Suna Kan Kimdir? Dünyaca Ünlü Türk Keman Virtüözü Prof. Dr. Suna Kan'ın Hayatı

Dünyaca ünlü keman virtüözü Suna Kan, 87 yaşında hayatını kaybetti. Birçok ünlü isim taziye mesajı yayınlarken Suna Kan'ın hayatı da araştırılmaya başlandı. Suna Kan, Türkiye'nin en iyi keman virtüözlerinden birisidir ve uzun yıllar boyunca Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda solist ve başkemancı olarak görev yapmıştır. Kan, 'devlet sanatçısı' unvanını taşıyan değerli bir sanatçımızdır.

Suna Kan Kimdir?

Suna Kan, 1936 yılında Adana'da dünyaya gelmiştir. Keman derslerini almaya başladığında ise henüz 5 yaşındadır. Kan, ilk keman derslerini babası Nuri Kan'dan almıştır. Nuri Kan, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Viyola sanatçısıdır. 

Suna Kan, ilerleyen zamanlarda Hulusi Karsel'den eğitim almış ve Ankara Devlet Konservatuvarı'nı kazanmıştır. Konservatuvar yıllarında ise Avusturyalı eğitimci Walter Gerhardt'dan ve İzzet Nezih Albayrak, Gilbert Back, Liko Amar gibi isimlerden eğitim alarak çağdaş müzik çalışmıştır.

Suna Kan'ın Kariyeri

Suna Kan, henüz dokuz yaşındayken ilk resitalinde Mozart’ın 5. Keman Konçertosu'nu seslendirmiştir. Bu performansıyla 'Harika Çocuk' olarak anılmaya başlayan Suna Kan, daha sonra eğitimi için Avrupa'ya gönderilmiştir.

1948 yılında 'üstün yetenekli çocuklar yasası'  ile tam burslu bir şekilde Paris’e gönderilen Kan, Gabriel Bouillon’un öğrencisi olarak öğrenim görmüş ve konservatuvarın birincisi olarak mezun olmuştur.

Suna Kan'ın Başarıları

Suna Kan, okulunu birincilikle bitirdikten sonra uluslararası yarışmalara katılmaya başlamıştır. 

İlk birincilik ödülünü 1954 Cenevre Uluslararası Yarışması'nda almıştır. Ardından 1955 yılında Viotti Yarışması'nda birincilik elde etmiştir. 1956 Münih Yarışması'nda ise ikinci olmuş ve 1957 yılında ise Long-Thibaud Yarışması 'Paris Kenti ödülünü' kazanmıştır.

1957 yılında Türkiye'ye dönen Kan, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solist sanatçılığı görevine getirilmiştir. 

1960 yılında ise Türkiye'nin ilk konser piyanisti Ferhunde Erkin'le birlikte Türkiye'nin pek çok yerinde ve yurt dışında konserler ve resitaller vermeye başlamıştır.

Ankara Oda Orkestrası'nın kuruluşunda rol oynayan Kan, 1977-1986 arasında ise başkemancı ve solist sanatçı olarak yer almıştır. 

Çağdaş keman edebiyatı ve Türk bestecilerin eserlerine programlarına yer vermesi, Türk sanatına katkısı ve üstün hizmetlerine karşılık 1971 yılında 'Devlet Sanatçısı' unvanıyla onurlandırılmıştır.

Popüler İçerikler

'Atatürk' Yorumu Büyük Tepki Çekmişti: İlber Ortaylı'dan Daron Acemoğlu'na Tarih Dersi!
2024 Yılının En Güvenilir Ünlüsünü Seçiyoruz!
MasterChef Beyza Şiddete Uğradığını İtiraf Etti: "Yüzüm Yanınca Bu Yüzden Üzülmedim!"