48′ / Kosta Rika, ABD / 2018

Yönetmen: Eytan Elterman ve Marco Bollinger

Dil: İspanyolca, İngilizce / Türkçe altyazılı

Film Osa Yarımadası'nda yağmur ormanlarının yanıbaşına yapılması planlanan uluslararası havalimanının olası sonuçlarını ve turizmin Kosta Rika’nın el değmemiş bölgelerindeki etkisini araştırıyor. %2,5 OSA Yarımadası, büyük turizmin olumsuz etkileri hakkında bilinçlendirirken sorumlu seyahatin altını çiziyor ve kültürler arası etkileşimin önemini vurguluyor.

Fragmana buradan ulaşabilirsiniz.

2- Açık Pencere

58′ / Danimarka, Hindistan, ABD / 2018

Yönetmen: Alfred Birkegaard, Daniel Oxenhandler, Will Sloan

Dil: İngilizce, Hintçe / Türkçe altyazılı

Hindistan tüm nüfusunu çevrimiçi yapabilmek için çaba sarf ederken Deepa ve Jaya, Delhi’nin yoksul mahallelerinden iki genç kız okullarındaki internet öğrenme laboratuvarında internetle tanışıyor. Laboratuvarda geçirdikleri zaman önlerine yeni fikirler, olasılıklar ve perspektiflerden oluşan kocaman bir evren açıyor.

Fragmana buradan ulaşabilirsiniz.

3- Burkina Faso Bereketi

36′ / ABD, Burkina Faso, İtalya, Bulgaristan / 2018 

Yönetmen: Iara Lee 

Dil: Fransızca / Türkçe altyazılı

Burkina Faso Bereketi, ‘Dolo’ birası üretip satarak ekonomik bağımsızlığını kazanan kadınlar, Monsanto gibi çok uluslu şirketlere karşı sokaklara dökülen gençler, devrimci Thomas Sankara’yı gündeme getiren hip-hop müzisyenler gibi aktivistlerin gıdaları, tohumları ve geleceklerinin kontrolünü eline almak için kullandıkları yaratıcı taktikleri gösteriyor.

Fragmana buradan ulaşabilirsiniz.

4- Büyükbabamın Bahçesi

76′ / Fransa / 2016 

Yönetmen: Martin Esposito 

Dil: Fransızca / Türkçe altyazılı

Film, büyükbabasına bahçesinde yardım ederken kendi köklerini yeniden keşfeden genç bir erkeğin hikayesini aktarıyor.

Fragmana buradan ulaşabilirsiniz.

5- Gıda Koop

97′ / Fransa, ABD / 2016 

Yönetmen: Tom Boothe 

Dil: İngilizce / Türkçe altyazılı

New York’taki en başarılı süpermarketin hiç müşterisi yok ama 17.000 çalışanı var! Park Slope Gıda Kooperatifi’nin 40 yılı aşkın başarısının sırrı basit: Zengin veya fakir, genç veya yaşlı, her kültürden ve ırktan 17.000 ortağı ayda 3 saat çalışmak zorunda.

Fragmana buradan ulaşabilirsiniz.

6- Kapalı Döngü

93′ / Birleşik Krallık, ABD / 2018 

Yönetmen: Graham Sheldon 

Dil: İngilizce / Türkçe altyazılı

“Eğer kapalı döngü sisteme geçmezsek bu gezegenin ve toplumun sonu olur.” Kapalı Döngü, döngüsel (sıfır atık) ekonomiye dair bir belgesel; 12 numaralı Küresel Hedef olan ‘Sorumlu Üretim ve Tüketim’i destekliyor.

Fragmana buradan ulaşabilirsiniz.

7- Kongo Mahkemesi

100′ / Almanya, İsviçre / 2017 

Yönetmen: Milo Rau 

Dil: Fransızca, İngilizce, Almanca / İngilizce, Türkçe altyazılı

Kongo’da savaş geçtiğimiz 20 yılda altı milyondan fazla kişinin ölümüne neden oldu. Halk acı çekiyor ancak suç işleyenler cezasız kalıyor. Milo Rau çatışmanın kurbanları, failleri, gözlemcileri ve araştırmacılarını Doğu Kongo’da sivil bir mahkemede bir araya toplamayı başarıyor; insanlık tarihindeki ekonomi kaynaklı en geniş ve en kanlı savaşlardan birinin yalın bir portresini çiziyor.

Fragmana buradan ulaşabilirsiniz.

8- Naila ve İntifada

76′ / ABD, Filistin / 2017 

Yönetmen: Julia Bacha 

Dil: Arapça, İngilizce, İbranice / Türkçe altyazılı

1987’de yurt çapında ansızın patlak veren ayaklanmada Gaza’da bir kadın, aşk, aile ve özgürlük arasında bir seçim yapmak zorunda kaldı. Cesur bir kararla üçünü de kucakladı ve Filistin’i haritaya yerleştiren gizli bir kadın ağına katıldı. Naila ve İntifada, Naila Ayesh’in Filistin tarihindeki en canlı ve şiddetsiz hareketlenmesiyle iç içe örülmüş olağanüstü yolculuğunu anlatıyor.

Fragmana buradan ulaşabilirsiniz.

9- Vamizi

52′ / İsveç / 2016 

Yönetmen: Mattias Klum 

Dil: İngilizce / Türkçe altyazılı

Muhteşem mercan resiflerine ev sahipliği yapan Vamizi Adası, balina, yunus, kaplumbağa ve köpekbalıkları için eşsiz bir üreme alanı. Ünlü National Geographic fotoğrafçısı Mattias Klum’un nefes kesen görüntüleri eşliğinde, dünyanın dört bir yanından gelen bilim insanlarından oluşan bir ekibin Vamizi'de başlamak üzere olan tehlikeyi önleme gayretini izliyoruz.

Fragmana buradan ulaşabilirsiniz.

10- Yörüngeyi Değiştirenler

102′ / ABD / 2017 

Yönetmen: Kief Davidson, Pedro Kos 

Dil: İngilizce / Türkçe altyazılı 

Bir avuç sıradışı genç doktor ve aktivistten oluşan bir ekibin hikayesini anlatan Yörüngeyi Değiştirenler, kolektif ve kişisel vizyonun gücü ve tarihin yönünü değiştirme azmi üzerine güçlü bir argüman sunuyor. 

Fragmana buradan ulaşabilirsiniz.

Bonus: Yedikule Bostanları

7′, Türkiye, 2018 

Yönetmen: Volkan Işıl 

Dil: Türkçe / İngilizce altyazılı

Film, yok olma tehdidiyle karşı karşıya olan, İstanbul’un tarih ve kültür mirası Yedikule Bostanları’nın yaşayan en eski bostancısı Recep Eraslan’ın hikayesini aktarıyor.

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!