Sri Lanka Ayakta: Protestocular Başkanlık Konutunu Bastı, Devlet Başkanı İstifa Etti

Derin bir ekonomik krizin yaşandığı Sri Lanka'da Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa göstericilerin çevrelediği hükümet binasını terk etti. Protestocular binayı bastı. Devlet Başkanı Rajapaksa'nın Parlamento'daki siyasi parti liderlerinin çağrısı üzerine istifa ettiği öğrenildi.

Sabah saatlerinde AFP haber ajansına konuşan bir Savunma Bakanlığı yetkilisi Devlet Başkanı Rajapaksa'nın resmi konutunu terk ettiği ve nerde olduğunun bilinmediğini aktardı.

Aynı yetkili, 'Devlet Başkanı şu an güvenli bir yerde, bir askeri birlik tarafından korunuyor. Kendisi hala bu ülkenin Devlet Başkanı' dedi. İlerleyen saatlerde Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada Rajapaksa'nın istifa etmeyi kabul ettiği bildirildi.

Protestocuların başkanlık konutuna girdiği anlar 📹

Sirasa televizyon kanalı, kalabalığın daha önce sıkı korunan başkanlık sarayına girerken çekilmiş görüntülerini yayınladı. Görüntülerde göstericilerin, Başkanlık Sarayı'nın havuzunda yüzdüğü görüldü.

Öte yandan Sri Lanka İçişleri Bakanlığı, olaylar sonrası güvenlik kabinesini acil toplantıya çağırdı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde protestocuların başkanlık konutunun havuzunda yüzdüğü görülüyor 📹

En son perşembe günü Sri Lanka Merkez Bankası (CBSL) rekor seviyeye ulaşan yurt içi enflasyonla mücadele etmek ve temel talep artışını kontrol altına almak amacıyla faiz oranlarını bir puan artırdığını açıklamıştı.

Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa da geçen hafta ekonomik krizle mücadele eden ülkesine kredi desteği talep etmek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmüştü.

Cumartesi günü ekonomik kriz nedeniyle Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa ve hükümetinin istifasını isteyen protestoculara polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Sri Lanka'daki durum

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ülkede halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı.

Sri Lanka Başbakanlık Ofisi'nin çevresinde 9 Mayıs'ta toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo'da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayıs'ta istifa etmiş, kabine de feshedilmişti.

Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti.

Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı.

Euronews ve AA

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
Yasa Dışı Bahis Reklamı Soruşturması Noktalandı: Galatasaray'a Takipsizlik
YORUMLAR
09.07.2022

Vay Fetöcü vatan hainleri bunlar terörist idam idam

09.07.2022

Türkiyede bi kesim çok bilinçlendi 11 ay kaldı hiç buna gerek yok demokrasiden hangi gerekçeyle çıkarsanız çıkın o nesilin ömrü çöp olur hiç gerek yok biz sabredelim yolumuza bakalım

09.07.2022

Sabır konuşması yapmak aklına gelmemiştir, yoksa onlarda sabrederdi bizim gibi….

TÜM YORUMLARI OKU (11)