Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim İçin Çok Önemli Olan Yaşam Döngüsü Analizi Nedir?

Bir ürün aldığımızda çevreye ne kadar etki bırakıyoruz?

Bir ürünün hammaddesinden işlenmesine, işlenmesinden de imalat, dağıtım ve kullanımına kadar olan ürünün tüm süreçlerinin çevre ile ilişkisi için kullanılan bir tekniktir.

Yani aslında bir ürünün üretimi dahil olmak üzere tüm bertaraf sürecine kadar olan kısmın incelenmesini kapsar.

Tüm bu aşamalarda ürünün çevresel etkilerinin belirlenmesi en önemli kısımlardan biridir.

Bu çevresel etkiler toksik emisyonlar, ozon tabakasının incelmesi ve iklim değişikliği gibi doğal kaynakların tüketimi açısından değerlendirilir.

Yaşam Döngüsü Analizinde ürünün hammaddesinin elde edilmesi, üretilmesi, kullanılması, sonu, geri dönüşümü ve bertaraf aşamaları bulunmaktadır.

Yani bir ürünü satın aldığımızda onun hikayesi bitmiyor. Hatta ürün geri dönüşüme girdiğinde dahi hikaye bitmiyor ve çevreye sağladığı zarar yarar etkisi göz önünde bulunduruluyor.

Analizin temelinde 4 farklı aşama bulunmaktadır: Amaç ve Kapsam, Envanter Analizi, Etki Değerlendirme ve Sonuçların Yorumlanması

Ana olarak tüm bu aşamalarda analizden sonra ürün geliştirme ve iyileştirme, stratejik planlama ve pazarlama yapılır ama önemli olan ilk başta analizin amacının ve kapsamının belirlenmesidir. 

Bu araştırmanın ne için hangi üründe nasıl yapılacağı belirlenmeli, sonra da etkileri değerlendirmelidir. Yorumlama aşamasında da elde edilen sonuçların artık ürüne uyarlanması gerekmektedir.

Doğadaki karbon ayak izimizi azaltmamıza ve kontrol etmemize de olanak sağlayan bu analiz çevresel etkinlerin anlaşılması için bize ön ayak olmaktadır.

Bu analiz aslında bütçenin daha kolay ve etkili hesaplanabilmesini, tedarik süreçlerinin optimize edilmesini, potansiyel iyileştirilmelerinin yapılmasına olanak sağlar. 

Böylece üretilen ürünler çevreye daha uygun bir hale getirilerek daha yararlı ve etkili bir süreçten geçebilir.

Daha sürdürülebilir bir yaşam, daha güzel yarınlar ve güzel ülkem için doğa bize emanet!

Ülker olarak, “Önce Ülkem, sonra Ülker” ilkesiyle “Güzel Ülkem İçin Doğa Bize Emanet” diyoruz ve sürdürülebilirlik konusunu önemsiyoruz!

#GüzelÜlkem #DoğaBizeEmanet

Popüler İçerikler

Hollanda Hükümeti'nden Örnek Karar: Scottish ve Sphynx Kedilerin Sahiplenilmesi Yasaklandı!
Meteoroloji 49 Kente Fırtına Uyarısı Verince Hava Forum 58 Kilo ve Altında Olanları Tiye Aldı
A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan