Spor Yapanların Vazgeçemediği Protein Tozu Hakkında Toplum Olarak Doğru Bildiğimiz 13 Yanlış ve Doğruları

Sporcuların besin desteği olan protein tozu hakkında bildiklerimiz doğru mu? Bir bakalım 🤔

1. Protein tozu kilo yapar.

Hayır, eğer doğru dozda düzgün şekilde kullanırsanız kilo aldırmaz hatta kas yapmanıza da yardımcı olur. Eğer karbonhidratlı tozlar kullanırsanız bunlar kilo yapabilir ama proteinler kas kütlesinin artışını sağlar çünkü protein tozunun içinde kas yapımını engelleyici yağ ve şeker bileşenleri yok denecek kadar azdır.

2. Protein tozları çok zararlıdır.

Hayır, eğer herhangi bir rahatsızlığınız yoksa protein tozu size ve sağlığınıza bir zarar vermez. Burada önemli olan doğru oranda doğru şekilde kullanmaktır. Gün içinde fazla tüketim yaparsanız tabii ki bu dolaşım sisteminizi etkiler ama normal kullanımlarda zararlı bir ek besin değildir.

3. Protein tozu kullanmaya başladıktan hemen sonra şişmeye başlarsın.

Tabii ki hayır, bir anda istediğiniz o şişkin vücuda ulaşamazsınız. Düzenli şekilde protein tozu kullanırsanız vücudunuz normal seyrinde büyür. Hemen şişmeyi sağlayan şey syntholdur ama o da sağlığa çok zararlıdır.

4. Hemen kana karışır.

Hayır, protein tozu tüketir tüketmez kana karışmaz. Eğer direkt kana karışsaydı bu sizi direkt olarak öldürürdü. Protein tozu da tıpkı diğer besinler gibi önce sindiriliyor sonra emiliyor daha sonrasında da kana karışmaktadır.

5. Kaslar belirginleştikten sonra bırakabilirsiniz.

Hayır, unutmayın bu sizi şişirmek için alınan bir takviye değil. Spor yaparken kaslarınızın ihtiyacı olan besini ek olarak almanızı sağlayan protein tozu istediğiniz vücuda sahip olduğunuzda gereksiz bir şeye dönüşmez hatta protein tozuna ihtiyacınız daha da artar. Bu yüzden istediğiniz yere geldikten sonra bırakmak çok yanlış olacaktır.

6. Protein tozları kalbin büyümesine sebep olur.

Hayır, unutmayın ki protein tozları sadece takviyedir. Kalp dahil tüm organların büyümesine sebep olan şey protein tozu değil steroiddir.

7. Protein tozu yerine et, tavuk ve yumurta yemek yeterlidir.

Hayır, yumurtanın, etin ve tavuğun bedenimize olan katkısı çok büyüktür ama protein tozu ile aynı değerde değillerdir. Bu yüzden ikisini karıştırmak yanlış olur. Bu besinler sağlıklı besin olarak zaten günlük hayatta tüketilmelidir, özellikle spor yapanların bu besinleri düzenli olarak tüketmeleri de önerilmektedir. Protein tozu normal bir öğün yerine alınmamaktadır, normal öğün + protein takviyesi olarak alınmalıdır. O yüzden ikisini karıştırmayalım.

8. Protein tozunu kullanmayı bırakınca tüm kaslarınız yağa dönüşür ve sarkar.

Tabii ki hayır, zaten kaslarınız olgunlaştıysa böyle bir şey olamaz. Eğer olgunlaşmamış kaslarınız varsa ve başka şeyler kullanarak bu hale getirdiyseniz bunlar sonradan söner ve sarkar ama protein tozunun verdiği şey bu değildir. Siz protein tozunu düzenli kullanarak kas yaparsanız ve bu kaslar olgunlaşırsa böyle bir şey olmaz. Sarkması durumunda da suç protein tozunda değil, kaslarınızın olgunlaşmamasından kaynaklıdır.

9. Protein tozu böbreklerin işlevlerini bozar.

Protein tozları hakkında en sık duyduğumuz şey bu olsa da doğru değildir. En azından şu ana kadar kanıtlanmamıştır, bununla ilgili bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Ancak eğer böbrek fonksiyonlarınızda bozukluk varsa protein tozları sizi farklı etkileyebilir fakat böbrek fonksiyonlarınız normal şekilde çalışıyorsa protein tozlarının böbreklerinize herhangi bir zararı olmaz.

10. Her protein tozu aynıdır.

Hayır, protein tozları da içlerinde baz alınan malzemeye göre farklılık gösterir. Onlar da tıpkı besinler gibidir. Örneğin en çok tercih edilen protein tozlarından biri peynir altı suyundan elde edilen whey tozudur. Bunun haricinde bitkisel olanlar da vardır. Protein tozlarının farkları sindirim aşamasında fa farklılık gösterir o yüzden size en uygun protein tozunu alırken araştırma yapmanız gerekmektedir.

11. Protein tozları tamamen sentetiktir, doğal değildir.

Hayır, protein tozları doğaldır çünkü tozların hammaddesi peynir altı suyudur. İçinde marketlerden aldığımız diğer besinler kadar katkı maddeleri bulunur ama bu onları tamamen sentetik ve yapay yapmaz.

12. Protein tozu kullanırsanız kısır olursunuz.

Hayır, protein tozları ne sperm kalitesini düşürür ne de sizi kısır yapar. Bu durum steroidler için geçerlidir, protein tozlarının böyle bir etkisi yoktur. Steroidler dışarıdan hormon takviyesi yaptığı için testisler çalışmaz fakat protein tozu direkt olarak böyle bir etki yapmaz.

13. Spor yapmadan sadece protein tozu alarak da kaslarınızı geliştirebilirsiniz.

Hayır, kişinin kas yapması için protein tozu asla tek başına yeterli değildir. Vücutta bulunan protein eksikliğini tamamlasa da yine kendi başına kas yapmaz. Sadece mevcut kas kütlesini korur.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Abartmadan Kas Yapma Teknikleri
Kaslı Bir Vücut Hayal Değil! Yediğiniz An Kas Kütlenizi Arttıracak 13 Besin
Bir Ayda Taş Gibi Bir Karın İstiyorsanız Hemen Başlamanız Gereken 8 Basit ve Etkili 8 Egzersiz

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
YORUMLAR
20.03.2021

Hangi markayı tercih edebiliriz konu hakkında bilgi sahibi bir arkadaş varsa yeşillendirsin

20.03.2021

Hangi markayı tercih edebiliriz konu hakkında bilgi sahibi bir arkadaş varsa yeşillendirsin Yorumlardan bakıyorum

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ