Sümela Manastırı'nın Şifreleri: Gizli Geçitlerin Ardından 'Çile Odaları' Bulundu

Türkiye'nin önemli tarihi ve turistik mekanlarından Sümela Manastırı’nda restorasyon çalışmaları sürüyor. Gizli geçitle ulaşılan yeni bölümlerin ardından bu defa 'çile odaları' adı verilen yeni alanlar bulundu. Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan keşiflere ilişkin 'Restorasyonla ziyaretçiler o alanlara girebilecek' dedi.

Türkiye’nin önemli tarihi ve turistik mekanlarından biri olan ve yılda 600 bin kişinin ziyaret ettiği Karadağ eteklerindeki tarihi Sümela Manastırı’nda, 2,5 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor. 

DHA'da yer alan habere göre, Restorasyon çalışmaları sırasında daha önce bugüne kadar girilmemiş kuzey çatının üst sağ yamacında gizli bir geçitle ulaşılan nokta tespit edildi.

Hristiyanların tapınak veya kutsal alanı olarak kabul ettiği şapel olduğu belirlenen alanda bugüne kadar görülmemiş 'cennet ve cehennem', 'ölüm ve yaşam' tasviri taşıyan fresklerin yer aldığı belirtildi.

Şapelin gün yüzüne çıkarılması ve ziyarete açılması için başlatılan restorasyon çalışması sürerken, bu kez Sümela Manastırı’nda bugüne kadar görülmemiş ve ’Çile odası’ adı verilen yeni alanlara ulaşıldı.

'Yeni alanlar tarihi zenginlik katacak'

'Çile odalarına girilebilecek'

Keşfedilen yerlerin turizm ve tarih açısından büyük önem arz ettiğini ifade eden Koçhan, şöyle dedi:

'Sümela’da şimdiye kadar görülmemiş olan alanlar var. Restorasyon çalışmaları ile beraber ziyaretçilere açmayı planlıyoruz. Zaten onun için maliyeti yüksek olan bir restorasyon bu. Turistler sadece kaya kilisesinin yanına kadar giriyor. Orada içeride küçük küçük şapellerin bulunduğu, bizim dinimizde de olan ’Çile odaları’ bulunan kapalı alanlarda dua edilen yerlere giremiyorlardı. Bu restorasyon çalışmaları ile o alanlara da girilecek.'

'Kaya Kilisesi’nden daha eski bir şapel bulundu'

Sümela Manastırı içerisinde yer alan Kaya Kilisesi’nden daha eski bir şapelin de bulunduğuna değinen Koçhan, 'Sümela’nın içerisine baktığınızda tarihi fotoğraflarda bile kapısından içeriye olan alanı boş görüyorsunuz. Halbuki orjinalinde oralar kaya kilisesinin olduğu yere kadar hep ahşap evlerle dolu. Şu an Sümela’nın çatısından giden bir patika ile beraber oradaki Kaya Kilisesi’nden daha eski bir şapel bulundu. O şapelin de turizme kazandırılıp kazandırılmaması konusunda da nitelikli bir çalışma yapılıyor. Binlerce yıl geçmesine rağmen oradaki figürler çok net ve hatta çok değişik Hz. İsa figürleri var. Çok orijinal duruyor. Çatısında kiremit kullanılmamış, taştan çatıların olduğu bir alan' ifadelerini kullandı.

Bu yeni keşfe sosyal medyadan da tepkiler geldi...

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanlığı Uçağını Kullanan Gazeteci Emin Pazarcı'dan Olay Yaratan Paylaşım: "Höst, Helaldir Helal"
Nusret, 2022 Dünya Kupası Finalinde Sahaya ‘Kaçak’ Girmiş! Nusret Yüzünden Türk Yöneticinin Hayatı Kararmış!
Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
YORUMLAR
26.03.2018

Sümela Manastırı'na giden bilir. Ulan o duvarlara o yazıları nasıl yazdınız? Nasıl kıydınız. Bu soruyu sormuştum o zaman. Hali içler acısıydı. O duvarlara yazı yazan beyninize osurayım demek geliyor insan içinden.

26.03.2018

Mağara duvarına resim yapan ilk insandan çok çok daha geriyiz.

YA AÇMAYIN ONLARI ZİYARETE O BİN YILLIK FRESKLERİN ÜZERİNE 'URFALI MAHO' YAZARLAR, ANAHTARLA DUVARLARI KAZIRLAR!

27.03.2018

Kapadokya ıhlara vadisinde ki eski dönem bir çok kilisenin freskoları sökülmüş ve üzerleri isimlerle doluydu. Çok üzücü bir durum.

26.03.2018

Çile odasının kapısına ' Gamsız Girilmez ' yazmasa bari ..

TÜM YORUMLARI OKU (11)