Şu Anda Buradasınız! Şimdiki Zamanda Yaşayan ve Alışkanlıklarından Kopamayan Bilinçaltımız Hakkında Gerçekler

Bilinçaltı hayal edebileceğimizden daha şaşırtıcı. Bilim insanları ve filozoflar sürekli bilinçaltı konusunda çalışmalar yapıyor. Hiç kuşkusuz onun hakkında bilmediğimiz şeyler bildiklerimizden daha fazla. Bu yazıda size alışkanlıklara bayılan ve hep o anda yaşayan bilinçaltımız hakkında ilginç gerçekleri bir araya topladım. 

İyi okumalar dilerim. 🥰

1. Freud bastırılmış duygular dese de günümüzde rüyalar gündüz yaşadıklarımızı anlamlandırma çabamız olarak görülüyor.

Zamanın başlangıcından beri bilim insanları, filozoflar ve din bilimi ile uğraşanlar sayısız farklı teori ve yorumlarla rüyaları açıklamaya çalıştı. Sigmund Freud, rüyaları bilinçaltımıza açılan bir pencere ve çoğunlukla cinsel nitelikte olan bastırılmış en derin arzularımızın, endişelerimizin, çocukluk anılarımızın, takıntılarımızın sonucu olduğunu iddia etti. Ancak Freud bile bazen olayları ya da nesneleri tanımlarken derin yorumlara gerek olmadığını belirtmek için 'bazen bir puro sadece bir purodur' demiştir. Günümüzde nörologlar rüyanın fizyolojik bir olay olduğunu ve beynin uyku sırasında gündüz yaşadığı anlardan rastgele seçilen düşünce ve görüntüleri anlamlandırmak için görüldüğünü kabul ediyor.

2. Bilinçaltı hayatımızın yüzde 95'ini kontrol ediyor.

Bilinçaltı istemli ya da istemsiz olsun insanın her fiziksel hareketini kontrol ediyor.  Ancak garip olan durum, günümüz bilim insanlarına göre beyin aktivitesinin yüzde 95'inin bilinçsiz kontrol edildiğini tahmin ediyor. Yani aldığımız kararlar, yaptığımız eylemler, duygu ve davranışlarımız gibi hayatımızın neredeyse tamamını oluşturan zihinsel aktivitelerimiz bilinçli farkındalığın çok ilerisinde ve kasten yapılan şeyler değil.

3. Bilinçaltımız her zaman uyanıktır.

Bilinçaltı asla uyumaz, dinlenmez veya ara vermez çünkü vücudun tüm hayati süreçlerini ve işlevlerini kontrol eder. Örneğin bilinçaltı, kalp atışını, kan dolaşımını kontrol eder, sindirimi düzenler. Bilinçli zihnimiz uykudayken, bilinçaltı zihnimiz tamamen uyanık kalır. Bu sayede uyurken bile her şeyi işliyor ve duyuyoruz.

4. Bilinçaltımız alışkanlıkları sever.

Uyanmak, işe gidip gelmek, yemek yemek, içmek ve uyumak gibi günlük rutinlerimiz sürekli yaptığımız için ikinci doğamız haline geliyor ve alışkanlıklarımız oluyor. Bilinçaltı bilgiyi hızlı bir şekilde ve farkında olmadan işler. Freud da bilinçaltının günlük faaliyetlerimizin çoğunu biz farkında olmadan yaptığına inanıyordu.

5. Bilinçaltımız maalesef önüne gelen her şeyi alır.

Bilinçaltının kelimenin tam anlamıyla her şeyi alma alışkanlığı vardır. Negatif ile pozitif arasında ayrım yapmaz. Bilinçaltı zihin özneldir. Bağımsız olarak düşünmez veya akıl yürütmez. Sadece bilinçli zihnimizden aldığı komutlara uyar. Dolayısıyla kendinize sürekli olarak belirli bir başarılı olamayacağınızı söylerseniz bunun yüksek ihtimalle olması olasıdır. Henry Ford'un dediği gibi, 'Yapabileceğinizi düşünüyorsanız ya da yapamayacağınızı düşünüyorsanız, haklısınız!'

6. Bilinçaltımız şimdiki zamanda yaşar: Şu anda buradasınız.

Gelecek hakkında rüya gördüğümüzde ya da geçmişe dair nostaljik düşüncelere kapıldığımızda iş başında olan bilinçli zihindir. Bilinçli zihin, şimdiki zamandan ziyade geçmiş ve gelecek açısından düşünür. Bilinçaltı zihnimiz ise sürekli olarak şimdiki ana odaklanır. Bu nedenle içsel düşüncelerinize dikkat etmeniz çok önemlidir; “Başarılı olacağım” yerine “Başarılıyım” demek gerekir.

7. Bilinçaltımız bir bilgisayar işlemcisi gibidir.

Başlangıçta bilgisayarlar beyin modeline uyarak tasarlandı ve bir zamanlar elektronik beyinler olarak adlandırıldı. İnsan vücudu, günümüz bilgisayarlarıyla büyük ölçüde aynı şekilde çalışır; daha doğrusu bilgisayarlar, şimdiye kadar var olan en karmaşık işlem birimi olan insan beyniyle hemen hemen aynı şekilde çalışır. Bilinçaltımız bilinçli zihinden çok daha güçlüdür ve beş duyumuz aracılığıyla gelen büyük miktarda bilgiyi işleyebilir ve göz açıp kapayıncaya kadar beynimize geri çevirebilir.

8. Bilinçaltımız ilkeldir; analitik akıl yürütemez.

Bilinçaltımız, mantık veya akıldan çok duyguya odaklanan imgeler, sezgiler ve metaforlarla iletişim kurar. Sezgimiz, bilinçaltı ile bilinçli zihin arasında bir köprü görevi gören görür. Sezgilerimiz analitik akıl yürütme gerektirmeyen beynin sürecidir ve ilkel bir şekilde çalışır.

9. Bilinçaltımız aynı anda birden fazla görevi yerine getirebilir.

Birçoğumuz çoklu görev yapabileceğimizi düşünsek de gerçek şu ki bilinçli olarak aynı anda iki şeye odaklanmak imkânsız. Aynı anda iki şeye dikkat etmeye çalıştığımızda, beyin nöronal dikkatini bir şeye, sonra diğerine, sonra ilk şeye geri verir. Yani aynı anda iki şeye dikkatimizi asla veremiyoruz. Aynı şekilde aynı anda hem mutlu hem üzgün ya da kızgın ve sakin hissetmek fiziksel olarak imkânsız. Ancak duygusal olarak bunlar arasında çok hızlı geçiş yapabiliriz. Bilinçaltımız doğuştan çok görevlidir.

10. Bilinçaltımız gerçek ile kurgu arasındaki farkı bilmez.

Televizyonda gördüğümüz, hayal ettiğimiz veya görselleştirdiğimiz her şey bilinçaltımız için gerçektir. Kendimizi 40 katlı yüksek bir binanın kenarında dururken görselleştirmek, vücudumuzdaki savaşma ve mücadele etme tepkisini tetikleyebilir.

11. Bilinçaltımız kelimelerden anlamaz.

Sözlü bir dile sahip olmayan bilinçaltı yalnızca kelimeleri görselleştirmek için uygun görüntülere sahiptir. 'Çikolata yemeyeceğim' demek onun için bir şey ifade etmez. Bunu yapmamak için önce çikolatayı 'görmesi' gerekecek.

12. Bilinçaltımız sessizliği sever.

En büyük ve en yaratıcı fikirlerinizden bazılarının, tamamen rahat bir durumdayken, örneğin uykuya dalmadan hemen önce, karanlık ve sessizken ortaya çıkar. Rahat bir durumda olduğumuzda, beyin dalgalarımız değişir ve bilinçaltımız daha aktif hale gelir. Bilinçaltımızın potansiyelini kullanmak için zihnimizin dikkat dağıtıcı şeylerle rahatsız edilmediği sakin anlar yaratmak isteriz. Bunu yaparak tembel veya verimsiz hissedebiliriz ancak aslında zihninize onun gizemli güçlerinden bazılarını kullanma şansı vermiş oluruz.

13. Bilinçaltımız, bilincimizden daha hızlı düşünür.

Bilinçaltımız, bilinçli zihnimizin çok ilerisindedir. 1970'lerdeki araştırmalar, insan beyninin, bilinçli olarak harekete geçmeye karar vermeden önce saniyenin üçte birinden fazla bir süre içinde eyleme hazırlanmaya başladığını gösteriyor. Aslında bunu yapan bilinçaltımız. Bilinçli bir karar verdiğimizi düşünüyoruz ama gerçekte bilinçaltımız bizim için çoktan karar vermiş durumda.

14. Bilinçaltımız verileri alır ve depolar.

Bilinçaltımız her zaman çalıştığı için zihniniz bir hatıralar koleksiyonudur. Brain Tracy, bilinçaltımızın kapasitesinin 'neredeyse sınırsız olduğunu ve 21 yaşına geldiğimizde, Britannica Ansiklopedisi'nin içeriğinin yüz katından fazlasını kalıcı olarak depolamış olduğunu' söylüyor.

15. Dünyadaki inanç ve düşüncelerimizin çoğu, bilinçaltımızda 2 ve 7 yaşları arasındayken oluşur.

Bilinçaltı ayırt etmeksizin her şeyi içine alan bir yer. Bu yüzden küçük çocuklara doğru şeyleri öğretmek çok önemlidir. Bilinçaltı, DNA'larımızda yer alacak karakter ve inançların temelini oluşturuyor ve ileride bunları değiştirmek zorlaşıyor.

Bilinçaltınızın gücü hakkında siz neler biliyorsunuz? Yorumlarda buluşalım. 🧠

Bunlar da İlgini Çekebilir

Kendini Çok Başka Biriymiş Gibi Gösteren Sosyal Medya Kullanıcılarının da Bir Sendromu Var: Ördek Sendromu
Bu 10 Soruluk Psikolojik Test Bilinçaltındaki Gerçek Karakteri %100 Ortaya Çıkaracak!
Zihninizi Güçlendirmenin ve Beyin Sağlığını Geliştirmenin 13 Yolu

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
YORUMLAR
02.10.2022

Ve beyin büyüleyici sonsuz bir dünyadır…

Pasif Kullanıcı
03.10.2022

Bak çanakçılar kadının elindeki beyindir hani sahibinize hibe ettiğiniz varya o işte

03.10.2022

Tüm zatları an dan çekerek bilinçaltı vb data vb girdiler... Kendilerine tabi etmek teki en büyük gayeleri ummetlerini de çekmek zenginliklerini bitirmek vb. Ki, Asla başaramayacaklar. Mümkün değil. Hedefi aşan son Rasul muhamnedmehmedbirdirahmed yaşıyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ