İlk uygar toplum olarak sayılan Sümer halkının insanlığa bıraktığı birçok şey vardır. Yaşadıklarını, duygularını şekillendirerek kil ve çamurdan heykeller yapmışladır. Heykeller ile birlikte resim sanatının da ortaya çıkmasına zemin hazırlamışlardır. İlk başlarda duygularını resimle aktarmaya çalışmışlardır. Daha sonraları resimle çizdiklerini simgeleştirerek alfabeye dönüştürmüşlerdir.
İlk yazıyı, çivi yazısı şeklinde MÖ.3200 yılında bulan Sümerler, her varlık ve olay için farklı şekiller kullandılar. Bu şekilleri ifade etmek için kullan ideogram kavramı, izole bir dil olma özelliğini göstermektedir.
Sümerler korunmak için yaptıkları şehir duvarları şehir devletlerini oluşturmuştur. Taş, kerpiç ve tuğlaları kullanmayı başararak iki üç katlı evler inşa etmişlerdir.
60 rakamına dayanan ilk sayı sistemini bularak Babillerin geliştirmesini sağlamışlardır.
Tekerleği icat eden bu toplum aynı zamanda tarım için sulama araçları yapmışlardır. Bugünkü tarımın temelini atan Sümerlerdir. Aynı zamanda Sümerlerin tarıma olan tek katkısı sulama araçları değildir. Tarım da hayati önem taşıyan sabanı icat etmişler ama Sümerler bu aracı orduda veya törenlerde kullanmayı tercihmişlerdir.
Dört işlemi bularak dairenin alanını hesaplamışlardır. Astrolojiyi ve burçları ilk fark eden medeniyet olan Sümerler, Sümer astronomisini kurmuşlardır. İnsanlığa yaptıkları katkıları saymakla bitmeyen Sümerler, ilk ay takvimini bularak yıl 360 gün , ayı ise 30 gün olarak hesaplamışlardır.
Sümerlerin dini bilinen ilahi dinlere de çok benzemektedir