Stagflasyon Nedir, Nasıl Oluşur? Stagflasyon Durumunda Ekonomik Sonuçlar Ne Olur?

Koronavirüs salgınının beraberinde getirdiği ekonomik sıkıntılar giderek artış göstermekte. Artan enflasyona karşı TL’nin Dolar ve Euro karşısında değer kaybetmesi ülke genelinde bir panik havası yaşatıyor. Türkiye’de yaşanan enflasyon oranı sürekli olarak artarken buna karşılık olarak büyüme hızı ise giderek düşüş gösteriyor. Ülke genelinde yaşanan daralma işaretleri sonucunda yeni bir tartışma meydana gelmiş durumda. Peki stagflasyon nedir? Türkiye stagflasyona mı giriyor? Bir ülkenin ekonomisi nasıl stagflasyona girer? Detaylar haberimizde…

İki yıldır tüm dünyayı etkisine alan pandemi sebebiyle yaşanan ekonomik durgunluğa şimdi de Ukrayna ile Rusya savaşı damga vurdu. Tüm dünyada yükselişe geçen enflasyon sebebiyle fiyatlar her gün yükselirken, uzmanlar kısa sürede gıda krizi de yaşanabileceğini de belirtiyor. 

Ekonomi piyasalarının konuştuğu konu ise stagflasyon… Peki, nedir bu stagflasyon? Stagflasyonun ekonomik sonuçları nedir? İşte yeni dönemde hayatımıza giren kelimelerden stagflasyon ile ilgili bilinmesi gerekenler.

Stagflasyon Nedir?

Ekonomik kriz yaşayan bazı ülkelerde belli dönemlerde stagflasyon durumu söz konusu olmuştur. Stagflasyon kelime anlamı olarak bir ülkede enflasyon ile beraber durgunluğunda aynı anda yaşanması durumunda tabir edilen ekonomik bir tabirdir. 

Stagflasyon, İngilizce 'Stagnation' yani durgunluk/daralma ve 'Inflation' yani enflasyon kelimelerinden türetilmiş bir ekonomik terimdir. Ekonomik hayatta hem durgunluk hem de enflasyon yaşandığı dönemlerde bu iki olgunun birbirini tetiklediğini ve büyüttüğünü anlatmakta kullanılır.

Yaşanan ekonomik sıkıntılar sonucunda gerçekleşen stagflasyon darboğazdan geçen ülkelerde ciddi ekonomik kriz ortaya çıkarırken, bununla birlikte önemli oranda işsizlik yaratmaktadır. Yaşanan bu ekonomik krizin sonucu olarak işsizliğin artması ve alım gücünün düşmesiyle yaşanan gelişmeler doğrultusunda ihracatın düşmesi ile beraber ithalatın yükselmesi üzerinden, ülkede çok önemli bir sarsıntı oluşturur. 

Diğer bir tabir ile ülke ekonomisi açısından sağlıksız bir durum meydana gelir. Böyle durumlar söz konusu olduğu zaman stagflasyon kelimesi kullanılır ve bu terim ile tabir edilir.

1970li yılların ekonomik kriz yaşayan ülkelerde görülen ve bu dönemde kullanılmaya başlanan bu terim gerek klasik iktisat teorisinde gerekse Keynesyen iktisat teoride paradoksal bir durum olarak değerlendirilir. Bunun nedeni genelde enflasyon ve işsizlik arasında ters orantılı bir korelasyon olmasıdır yani biri düşerken diğeri yükselir.

Örneğin durgunluk istihdamın düşmesi anlamına gelir ancak enflasyon olabilmesi için toplam arzın toplam talebi karşılayamıyor olması gerekir ki bu da arzı arttıracak iş gücü kalmadığını gösterir ve ekonominin tam istihdam ile tam kapasite çalışmasının bir yan etkisidir.

Stagflasyonda ise durgunluk artar ve istihdam düşerken talebi karşılayacak arz da yaratılamamaktadır. Her ikisinin de aynı anda yükselmesi içinden çıkılması zor bir sarmal haline dönüşür.

Stagflasyonun Ekonomik Olarak Etkileri Nelerdir?

Ülke ekonomisi açısından stagflasyon meydana geldiği zaman bazı ciddi problemler ile karşı karşıya kalır. Bu problemler uluslararası çapta meydana gelirken aynı zamanda bir ülke içindeki bireysel ve toplumsal olarak da sorunlar yaratabilmektedir.

- Ülke çapında ciddi oranda işsizlik meydana gelir.

- Enflasyon rakamları sürekli yukarı doğru devam eder.

- Ekonomik büyüme yaratılamaz.

- Ülke ekonomisinde ciddi bir durgunluk yaşanır.

- İhracat düşerken ithalatın oranı artar.

Bugünü ciddi durumlar ile karşı karşıya kalan ülkeler, stagflasyon yaşarken aynı zamanda ekonomik çözümler bulmaya çalışırlar. Bu doğrultuda ekonomik açıdan doğru politikalar uygulamak suretiyle enflasyon durdurulmaya çalışılırken, işsizliğin artışının önüne geçirme konusunda mücadele gösterilir.

Stagflasyonu Önlemek İçin Neler Yapılmalı?

Genel olarak stagflasyonu önlemek ya da durdurmak amaçlı, ülke çapındaki hükümetler iki farklı unsuru ele alır. 

Bunlardan biri enflasyonla mücadeledir. Yapılan politikalar kapsamında ekonomik açıdan önce enflasyonun önüne geçilmeye çalışılır. 

Bununla beraber aynı zamanda ekonomiyi canlandıracak ekonomik paketler doğrultusunda politika uygulanır. Her ne kadar bu durum o kadar kolay çözülecek bir problem olmasa bile, zaman içerisinde belli başlı bazı uygulamalar sorunu azaltabilir. Ancak hem enflasyonla mücadele hem de ekonomik politika uygulamak birbirine ters düştüğü için, bu durum kolay kolay çözüme kavuşmaz.

Hangi Ülkelerde Stagflasyon Yaşanır?

Genel olarak yanlış ekonomik politikalar ve yüksek oranda işsizliğin artması ile beraber borçların yükselmesi, ülke çapında stagflasyon yaşanmasına sebep olabilmektedir. 

Bununla beraber enflasyon artışı ve faiz oranlarındaki değişiklik, stagflasyonu daha da şiddetlendirir. Özellikle ihracatın önemli oranda düşmesi ve ithalatın da yüksek noktaya çıkması, bu krizin en önemli unsurları içerisinde yer alır. 

Ekonomik politika ile beraber enflasyonla hem de işsizlikle mücadele ülkeleri oldukça zora sokabilmektedir.

Bu İçerikler De İlginizi Çekebilir

Devalüasyon Nedir? Devalüasyon Ne Demek? Türkiye'de Devalüasyon mu Oldu?
Son Dakika Dolar Fiyatları: Dolar Kuru Bugün Ne Kadar? 1 Dolar Kaç TL? 24 Kasım Dolar Ne Kadar Oldu?

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!