Süper Hücre Nedir? Süper Hücre Fırtınası Neden Olur, Tehlikeli mi?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen büyük depremlerin ardından Şanlıurfa ve Adıyaman sel felaketiyle karşılaştı. Şimdi de Kilis'te 'Süper Hücre Fırtınası' olarak bilinen bir doğa olayı meydana geldi. Geceyi art arda çakan şimşeklerin aydınlattığı fırtınada solu ve sağanak yaşamı olumsuz etkiledi. Kilis önceki gece süper hücre yüzünden şimşek, yıldırım, gök gürültüsü, dolu, fırtına ve sağanak yağmuru aynı anda yaşadı. Bölgedeki vatandaşları tedirgin eden doğa olayı hakkında araştırmalar başladı. Süper hücre fırtınası geçtiğimiz Eylül ve Ekim aylarında İstanbul'da da etkili olmuştu. Peki süper hücre nedir? Süper hücre fırtınası neden olur, nasıl oluşur?

İşte, süper hücre fırtınası hakkında tüm bilinenler... 

Deprem felaketlerinin ardından yaşanan doğa olayları hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Şanlıurfa'nın sele teslim olmasından kısa bür süre sonra Kilis'i süper hücre fırtınası vurdu.

Gecenin karanlığı şakan şimşeklerle aydınlanırken sağanak yağış zaman zaman yerini doluya bıraktı. Nadir görülen bu doğa olayı vatandaşları tedirgin etti. Başta Kilisliler olmak üzere herkes süper hücre fırtınası hakkında araştırma yapmak için arama motorlarına yöneldi.

Süper Hücre Nedir? Süper Hücre Fırtınası Neden Olur?

Süper hücre, atmosferin yukarı seviyelerindeki açısal rüzgâr yön değişiminin fazla olduğu aşırı termodinamik kararsızlığa bağlı olarak dikey rüzgârların fazla olduğu bölgelerde ortaya olan kuvvetli bir oraj biçimidir.

Süper hücre bir diğer adıyla oraj, genellikle şimşek ve gök gürültüsü ile birlikte yağmur veya dolu eşliğinde görülür.

Orajın Sınıfları Nelerdir?

Orajın dört alt sınıfından (süper hücre, bora hattı, çoklu hücre ve tek hücre) biri olan süper hücre, bunlar arasında yaygınlığı en az olanıdır.

Süper hücre 'Az Yağışlı' (Low-precipitation: LP), 'Klasik' (Classic), 'Bol Yağışlı' (High-precipitation: HP) olmak üzere üç çeşittir.

Süper Hücre Fırtınası Neden Olur?

Orajın halk arasındaki adı gök gürültülü fırtına olarak bilinir. Bu hava olayı çoğunlukla şimşek, gök gürültüsü ve yağmur ile gözlemlenir. Nadir görülen bu hava olayı, kümölonimbüs bulutları yüzünden gerçekleşir. Bu doğa olayında yağışlar bazen yerini kar ya da doluya bırakabilir. Doluya neden olan orajlar dolu fırtınası adıyla anılır. Şiddetli orajların görüldüğü durumlara ise süper hücre denir.

Süper Hücre Niye Olur?

Süper Hücre olayı atmosferin yukarı seviyelerinde, rüzgar yön değişiminin şiddetine bağlı olarak oluşan aşırı termodinamik kararsızlık nedeniyle meydana gelir. Bu durumdan dolayı dikey rüzgarların fazla olduğu bölgelerde süper hücre adı verilen olay meydana gelir. Süper hücre, yüksek nem oranı, yoğun kararsızlık ve tetikleyicinin bir araya gelmesi sonucu oluşur.

İşte Kilis'te meydana gelen Süper Hücre Fırtınası...

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!