Dinlerken çok keyif aldım ama hem dinlediğim hem de henüz tanışmadığım kitaplarının kitaplığımda olmasını istiyorum. Özellikle İnsanlar kitabını dinlerken çok fazla altını çizme ihtiyacı duyduğum için bir kez de okumak isterim.
İnsanlar: Matt Haig 2013 yılında yayımlanan İnsanlar kitabının sonuna eklediği notta, “Bu hikâyeyi yazmak aklıma 2000 yılında, panik atakların pençesindeyken geldi. O sıralar insan hayatı, hikâyedeki isimsiz anlatıcıya ne kadar tuhaf geliyorsa bana da o kadar tuhaf geliyordu. Yoğun ama mantıksız bir korku hâlinde yaşıyor, kendi başıma hiçbir yere gidemiyordum,” diyor. Böyle bir ruh halindeyken bilim kurgu ve psikoloji ağırlıklı bir kitap yazarak kendine hayatta tutunacak bir dal bulduğunu kanıtlıyor gibi. Haig, kitabında bir uzaylının insanların arasına karışarak kendisine verilen bir görevi yerine getirmesi sırasında başından geçenleri anlatıyor. Hem bize hem de kendine “insan” olmanın sıradan ama mucizevi yanlarını gösteriyor. Günlük hayatın koşturmacası içinde durup hiç bakmadığımız şeylere bakmamızı sağlıyor.
“İnsan dediğiniz şey, orta zekâlı iki ayaklı bir yaşam formu. Evrenin çok ıssız bir köşesinde yer alan küçük ve sulu bir gezegende büyük ölçüde yanılsamalarla dolu bir varoluş sürdürüyor.”
Gece Yarısı Kütüphanesi: 2020 yılında yayımlanan kitabı iki milyondan fazla okura ulaşarak dünya çapında bir başarıya ulaşıyor. 2020 Goodreads Yılın En İyi Romanı Ödülü'nü kazanıyor ve 32 dile çevriliyor. Haig, Gece Yarısı Kütüphanesi kitabında; çocukluğundan itibaren panik atak ve depresyonla uğraşan, intihara meyilli başkahraman Nora Set’ in pişman olduğu seçimleri farklı olsaydı hayatı nasıl olurdu sorusuna cevap aramasını, bunu da görebileceği sayısız alternatif hayatı deneyimlemesi üzerinden anlatıyor. Matt Haig kurguladığı hikâye boyunca Shrödinger’in Kedisi deneyi, Çoklu Evrenler Teorisi, kuantum dalga fonksiyonu gibi ağır konularını hikâyeye kolaylıkla yerleştiriyor. Ebeveyn kaybı, yas süreci, depresyon ve pişmanlık gibi konulara her zamanki gibi çok yalın bir dille ve sakinlikle yer veriyor. Böylece hikâye okuru yormadan su gibi akıyor.
Matt Haig bir söyleşisinde, tüm pişmanlıkların bugün bizi biz yapan şeyler olduğunu ve bu nedenle geçmişe takılı kalmak, geçmişle boğulmak yerine bugünü iyileştirmek gerektiğini hatırlatıyor ve Gece Yarısı Kütüphanesi’nin bir “kendini ve hayatı olduğu haliyle kabullenme” kitabı olduğunu vurguluyor. Kişisel gelişim kitaplarındaki gibi pasif bir kabullenmeden değil felsefeden temel alan aktif bir kabullenmeden bahsediyor.
“Kütüphane dışarıdan kaçıp uygarlığa sığındığın bir yer gibiydi.”
“Hayatı anlamak zorunda değilsin, yaşaman yeterli.”
Rahatlama Kitabı: Matt Haig’in pandemi gündemiyle yazdığı kitabı The Comfort Book 2021 yılında yayımlanıyor. Haig kitabından bahsederken mental sağlık kitabı olmadığını özellikle vurguluyor. Covid nedeniyle evlere kapanılan ve pek çok insan gibi kaygılı hissettiği günlerde, her şeye rağmen hayatta kalmak ve umudunu yitirmemek için kendine yazdığı aforizmalar ve kısa hikâyeler içerdiğini söylüyor. Kitap belirli bir sırayı takip etmeden okunabiliyor ama ben dinlediğim için sırayla ilerledim. Yine de okurun özgür bırakıldığı bölüm içeriklerinden anlaşılıyordu. Kitapta Haig’in yazmayı çok sevdiği listeler de var. Müzik listeleri, aforizmalar, okunması iyi gelen kitaplar gibi.
İşte bu üç kitabından sonra tanıdığım, dilimize çevrilmiş olan diğer kitaplarını da okumak için sabırsızlandığım Matt Haig, çağdaş edebiyat dünyasında önemli bir yazar. Romanları, çocuk kitapları ve otobiyografik eserleriyle geniş bir okur kitlesine sahip ve zaman içinde birçok ödül ve takdir de almış. Başarılı kurgu dünyası, kullandığı sade ve akıcı dili sayesinde Haig'in kitapları gelecek nesilleri de etkileyecektir.
Ben de onu kurgu kitaplarına yerleştirdiği stoik bakış açısıyla her daim özel bir yere koyacağım. Kitaplarında hem kendisine hem de okurlarına umudun gücünü hatırlatan bu yazarla henüz tanışmayanları da kitaplarını okumaya davet ediyorum.
Gamze İrez
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio