Şunu Elden Ele Uzatalım: İşte Yerel Seçim Günü Dikkat Etmeniz Gerekenler!

Yaklaşık 57 milyon seçmen yerel yöneticileri seçebilmek için 31 Mart Pazar günü sandığa gitmeye hazırlanıyor. Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde oyların geçersiz sayılmaması, demokratik hakkın doğru bir şekilde kullanılabilmesi için seçmenlerin dikkat etmesi gereken önemli noktaları derledik...

Kaynak: 1, 2, 3

1. Bulunduğunuz ile göre oy verme saatlerine dikkat edin.

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis olmak üzere 32 ilde seçmenler 07.00-16.00; diğer illerde 08.00-17.00 saatleri arasında oyunu kullanabilecek.

2. Oy verme saati bitse bile sandığa zamanında ulaştıysanız sırada bekleyin.

Yukarıda belirttiğimiz illerin saatlerine uygun şekilde sandığa varan her seçmen başkan tarafından sayıldıktan sonra sırada bekleyerek oyunu kullanabilecek.

3. Sandığa gitmeden önce oy kullanacağınız yeri mutlaka öğrenin.

Seçmen bilgi kağıdı eline ulaşanlar bunlar aracılığıyla, ulaşamayanlar ise Yüksek Seçim Kurulu’nın internet sitesinden, e-Devlet kapısından ya da Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek.

4. T.C. kimlik numaranızın bulunduğu kimlik belgenizi yanınızda bulundurmayı unutmayın.

Seçmenlerin 31 Mart Pazar günü oy kullanırken yanına Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan kartlardan birini; geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğiniz tereddüte yer bırakmadan ortaya koyan resimli resmi bir belgeyi yanında bulundurması gerekecek.

5. Seçmen kağıdınızı yanınızda bulundurmanız zorunlu değil, bu belge olmasa bile oyunuzu kullanın.

Seçmen bilgi kağıdı yalnızca seçmenleri bilgilendirmek üzerine gönderildiği için bu belgenin getirilmesi zorunlu olmayacak.

6. Cep telefonu ya da benzer bir teknolojik cihazla oy verme kabinine girmeyin.

Sandık kurulu görevlisi seçmenin kimlik kartını aldıktan sonra listede ismini bulacak ve kontrollerini sağladıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü vererek kabinde oy kullanmasını isteyecek. Bu sırada seçmenin kabinde cep telefonu, fotoğraf ya da film makinesi gibi görüntü kaydedici ya da haberleşme sağlayıcı bir cihaz bulundurması yasak olacak. Bu tip cihazları oy verme işlemi bitene kadar sandık kuruluna teslim edilecek.

7. Oy pusulanızı mutlaka kontrol edin.

Oy pusulasında yırtık, işaret ya da yazı olması durumunda sandık kurulu uyarılacak. Pusulaya TERCİH ya da EVET mührü dışında herhangi bir şey yazılması durumunda oy geçersiz sayılacak. Verilen zarfa birleşik oy pusulasından başka herhangi bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını söyleyen seçmene yeni pusula verilmeyecek.

8. Kullanılacak birden fazla pusulayı tek zarfa koyun.

Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van'daki seçmenler büyükşehir belediye başkanı, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ile muhtarlık ve ihtiyar heyeti için oy kullanacak. Büyükşehir olmayan illerde ise il genel meclisi üyeliği, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık ve ihtiyar heyeti için oy verilecek. Köylerde ise il genel meclisi üyeliği ile muhtarlık ve ihtiyar meclisi için oy atılacak. Tüm oy pusulaları tek zarfa konulacak.

9. Oyunuzu kullandıktan sonra kabinde fazla zaman geçirmeyin.

Kapalı olan kabinden seçmen çıkmadığı sürece oraya kimse girmeyecek. Fazla kalan seçmenler kurul başkanı tarafından uyarılacak, uyarılara rağmen kabinden ayrılmayanlar çıkarılacak.

10. Oyunuzu kullandıktan sonra sandık kurulu görevlilerinin gösterdiği yeri imzalamayı unutmayın.

Seçmen, zarfı sandığa atıldıktan sonra listedeki adının karşısına imzasını atacak.

"Nasıl oy kullanacağım?" diyorsanız...

Belediye başkanı seçimleri için verilen oy pusulalarında partilerin amblemleri ve adayların isimleri olacak. Oy vermek istediğiniz partinin altına mührünüzü basmanız gerekiyor. Muhtar seçimlerinde ise oy kullandığınız yerde bulunan muhtar pusulalarından yalnız birini zarfa koymalısınız. 

  • T.C. kimlik numaranızın bulunduğu belgenizi aldıktan sonra sandığınıza gidin.

  • Birleşik oy pusulanızı, zarfınızı ve mührünüzü alıp kontrol ettikten sonra kabine girin.

  • Pusulanızda tercih ettiğiniz bölüme mührü bastıktan sonra pusulayı zarfa yerleştirin.

  • Kabinden çıkıp sandığa gidin ve zarfı atın.

  • Sandık seçmen listesinde isminizin karşısına imza atın.

  • En önemlisi demokratik hakkınızı kullanın ve oy verin.

Seçimin güvenliğiyle ilgili endişe taşıyorsanız...

Oyunuzu kullandıktan sonra haklarınızı merak ediyorsanız...

Popüler İçerikler

Doğu Ekspresi Seyahatinin O Kadar da Romantik Olmadığını Söyleyen Adam Bilinmeyenleri Anlattı
Türkiye’deki Bu Orman Dünyada Tek: Sadece Özel İzinle Girilebiliyor
Yaş Farkından Dolayı Artık Kocasını Beğenmediğini İtiraf Eden Kadından Dumur Eden Açıklamalar
YORUMLAR
29.03.2019

- varsa kedilerinizi falan sokağa salmayın, trafolara girebilirler. - oyunuzun fotografını çekmeyi unutmayın, kadroya girmenizde faydası olabilir, tabi Ampül Partisine mühür basacaksanız. - Aleni hile yapanlar görürseniz, birşey yapmadan kaçın. Hakkınızda dava açılabilir.

boşuna uğraşmışsınız, hile olacağı için hiçbir önemi yok...

29.03.2019

Din istismarcılarına ve halkın yarısını terörist ilan eden şerefsizlere oy vermeyin. Bu da benden olsun hadi.

TÜM YORUMLARI OKU (22)