Stres Seviyenizi Azaltmak İstiyorsanız Bilimsel Olarak Bilmeniz Gereken Tek Bir Şey Var!

Stres, bildiğiniz gibi günümüzün en büyük problemlerinden bir tanesi sevgili dostlar. Yaşamımızı sürdürebilmek için yalnızca tehlike anında hissetmemiz gereken bu duygu, bugün pek çok konuda hayatımızı tehlike altında hissettiğimiz için haddini aşmış ve vücudumuza zarar vermeye başlamış durumda. Peki stresi nasıl alt edebiliriz?

Max Planck Enstitüsü'nden araştırmacılar, şempanzeler üzerinde yaptıkları son çalışmada stres hakkında şaşırtıcı bilgilere ulaştı.

Kendi aralarında çeşitli sosyal ilişkiler içerisinde bulunan şempanzelerden idrar örneği alarak stres hormonlarının seviyesini inceleyen araştırmacılar, yakın arkadaşlık ilişkileri kuran şempanzelerin hayatlarını tehdit eden durumlarda bile stres hormonlarının sağlıklı sayılabilecek bir seviyede seyrettiğini gözlemledi.

Şempanzelerin yaşadığı stres, aynı zamanda fiziksel olarak da incelendi.

Primatlarda stres, beyinde bulunan hipotalamus ve hipofiz bezi ile böbreküstü bezi arasındaki interaksiyon tarafından kontrol edilmekte. Bu üçlü ittifaka aynı zamanda 'HPA Ekseni' ismi de veriliyor.

Kortizol adı verilen stres hormonunu düzenleyen bu üçlü ittifak, aynı zamanda sindirimi, bağışıklığı, doğurganlığı ve idrakı da kontrol ediyor.

Bu sebeple dengeli bir HPA Ekseni'ne sahip olmak, yalnızca stres açısından değil, tüm bedensel sağlığımız açısından çok büyük önem taşıyor ve bu dengeyi sağlamanın iyi sosyal ilişkiler kurmaktan geçtiği uzun zamandır bilim insanları tarafından öne sürülüyor.

Yapılan son çalışmada da araştırmacılar, sosyal ilişkiler ve HPA Ekseni arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak için Uganda'daki şempanzeleri gözlemledi.

Hayvanları sosyal ortamlarında, çatışma durumlarında ve dinlenirken gözlemleyen araştırmacılar, tüm bu durumları göz önünde bulundurarak farklı zamanlarda idrar örneği aldı ve şempanzelerin kortizol seviyelerini inceledi.

Çalışmayı yürüten Catherine Crockford, elde ettikleri sonuçlarla ilgili şunları söylüyor:

'Elde ettiğimiz bulgular, şempanzelerin içinde bulundukları durum ne olursa olsun, yanlarında yakın bir arkadaşları olduğunda stres seviyelerinde büyük bir değişiklik olmadığını gösteriyor. Üstelik bu durum, onlar için son derece tehlikeli durumlarla karşılaştıklarında bile geçerliliğini sürdürüyor.' 

Örneğin başka gruplardan olan hayvanlarla kavga ederken...

Kavga durumlarında eğer şempanzelerin yanlarında yakın arkadaşları yoksa, kortizol seviyeleri âni artış gösteriyor; ancak eğer destekçileri yanlarındaysa hormon seviyeleri bu tür tehlikeli durumlarda dâhi aynı kalıyor.

Aynı durum, fiziksel temas kurulduğunda da geçerliliğini koruyor.

Fiziksel temas, şempanzelerde yalnızca yakın bir arkadaşla kurulduğu zaman kortizol seviyelerinin düşmesini sağlıyor. Öte yandan yabancılarla kurulan fiziksel temas, hormonun işleyişinde herhangi bir değişiklik yaratmıyor.

Şempanzelerle olan evrimsel yakınlığımız düşünüldüğünde, bilim insanları aynı durumun bizler için geçerli olmasının muhtemel olduğunu düşünüyor.

Büyük ihtimalle yakın arkadaşlıklar kurmak stres hormonlarımızı ve daha da önemlisi tüm beden sağlığımızı dengede tutuyor. E boşuna söylememişler 'İnsan sosyal bir varlıktır' diye...

Popüler İçerikler

Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
YORUMLAR

o zaman bi kaç şempaze arkadaş edineyim , dertlerim dağ gibi ne anlatıyosunuz ya

18.11.2016

Sorunum da bu ya zaten. Arkadaşlarım yok!!

15.11.2016

şempanzelerde güvence yakın arkadaş olabilir ama bizde yani insanlarda kişiye göre aile, para, sağlık hatta asosyal olmak daha etkin yani güven sağlayıcı olabilir. stresi önleyen güven sağlayıcı etmen değişebilir yani.şempanzeler bu konuda tek ölçü olamaz.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ