Sufi Müziğini Elektronik Müzikle Harmanlayarak Kulakların Pasını Silen Bir DJ: Mercan Dede

Mercan Dede, nam-ı diğer Arkın Allen Ilıcalı, bin bir yetenekle bezenmiş çok yönlü bir sanatçı. Sufi materyalleri ve müziği kendi müziğiyle harmanlayıp harika işler ortaya koyan bu DJ ve müzisyen tüm dünyada tanınıyor ve gittiği yerde mekanları hınca hınç dolduruyor. 

Bursa'dan çıkıp Kanada'da ünlenip tüm dünyaya adını duyurmayı başaran bir yetenek o. O halde hep birlikte Mercan Dede'yi biraz yakından tanıyalım...

Sufi müziği ve yerel enstrümanları modern ezgilerle, modern soundlarla harmanlayan DJ ve müzisyen Mercan Dede ülkece gurur duymamız gereken bir isim.

1966'da Bursa'da Arkın Ilıcalı adıyla dünyaya gelen bildiğimiz adıyla Mercan Dede, sadece ülkemizde değil dünyada da oldukça iyi bilinen ve takdir edilen sanatçılarımızdan biri.

Onu bu denli farklı kılan ve dikkatleri üzerine çeken şey ise müziğe getirdiği kendine özgü yorumu ve şüphesiz müziğe canını, başını ve gönlünü vermiş olması.

Elektronik ve tekno müziğin içine yedirdiği ney, klarnet, darbuka ve kanun gibi geleneksel enstrümanlarla harika işler çıkaran Mercan Dede, Türkiye'nin en iyi neyzenlerinden eğitim almış.

Yine de müziğe olan bunca tutkusuna rağmen müzisyen olmak değil sanatın başka disiplinleriyle uğraşmak niyetindeymiş ünlü DJ. 1988'de Kanada'da yerleşip eğitimine orada devam etmiş.

Güzel sanatlar üzerine lisans ve yüksek lisans eğitimini Kanada'da yapan Mercan Dede'nin, fotoğrafa olan ilgisi bir gün şans eseri Kanada Saskatoon Halk Kütüphanesi'ndeki bir görevli tarafından fark edilmiş ve görevli orada bir sergi açması için kendisine teklif götürmüş.

DJ'lik kariyerine ise yine Kanada'da şans eseri diyebileceğimiz bir şekilde atılmış.

Ve nihayetinde de 1995'te çıkardığı Sufi Dreams adlı ilk albümüyle müzik piyasasına Mercan Dede ismiyle profesyonel olarak adım attı.

90'ların sonunda sadece Kanada'da değil Almanya'daki prodüktörlerin de dikkatini çeken Mercan Dede, bu süre zarfında çeşitli projeler için soundtrackler yaptı ve Sufi müzik üzerine yapılan bir belgesel filmde yer aldı.

1999'da Journeys of a Dervish, 2001'de Seyahatname ve 2002'de Nar isimli albümlerini çıkardı.

Dünyanın birçok önemli festivallerinde sahne alan Mercan Dede, Türkiye'de de kısa sürede dikkatleri üzerine çekti.

Takip eden yıllarda "Water" (2005) ve "Breath" (2006) adında iki albüm yayınladı. 2007 yılında ise Mevlana'nın 800. doğum gününe özel olarak hazırladığı 800 adındaki albümüyle müzik listelerinde de yer edindi.

İnsana eşsiz bir müzik deneyimi yaşatan bu bin bir yetenekli müzisyenin adından bahsetmeden de geçmeyelim. Mercan Dede, Puslu Kıtalar Atlası'nın bir karakteri esasında...

Aynı zamanda Mercan Dede, 9 farklı isimle dünya çapında 100'ü aşkın single yayımlanmış bir isim.

2013 yılında Dünya albümüyle yeniden kulak ziyafeti yaşattı Mercan Dede sevenlerine. Albüm Gün Doğumu ve Gün Batımı adını verdiği iki volume halinde çıktı.

Uzun bir aradan sonra ise geçtiğimiz aylarda Kapadokya adlı enfes single'ı ile karşıladı dinleyicisini.

Fakat kendisi elbette ki müziğin dışında da sanatla ilgileniyor. Yeni albüm yapmadığı süreçlerin her birinde sergileri, enstelasyonları ve birçok sanatsal işbirliklerle adını andık.

'Resim ve müzik ikisinin kurguları çok paralel. Resme yansıtabildiklerim müzikten öğrenmeye çalıştıklarımın bir şekilde aktarımı' olarak tarif ediyor sanat ile olan ilişkisini.

Mercan Dede, gerçek bir başarı hikâyesi kesinlikle... Türkiye'yi uluslararası müzik pazarında temsil eden yegane sanatçılardan biri olarak da başarıları hep daim olsun! 🙏

Peki siz ne düşünüyorsunuz böylesi çok yönlü bir sanatçı kişilik hakkında, yorumlarda buluşalım!

Popüler İçerikler

En Düşük Emekli Maaşı 14 Bin 469 TL'ye Yükseltildi
Ferdi Tayfur Hayranlığı ile Tanınan Talha Siraç Paylaştığı Video Sonrasında Tutuklandı
Murat Övüç Dini Değerlerle Dalga Geçtiği İddiasıyla Gözaltına Alındı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
19.11.2020

Manuş Baba ,Mercan Dedenin oğlu mu oluyor ?isimlere gel.

19.11.2020

Mercan Dedenin neyi borundandır!?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ