Sultan Abdülhamid'in Kaç Çocuğu Vardır? İsimleri Nelerdir?

II. Abdülhamid, Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. padişahıdır. Tahta çıktığı andan itibaren Osmanlı Devleti'nin ilk anayasasını ilan etti. Meşrutiyet yanlılarıyla yaptığı bu ilk anlaşma ülkenin demokrasiye attığı adımlardan biridir. Daha sonra ise meclisi bahane ederek kapattı. Balkanlar Bölgesi'nden çıkan isyanlar, 93 harbi ve 31 Mart Vakası ile Osmanlı Devleti dağılma sürecine girdi. Bu olaylar ve savaşlar Sultan II. Abdülhamid'in sonunu getirdi. Peki, Sultan Abdülhamid'in kaç çocuğu vardır? İsimleri nelerdir? İşte detaylar...

Sultan Abdülmecid'in oğlu olan II. Abdülhamid, İstanbul Topkapı Sarayı'nda dünyaya geldi. Annesi ve babasının ölümünden sonra onunla amcası Abdülaziz ve eşi Piriüstü Kadın Efendi ilgilendi. II. Abdülhamid şehzadelik döneminde oldukça iyi bir eğitim aldı. Arapça, Farsça, Fransızca dillerini öğrendi ve dönemin ünlü İtalyan ve Fransız müzisyenlerinde müzik eğitimi aldı. Özellikle operaya olan ilgisinden dolayı Mızıka-yı Hümayun için opera eserleri besteledi. Sadece müzikte değil, aynı zamanda marangozlukta da çok başarılı oldu. Abdülhamid diğer sultanların aksine şehzadelik döneminin çoğunu yurt dışında geçirdi. İşte Sultan Abdülhamid'in hayatı ve çocukları hakkında merak edilenler...

SULTAN ABLDÜLHAMİD'İN KAÇ ÇOCUĞU VARDIR? İSİMLERİ NELERDİR?

Osmanlı Devleti'nin son padişahı olan II. Abdülhamit'in 9 kız, 8 erkek olmak üzere toplam 13 tane çocuğu vardır. Padişahın en büyük oğlu Mehmed Selim Efendi'dir. Babası tahta çıkmadan hemen önce Beşiktaş'ta dünyaya gelmiştir. Annesi Bedrifelek Kadınefendi, Gürcistan'da doğmuş ve Natukhai Çerkes prens ailesinin bir üyesidir. Mehmed Selim Efendi, hayatı boyunca üç evlilik yaptı. 1886 yılında Deryal Hanımefendi'den bir kızı, 1905 yılında ise Nilüfer Eflakyer Hanımefendi'den bir oğlu oldu. 1922 yılında saltanatın kaldırılmasıyla Beyrut'a gitti ve orada öldü.

II. Abdülhamit ve Bedrifelek Kadınefendi'nin bir diğer oğlu ise Ahmet Nuri Efendi'dir. Sultanın bu oğlu, o dönemde sanatıyla ön plana çıktı. Şehzadelik döneminde çok iyi bir eğitim alan Ahmet Nuri Efendi, ayrıca İtalyan ressamlardan da dersler aldı. Özellikle cam boyama ve resim sanatına oldukça fazla ilgi duydu. 1944 yılında Fransa'da bir parkta ölü bulundu.

Mehmet Abdülkadir Efendi'nin annesi ise Çerkes kökenli Bidar Kadınefendi'dir. Şehzade eğitimi sırasında keman çalmayı öğrendi. Almanya'da askeri bir eğitim görse de hayatını Budapeşte'de keman çalarak idame ettirdi. 

II. Abdülhamid'in sekiz oğlundan biri olan Mehmed Burhaneddin Efendi, babasının hükümdarlık zamanında dünyaya geldi. Hayatı boyunca üç evlilik yaptı ve bu evliliklerden iki oğlu oldu. 1913 yılında bağımsızlığı ilan edilen Arnavutluk'un tahtına Mehmed Burhaneddin Efendi'nin gelmesi istendi ancak o kabul etmedi.

Sultanın en küçük oğlu olan Mehmet Abid Efendi, şehzadelerin çoğu gibi Yıldız Sarayı'nda dünyaya geldi. Annesi ise Saliha Naciye Hanımefendi'dir. Bu şehzadenin hayatı babasının yanında sürgünlerde ve hapislerde geçti. II. Abdülhamid öldükten sonra eğitim alarak subay oldu. Enver Paşa'nın büyük destekçisiydi. Hanedanın tüm üyeleri ile yurtdışına çıkarıldı ve bir daha ülkeye dönemedi.

Abdülhamit'in en düşkün olduğu çocuklardan biri olan Ulviye Sultan, yanarak öldü. Bir diğer kızı ise Zekiye Sultan'dır. Ünlü piyanistlerden piyano eğitimi aldı. Hanedan üyelerinin yurt dışına çıkarılmasıyla, eşi Ali Nureddin Paşa ile Fransa'ya gitti. Sefalet içinde öldüğünden bahsedilmektedir. Annesi Bidar  Kadınefendi olan Naime Sultan, II. Abdülhamit'in şehzadelik döneminde doğdu. İki kez evlendi ve bu evliliklerden iki çocuğu oldu. Hanedanın sürgüne gönderilmesi üzerine Arnavutluk'a yerleşti.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

2.Abdülhamid Han'ın 10 İlginç ve Bilinmeyen Özelliği
Sultan 2. Abdülhamid Han'ın Torunu, Dedesini Anlattı

Popüler İçerikler

Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı