Süleyman Soylu Duyurdu: Otoyollarda Hız Limitleri Değişiyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yeni kara yollarından başlamak üzere hız limitlerinin artırılması konusunda çalışma yapıldığını bildirdi. Soylu, 'Bir miktar artırma konusunda, yeni kara yollarından başlamak suretiyle bir adım atılması üzerine bir çalışma gerçekleştirilmektedir' dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi Eşgüdüm Kurulu İzleme ve Yürütme Kurulu ile Trafik Güvenliği İhtisas Grupları Toplantısı'na katıldı. Burada konuşan Bakan Soylu, Türkiye'de trafik kazası ve sonrası ölümlerin 2015 yılında 7 bin 530 iken bunun 2020'de 4 bin 866'ya gerilediğini belirtti.

Bu sayılara bakıldığında 2 bin 664 kişinin hayatta kaldığının görüldüğünü ifade eden Soylu, Türkiye'de nüfusun, sürücü ve araç sayısının artmasına rağmen trafik kazaları ve ölümlerin azaldığını dile getirdi.

'Trafik kazaları konusunda elde ettiğimiz başarı daha anlamlı ve daha önemli'

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu '2011-2020 arasında trafik kazalarındaki can kaybını yüzde 50 azaltma' hedefi koyduğundan bugüne, dünya nüfusunun yüzde 12 arttığını dile getiren Soylu, bu süreçte Türkiye'nin nüfusunun da yüzde 11,9 arttığını, buna ülkedeki 5 milyonu bulan yabancıların dahil olmadığını söyledi.Soylu, Türkiye'de sürücü belgesi sayısının yüzde 36,4, motorlu taşıt sayısının ise yüzde 49,6 arttığını, Suriye kaynaklı göçün yaşandığını aktararak, '15 Temmuz sonrasında terör, uyuşturucu ve diğer bölgesel sorunlarla verdiğimiz mücadele ve karşı karşıya kaldığımız yüksek güvenlik maliyetleri de göz önünde bulundurulduğu zaman, trafik kazaları konusunda elde ettiğimiz başarı daha anlamlı ve daha önemli bir hale gelmektedir.' diye konuştu.

Türkiye'nin tüm bu şartlar altında, BM'nin 'can kayıplarında yüzde 50 azalış' hedefini tutturabilen iki ülkeden biri olduğuna vurgu yapan Soylu, bu başarının öneminin altını çizdi.

Yeni otoyollara sistem kuruluyor

Sürücüleri ortalama hız alışkanlığına sevk etmenin ölüm, yaralanma ve sakat kalma oranlarını düşürebileceğini ifade eden Soylu, trafik polislerinin ve jandarma trafik görevlilerinin sadece ceza yazıcı olmadığını, aynı zamanda eğitici ve öğretici bir pozisyon da üstlenmeleri gerektiğini kaydetti.Trafik kazalarının önlenmesi konusunda yaptıkları çalışmaları anlatan Bakan Soylu, maket trafik araçlarının, bulundukları yerlerde kaza oranlarını yüzde 30 oranında azalttığına dikkati çekti.Soylu, ortalama hız tespit sisteminin kurulu olduğu otoyollarda 2020'de toplam kazada yüzde 25, can kayıplarında yüzde 33 azalma sağlandığını dile getirerek, halen yeni otoyollara sistemin kurulumunun sürdüğünü söyledi.

'Hız limitleri esnetilebilir'

Acil çağrı merkezlerinin tek çatı altında toplanması konusunda uzun zamandır çalışma yapıldığını hatırlatan Soylu, 'Bu proje nihayete ermiş durumdadır. Haziran sonu itibarıyla, bir tek ilimiz kalıyor, zannediyorum o da temmuzun ilk haftasına yetişir, tüm Türkiye'de tek çağrıya geçmiş olacağız.' dedi.Bu konuda, çok önemli, ödül alan yerli ve milli bir yazılım yaptıklarını belirten Soylu, bunun da trafik kazalarını engellemeye, kaza sonrası müdahaleye ciddi bir etkisinin olacağını söyledi.

'20 kilometreye kadar artırma yetkimiz var'

Soylu, yol ve araç kalitesinin artması nedeniyle hız limitlerinin esnetilebileceğini düşündüğünü belirterek, şunları kaydetti:

'Trafik kazalarının en önemli nedeni sürat ama eski Türkiye değil. Yol standardımız, kalitemiz konusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız da Karayollarımız da çok yetkin. Bizim sürat yönetimimiz 120, ona bir yüzde 10'luk tolerans var, 132 kilometre... Otomobiller için 20 kilometreye kadar artırma yetkimiz var. Bu konuda hem yollara hem de standartlara göre Karayolları ile trafik bir çalışma yapıyorlar. Bir miktar artırma konusunda, yeni kara yollarından başlamak suretiyle bir adım atılması üzerine bir çalışma gerçekleştirilmektedir. Elbette ortalama hız da kendi açısından önemli bir anlayış oluşturmaktadır.'Bakan Soylu, yeni bir sistem daha geliştirdiklerini, plaka tanıma sistemine yerli ve milli bir yazılım daha eklediklerini, bununla hız koridorunun takibini yaptıklarını dile getirdi.

Çanakkale'de 30'a Yakın Kedi ve Köpek Zehirlendi!
1,7 Tonluk Kokain Operasyonlarından Dikkat Çeken Ayrıntılar: Muz İthalatı, Ekvador, Puerto Bolivar Limanı…
AB Liderler Zirvesi Toplanıyor: Gündemde Türkiye, Rusya ve Göçmen Fonu Konuları Var

Popüler İçerikler

TÜİK, Ekim Ayı Enflasyonunu Açıkladı: Yıllık 48,58'e Geriledi! Kira Zam Oranı da Belli Oldu
Yapay Zekaya Vergi Geldi: ChatGPT Üyeliklerine KDV Zammına Tepki Yağdı
Güldür Güldür Show'dan Duygulandıran 29 Ekim Skeci Geldi
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
24.06.2021

Ümmetin Porcheli,rolexli kokainmanlari bunu beğendi. Hizmetse hizmet.Kudurun!

24.06.2021

yap işlet s..... yeni modeli

24.06.2021

Mantıklı bir gelişme bence ama nolur şunlara da çare bulsunlar yaa 1) çakarlı araba her yer çakar her yerden siren geliyor bıktık ya bu ayrıcalıklılardan 2) emniyet şeridini kullananlar 3) bir de sürekli makas atan selektörle taciz eden, bizim canımıza kastedenleri engellesinler

24.06.2021

Onlar engellenmez. Bir ihbar sistemi kurmaları ve ardı ardına ceza kesmeleri gerekiyor. Herkes herhangi bir kurala uymadığında, bir başkasının onu ihbar edebileceğini düşünebilmeli. Ya da makas attığında arkasından ceza geleceğini bilmeli. Ayrıca o cezalar asla iptal edilmemeli. Hiç ödemediyse aracını satarken ödettirilmeli. Bizim insanımız lütfenle ricayla böyle şeylere uyum sağlayamıyor. Anladıkları dilden konuşmak lazım...

TÜM YORUMLARI OKU (18)