Twitter artık her şeyi haykırdığımız, bizi takip edenleri her konuda bilgilendirdiğimiz, dermanımızı aradığımız bir mecra haline geldi. Yazdığımız şeyler fark edilip çokça paylaşım alınca, ister istemez gündem oluyoruz. İşte o örneklerden biri de bugün yaşandı. Mail ile staj başvurusu yapan Şahin Seyhan kendisine yanıt veren ODTÜ'lü mühendisle yazışmasını Twitter'a ekledi ve yine olanlar oldu.
İş dünyası ezilerek, itilerek, hakaret edilerek yetiştirilmiş, müdürünün patronunun karşısında el pençe divan durmaya alışmış bir önceki neslin son halkalarıyla, neyin ne olduğunu bilen, bir kaç tuşa basarak tüm dünyayı önüne serebilen, Kırşehir'in dağ köyünde evinde bilgisayar başında otururken yurtdışında bi üniden ders alabilen yeterliliğe sahip yeni neslin çakışması bu. Çocuk ilk mailinde giriş-gelişme-sonuç olayını güzelce uygulayıp, meramını anlatmış. Üni bitirip iki cümle kuramayan çocuklar var. Mühendis ise gereksiz duyar kasmış, çünkü onun yaşındaki hemen herkes gibi gençlerin kendisine tapmasını bekliyor. Çocuk iyi çalışmalar demiş, hala saygılarımla demen lazım diyor. Sana niye saygı duymak zorunda? Çalışarak, kendi emeğiyle para kazanacağı bir iş vereceksin diye mi? Resmen biat kültürü istiyor.
Ben de kurumsal bir firmada çalışıyorum ve bir sürü mail atıyorum, bir sürü üst yazı yazıyorum ve üst yazıya cevap veriyorum. Görünürde arkadaşın üslubunda bir saygısızlık vs. yok ama iş yazışmalarında ast/üst ilişkisi önemlidir. O halde ben de valiliğe yazdığım bir üst yazıda arz etmeyeyim de rica edeyim. Bu ego değildir arkadaşlar. Olması gereken bu. Gevşek gençlerin yetişmesine gerek yok. Şimdiki gençlerde aidiyet duygusu yok zaten, işe bağlılık yok, saygısızlık çok, iş yapmıyorlar, en sıkışık zamanında ''ben işi bıraktım'' diyorlar, en kötüsü de anneleri arıyor '' kızım artık işe gelmeyecek '' diye. Gençlik kötü yetişiyor arkadaşlar.
konunun egoyla alakası yok. "neden saygılarımla diye bitirmedin" diye bir ifade de yok. talimat verir gibi bir üslup yerine daha doğru bir üslup kullanması gerektiğinden bahsetmiş. "başvuru" yaptığınız bir işletmeye, "karşılıklı memnun kalırsak" ve "acil cevap bekliyorum" gibi abuk subuk ifadeler kullanırsanız; işveren de kendisini doğru ifade edemeyen zibidinin birini dikkate almaz. adam yine insan yerine koyup cevap yazmış. başvurularına yanıt alabilmesi için bir tavsiyede bulunmuş. zaten bu zibidi de maili twitter'da paylaşarak ne denli boş bir insan olduğunu doğrulamış.