Danıştay’ın da onadığı iptal kararlarına rağmen yapılan ‘Sulukule Konutları’nı satmak için Fatih Belediyesi, müzayede şirketi Eskidji‘yle anlaştı. Sulukulelilerden metrekaresi 500-800 lira arasında değişen kamulaştırma bedeleriyle alınan binaların metrekaresi en az 4 bin liradan satılacak. Üstelik 2886 numaralı Devlet İhale Yasası’na tabi olan belediyelerini yetkilerini devretmesi söz konusu değil.
Fatih Belediyesi, Eskidji Müzayedecilik Ticaret ithalat ve ihracat A.Ş. taracılığıyla Sulukule’deki yapımı bitmiş 31 binadan oluşan dört bloğun satışını 22 Mayıs’ta açık artırma ile gerçekleştirecek. Metrekare birim fiyatlarının 4 bin TL’den başlayacağı ihalede 79- 109 metrekare arasındaki daireler 316 bin 200 TL – 438 bin 600 TL fiyat aralığında satılacak.
Nostaljik turistik alan!
Eskidji, daha önce de TOKİ tarafından yıkılan Sulukule’de yapılan 19 konutu açık arttırmayla satmıştı.
Milliyet Gazetesi ‘tarihi dokusu bozulmadan ve siluete zarar verilmeden yükseltilen’ olarak tanımladığı blokların satışıyla ilgili olarak Eskidji Genel Müdürü Hakan Berktaş‘la konuştu. Berktaş, “daha önce satın alınan binaların Apart Hotel yapıldığını, nostaljik turistik alanın yeni apart otellerle değerlendirilebileceğini söylüyor.”
Açık arttırma 22 Mayıs saat 14.00′te internet üzerinden ve şirketin ofislerinden gerçekleştirilecek.
AİHM davası bekliyor
Dünyanın ilk Roman yerleşimi olan 700 yıllık Sulukule için “Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında 2006′da “Acele Kamulaştırma Kararı” çıkarılmış, bekleyen davalara rağmen 2009′da mahalle yıkılmıştı.
Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleri’nde oturan ve yıkımda çıkarılan 3 bin 500 Roman vatandaşın bir kısmı yine TOKİ’nin inşa ettiği, şehre uzak Kayabaşı’ndaki konutlara yerleştirilmiş; konut taksitlerini ve elektrik-su paralarını ödeyemeyen vatandaşların çoğu bu haklarını yine haraç mezat satarak şehirdeki akrabalarının yanına dağılmıştı.
Kültürel dokuya UNESCO’nun belirlediği sur bandı koruma kararlarına uymadığı ve Danıştay’ın da onayladığı iki yürütmeyi durdurma kararı çıkan inşaat belediyenin projeyi sürekli değiştirmesiyle devam etti. Projenin mülkiyet hakkı ve adil yargılama hakkını ihlal ettiği, özel yaşamın korunmadığı ve Romanlara ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle AİHM’e açılan dava ise henüz görüşülmedi.
Gözde Kazaz | Yeşil Gazete