TSK: 'Bizde İmam Yok'

Genelkurmay Başkanlığı, geçen hafta Hürriyet tarafından Türkiye'ye duyurulan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurusunun ayrıntılarını açıkladı. Açıklamada 'hukuk devleti olma', 'suç duyurusu' ve 'Hatay' büyük harflerle yazıldı.

Hürriyet, Genelkurmay Başkanlığı'nın Balyoz ve Ergenekon gibi TSK'nin emekli ya da muvazzaf personelinin yargılandığı davalardaki hukuksuzluklar konusunda, Ak Parti Milletvekili Yalçın Akdoğan'ın 'milli orduya kumpas' iddialarını temel alarak, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğu bildirmişti.

Genelkurmay Başkanlığı bugün resmi internet sitesinden yaptığı açıklama ile, bu suç duyurusunu resmen doğrulayarak, ayrıntılarını ve amacını da kamuoyu ile paylaştı.

Genelkurmay açıklamasında ayrıca, CHP'li Hüseyin Aygün'ün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel hakkındaki iddiaları ile Hatay'da yakalanan tır konusuna da değinildi.

SUÇ DUYURUSU, YALÇIN AKDOĞAN'IN YAZISINA DAYANIYOR

Genelkurmay açıklamasında, bugüne kadar yargılamayı etkiyebilecek açıklamalardan kaçınıldığını vurgulandı. Genelkurmay'ın bu konuda açıklama yapmamasının nedeni olarak ise, 'hukuk devleti olmak' gösterildi. Ancak Açıklamada, 'HUKUK DEVLETİ OLMA' ibaresinin büyük harflerle yazılmış olması, Ankara kulislerinde 'altı çizilen bir mesaj' olarak yorumlandı.

Açıklamada, 'siyasi bir şahsiyetin basında yer alan ifadeleri üzerine' ise, Genelkurmay'ın adli bir işleme başvurma kararı aldığı vurgulandı. Ancak bu konuda ayrıntı verilmedi. Açıklamada adı verilmeyen 'siyasi şahsiyet', AK Parti Milletvekili Yalçın Akdoğan.

Aynı zamanda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi başdanışmanlığını da yürüten Akdoğan, Star gazetesinde yayınlanan yazısında 'Milli orduya kumpas kurulduğunu' açıklamıştı. Genelkurmay isim vermese de, doğrudan Akdoğan'ı işaret etti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurusunun, Akdoğan'ın yazısı temel alınarak gerçekleştirildiğini vurguladı. Genelkurmay açıklamasında, ' Suç duyurusunun amacı; ortaya atılan iddiaların araştırılması, durumun aydınlanması, kamuoyu vicdanında beliren rahatsızlıkların giderilmesi, adalete olan güvenin tesisi, Türk Silahlı Kuvvetleri ve mensuplarının hak, hukuk, haysiyet ve onurlarının korunmasıdır' denildi.

Açıklamanın şu cümlesi de Ankara'da dikkatle not edildi;' yargı süreci ve sonuçları ile ilgili değerlendirme ve yorumlarda bulunulmamış, hiçbir kişi/kişiler, kurum/kuruluşlar hedef alınmamıştır.' Genelkurmay bu cümle ile, tek tek davalardaki, kamuoyuna da yansıyan hukuksuz uygulamalara başvuruda yer verilmediğini, ancak genel ifadelerle yetinildiğini belirtmiş oldu.

Açıklamada, 'Türk Silahlı Kuvvetleri her zaman hukukun üstünlüğüne vurgu yaparak güncel tartışmaların dışında kalma gayreti içinde olmuş ve kurumsal sorumluluğunu örnek bir tarzda yerine getirmiştir' denildi.

HÜSEYİN AYGÜN'E TEPKİ

Genelkurmay açıklamasındaki ikinci mesaj, Twitter üzerinden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel hakkında 'TSK'nın imamı' nitelemesinde bulunan CHP'li Hüseyin Aygün'e yönelik oldu. Genelkurmay açıklamasında CHP Tunceli milletvekili Aygün'ün adı hiç geçmedi. Ancak açıklamadaki, 'bazı kişilerin basın özgürlüğü ve dokunulmazlık zırhına bürünerek, Türk Silahlı Kuvvetlerinin manevi kişiliğine, onun şerefli ve saygın mensuplarına yönelik olarak yaptıkları haksız, mesnetsiz, acımasız ve her türlü sorumluluktan uzak ithamlarının tahammül sınırlarını aştığını yüce milletimiz ile paylaşmayı görev kabul ediyoruz' ifadesi hedefin doğrudan Aygün olduğunu ortaya koydu.

AYGÜN HAKKINDA DAVA AÇILDI

Nitekim bir sonraki cümlede de 'Milletvekili olan bir kişinin sarf ettiği yakışıksız sözler esefle karşılanmış, konu ile ilgili hukuki süreç başlatılmıştır' denilerek, Aygün hakkında dava açıldığı da bildirilmiş oldu.

GENELKURMAY AÇIKLAMASINDA 'İMAM' DENİLMEDİ AMA....

Açıklamada, Aygün'ün ifade ettiği 'TSK'nın imamı' ifadesine de hiç yer verilmedi. Ancak bu ifade, dolaylı yollarla tarif edildi;

'Yüce Türk Milletinin gözbebeği Silahlı Kuvvetlerde; yüreği vatan ve millete hizmet aşkı ile dolu, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bekasına, yüce milletinin huzur ve güvenliğine kendisini adamış, “İnsan Haklarına ve Demokratik Düzen”e saygılı kişiler/komutanlar vardır. Yüce milletimizin bağrından çıkmış olan Türk Silahlı Kuvvetlerinde bilinen ve ima edilen unvan ve sıfatta kişi/kişiler bulunmamaktadır. Yasa dışı faaliyeti tespit edilen personel hakkında yasal işlem tereddütsüz uygulanmaktadır'.

Genelkurmay açıklamasındaki 'bilinen ve ima edilen unvan sıfatta kişi/kişiler bulunmamaktadır' cümlesi, 'imam' kelimesini kullanmadan, buna atıf yapmak olarak yorumlandı.

Zeynep Gürcanlı | Hürriyet

Genelkurmay Başkanlığı, Ergenekon ve Bayoz davalarının yeniden yargılanmasıyla ilgili suç duyuru konusunda yeni bir açıklama yaptı

Genelkurmay Başkanlığı, Balyoz ve Ergenekon davaları ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu ancak adli işlem için başvurulmadığını açıkladı. Yapılan açıklamada, 'Suç duyurusunun amacı Türk Silahlı Kuvvetleri ve mensuplarının hak, hukuk, haysiyet ve onurlarının korunmasıdır' ifadelerine yer verildi.

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi

1. 27 Aralık 2013 tarihli basın açıklamamızda belirtildiği şekilde; Türk Silahlı Kuvvetlerinin bazı mensupları ile ilgili yürütülen soruşturma ve davalara yönelik, 'HUKUK DEVLETİ OLMA'nın gereği olarak, yargılamayı etkileme niteliğinde olabilecek beyanlardan kaçınılmış; sadece yetkili makamlarla görüş ve düşünceler paylaşılmış, tekliflerde bulunulmuş, sonuçları beklenilmiş ve bu nedenle süreç içerisinde herhangi bir adli işleme başvurulmamıştır.

2. Ancak siyasi bir şahsiyetin basında yer alan ifadeleri üzerine, kurumsal ve insani görev ve sorumluluğumuzun gereği olarak, önce yazılı bir açıklama ile kamuoyu bilgilendirilmiş ve aynı gün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına 'SUÇ DUYURUSU' yapılmıştır.

3. Suç duyurusunun amacı; ortaya atılan iddiaların araştırılması, durumun aydınlanması, kamuoyu vicdanında beliren rahatsızlıkların giderilmesi, adalete olan güvenin tesisi, Türk Silahlı Kuvvetleri ve mensuplarının hak, hukuk, haysiyet ve onurlarının korunmasıdır.

4. Yukarıda belirtilen amacın tahakkuku ilgili mercilerden talep edilmiş; bunun dışında yargı süreci ve sonuçları ile ilgili değerlendirme ve yorumlarda bulunulmamış, hiçbir kişi/kişiler, kurum/kuruluşlar hedef alınmamıştır.

5. Türk Silahlı Kuvvetleri her zaman hukukun üstünlüğüne vurgu yaparak güncel tartışmaların dışında kalma gayreti içinde olmuş ve kurumsal sorumluluğunu örnek bir tarzda yerine getirmiştir.

6. Diğer taraftan, bazı kişilerin basın özgürlüğü ve dokunulmazlık zırhına bürünerek, Türk Silahlı Kuvvetlerinin manevi kişiliğine, onun şerefli ve saygın mensuplarına yönelik olarak yaptıkları haksız, mesnetsiz, acımasız ve her türlü sorumluluktan uzak ithamlarının tahammül sınırlarını aştığını yüce milletimiz ile paylaşmayı görev kabul ediyoruz.

7. Milletvekili olan bir kişinin sarf ettiği yakışıksız sözler esefle karşılanmış, konu ile ilgili hukuki süreç başlatılmıştır.

8. Yüce Türk Milletinin gözbebeği Silahlı Kuvvetlerde; yüreği vatan ve millete hizmet aşkı ile dolu, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bekasına, yüce milletinin huzur ve güvenliğine kendisini adamış, 'İnsan Haklarına ve Demokratik Düzen'e saygılı kişiler/komutanlar vardır. Yüce milletimizin bağrından çıkmış olan Türk Silahlı Kuvvetlerinde bilinen ve ima edilen unvan ve sıfatta kişi/kişiler bulunmamaktadır. Yasa dışı faaliyeti tespit edilen personel hakkında yasal işlem tereddütsüz uygulanmaktadır.

9. Ayrıca, Genelkurmay Başkanlığının geçen hafta HATAY’da yaşanan olayla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır.

T24

Popüler İçerikler

Narin Güran Cinayetinde Yeni İddialar Yeni Detaylar: 'Eczaneden Ertesi Gün Hapı Aldılar' İddiası!
Polis Memuru Şeyda Yılmaz'ı Şehit Eden Katil Zanlısı Adliyede 'Deli' Numarası Yaptı: "Beni Serbest Bırakın"
Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!