Uygun yöntemlerle kurutulan sumak sofra tuzu ile karıştırılarak öğütülür ve baharat olarak kullandığımız sumak haline getirilir. Şekil ve renk itibariyle pul biberi andıran sumağın tadı acı değil ekşidir. Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesi hariç her yerde üretilen sumağın faydaları ise saymakla bitmiyor. Sumağın faydalarından bazıları şu şekildedir;
Baharatlar arasında en güçlü antioksidan özelliğine sahip olan sumak vücudu serbest radikallerden korurken kanser gibi hastalıklara karşı da koruyucu etki göstermektedir.
Kalp ve damar hastalıklarıyla birlikte birçok kronik hastalığa yakalanma riskini düşürmektedir.
Antiinflamatuar özelliğe sahip olan sumak vücuttaki grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara neden olan enfeksiyonlarla savaşma da oldukça başarılıdır.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan sumak aynı zamanda vücuttaki ağrıların azalmasını da sağlamaktadır.
Özellikle şeker hastalığı gibi kronik hastalıkların birçoğuna karşı koruma etkisi gösteren sumak kan şekerini düzenleme de bire birdir.
Antibakteriyel etkisi olan sumak özellikle enfeksiyon hastalıklarına karşı oldukça iyidir. Ayrıca çay olarak tüketildiğinde solunum yolları hastalıklarının neden olduğu boğaz ağrısı ve öksürük gibi belirtilerin azalmasına da neden olmaktadır.
Diüretik etkiye sahip olan sumak idrar yolu enfeksiyonlarına karşı yüksek oranda koruyuculuk sağlar. İyi bir idrar söktürücü olarak bilinen sumak aynı zamanda vücuttan toksik maddelerin atılmasını sağlamaktadır.
Kolesterol seviyesini dengelerken kötü kolesterolü düşürmektedir.
Vajinal akıntı gibi kadınsal hastalıklara iyi gelen sumak aynı zamanda adet ağrılarını da önlemektedir. Ayrıca emziren annelerin de sütünü arttırdığına yönelik çalışmalar bulunmaktadır.