Sulh Komisyonu Ne Demek? Sulh Komisyonlarının Amacı ve İşlevi Nedir?

2012 yılında hukuk sistemine getirilen 'arabuluculuk' kurumuna ek olarak 2021 yılında 'sulh komisyonu' kurulmasına karar verildi. Yargının yükünü hafifletmek amacıyla 'sulh komisyonları' kuracaklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hukuk sistemini modern ve fonksiyonel hale getirmeye devam edeceklerini söyledi. Peki, Sulh Komisyonu ne demek? Sulh Komisyonu’nun görevi nedir? İşte, sulh komisyonları hakkında merak edilenler…

Yıllardır kronik sorun haline gelen mahkemelerin iş yükünün azaltılması amacıyla her ilde sulh komisyonu kurulacak. Böylece davalı ve davacı vatandaşlar mahkemeye gitmeden anlaşmazlıklarını sulh komisyonlarında çözebilecek.

Sulh Komisyonu Ne Demek?

24. Dönem Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Kura Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Yakında her ilde sulh komisyonlarını devreye alıyoruz. Böylece yargının iş yükünü düşüren bir çözüm yolunu daha hukuk sistemimize kazandırmayı hedefliyoruz' açıklamasında bulundu.

Sulh komisyonlarının ne zaman kurulacağı, hangi anlaşmazlıklara bakacağı, nasıl işleyeceği, kaç kişiden oluşacağı, hangi kuruma bağlı olacağı, nasıl başvuru yapılacağı henüz belli olmadı. Yargının iş yükünü hafifletmeyi, mahkemeye gitmeden alternatif çözümleri ortaya koymayı hedefleyen sulh komisyonları, 2012 yılında hayata geçirilen 'arabuluculuk' gibi usül hukuku kurumu olacak.

Sulh Komisyonunun İşlevi ve Amacı Nedir?

Ne zaman hayata geçirileceği henüz belli olmayan sulh komisyonlarıyla; uyuşmazlığın tarafı olan kişiler, uzman ve tarafsız bir üçüncü kişiden yardım alarak, uyuşmazlığı mahkeme dışında kesin ve hızlı bir şekilde çözecek. Sulh komisyonlarının hangi davalara bakacağı şu an belli değil.

Günümüzde birçok anlaşmazlığın çözümlenmesi için mahkemelere gidiliyor. Artan nüfus ve etkileşim nedeniyle de çok fazla anlaşmazlık ortaya çıkıyor. Bu da mahkemelerin iş yükünü artırıyor, dava sürelerinin ve sonuçlanmasının uzun sürmesine neden oluyor.

Mahkemelerin üzerlerindeki bu büyük yükü azaltmak için bazı yöntemler uygulanıyor. Bu yöntemlerden biri olacak sulh komisyonu, dostane yollar ile uyuşmazlıkların çözülmesinde kullanılacak.

Konuyla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Erdoğan, 'Böylece külfeti azaltan, zahmeti kaldıran, yargının iş yükünü düşüren bir alternatif çözüm yolunu daha hukuk sistemimize kazandırmayı hedefliyoruz. Bugün bir hakime düşen yıllık dosya sayısı adli yargıda 709, idari yargıda 408'dir' ifadelerini kullandı.

Popüler İçerikler

Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi