Çok kolay!
Çok kolay!
Bu tüketim çılgınlığının boyutlarını genelde göremediğimiz içinde denli sonuçlara vardığını bilemiyoruz. Ama yapılan araştırmalara göre sadece Avustralya'da her 10 dakikada 6000 kg kıyafet atığa dönüşüyor.
Yani harcadığımız paraları bir kenara bıraktığımızda bir kıyafetin üretilmesi için tüketilen kaynakların sayısı o kadar fazla ki!
Her ay değişen trendlere göre her ay 30 parça ürün almaktansa daha az almak hep çevreye hem de ekonominize katkı sağlayacaktır. Bir de kalitesiz ürün almaktansa daha kalitelisini almak dolabınıza ve size çok iyi gelecek.
Peki daha sürdürülebilir bir dolaba nasıl ulaşabilirsiniz?
Dolabınız için ilk uygulayacağınız adım bu olmalı: Daha az almak!
Bir ürünü alırken bunu kaç kere kullanacağınızı düşünün ve gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını. Bu yüzden de sadece sezon başlangıçlarında sezonluk kıyafet almaya özen gösterebilirsiniz.
Neye ihtiyacınız olup olmadığını ve aslında bundan sonra ne almanız gerektiğini öğrenmenizin en iyi yolu dolabınızı boşaltıp iyi bir temizlik yapmaktır.
Burada eşya atarken kendinize şu soruyu sorun: ''Ben bu kıyafeti son 1 yıl içinde hiç giydim mi?''
Eğer gerçekten hiç giymediyseniz ya da çok az giydiyseniz onunla vedalaşmak sadeleşmeye giden iyi bir adım olacaktır.
Bunu yapmanız dolabınızı sonraki süreçlerde de daha sürdürülebilir hale getirmek için oldukça önemli. Aman bir gün giyerim diyerek dolabınızda tuttuğunuz her şey zaman içerisinde çoğalarak sürdürülebilirliğinizi bozar.
Hızlı tüketilen ürünlerin çoğu kalitesiz ve görece daha ucuz malzemeden yapılır ve modası geçene kadar zarar görür. Bu yüzden de her ay yenileri ve benzerleri piyasaya sürülür.
Eğer daha sürdürülebilir bir dolap istiyorsanız daha kaliteli ve sağlam malzemeden yapılan kıyafetleri tercih etmelisiniz.
Zaten daha iyi ve kaliteli bir ürün aldığınızda rengi kolay kolay solmayacak ve dikişleri atmayacaktır. Bu yüzden de aldığınız ürünü tek sezon yerine uzun süre kullanabilirsiniz.
Burada zamansız parçaları tercih etmeniz çok işinize yarayacaktır!
Kapsül 333 veya 10x10 gibi kıyafet üzerine yapılan challenge'ları deneyerek belirli bir sürede sadece belirli sayıda kıyafet giyebilirsiniz. Böylece aslında bu kadar fazla kıyafete ihtiyacınız olmadığını göreceksiniz ve buna göre alışverişinizi şekillendireceksiniz.
Ülker olarak, “Önce Ülkem, sonra Ülker” ilkesiyle “Güzel Ülkem İçin Doğa Bize Emanet” diyoruz ve sürdürülebilirlik konusunu önemsiyoruz!
#GüzelÜlkem #DoğaBizeEmanet
Hepsine katılıyorum ve bundan sonra dikkat etmeye çalışacağım.Bu düşünce son zamanlarda aklımdaydı ve uygulamaya elimden geldiğince dikkat edeceğim.Bu zamana kadar çoğunlukla başkalarının verdiği kıyafetleri giydim ve kendime fazla kıyafet almam gerekmedi ama bir yandan giymeyeceğim kıyafet alma ihtimalim de olduğundan yinede bu konuda kendimi bırakmamalıyım.