Spor Yapanların Sürekli Söylediği Sakatlanmamak İçin "Vücudunu Dinlemek" Ne Anlama Geliyor?

Karantina günlerinde hepimiz evdeyiz. Büyük bir kısmımız buzdolabı ile yakın ilişki içinde. Dirençli olanlar ise yaz için vücudunu şekillendirmeye başladı bile. Peki spor yapan yapmayan herkesin söylediği 'vücudunu dinle' sözü aslında ne demek?

Kaynak 1 2 3 

Spor sonrası gelişim anlamına gelecek ağrı ve sakatlık ihtimali arasındaki farkı bilmek gerekiyor öncelikle.

Kas gelişimde ağrı tek bir noktada olmaz, en fazla 3-4 gün devam eder, hareket ettirdiğinizde ağrır ama sabitken ağrımaz.

Sakatlık ihtimali olan ağrı ise tek bir noktada artar, 1 haftadan fazla devam eder, sabitken ağrır hareket ettirdiğinizde daha da çok ağrır.

Kas ağrısı iyiye işaret olabilir. Amacınız kas liflerini genişletmektir ve spor sonrası ağrıyla birlikte vücut kas liflerini onarır ve eskisinden daha güçlü bir hale gelir.

Keskin, tek noktada olan ağrı ise eklem, tendon veya başka bir sakatlık ihtimalini akla getirir.

Vücudunu dinle demek aslında aklını dinle demektir.

Egzersiz yaparken kafanızın orada olması gerek yoksa kendinizi sakatlama riskiniz artar. Vücudunu dinlemek bedeninizin ve zihninizin spora ne kadar hazır olduğunu anlamaktır.

Egzersize başlamadan önce 2 dakika nefes alış verişinize odaklanmak faydalı olabilir. Bu sayede merkezi sinir sisteminiz gevşer ve vücudunuza karşı farkındalığınız artar.

Ardından dinamik bir ısınmayla kendinizi ölçebilirsiniz. Vücudunuza odaklandığınıza inanıyorsanız egzersize başlayabilirsiniz.

Egzersiz yoğunluğunu sınırınızın %70-80 aralığında tutmak sakatlık riskini ciddi anlamda düşürecektir.

Uzun süre vücudunuzu dinlemeyi bıraktıysanız aranızdaki iletişim zayıflamış vücudunuzdan gelen mesajları fark edemiyor olabilirsiniz.

Vücudunuzu dinlemek için yapabileceklerinizden bazıları şunlar;

Acele etmemek. Çok ses olduğu için içeriden gelen sesleri duymuyor olabilirsiniz. Biraz pratikle vücudunuzu duyabilirsiniz.

Farkındalık alıştırması. Bunu 5 dakika bile sürse yoga, meditasyon veya sadece 5'e kadar sayarak hatta mastürbasyon veya seks ile de yapabilirsiniz.

Yaşadıklarınızı not etmeyi denemelisiniz. Egzersizden önce ve sonra düşündüklerinizi ve hissettiklerinizi yazabilirsiniz.

Kendinize sormanız gerekenler 'ne tür ağrılarım var?' 'güçlü hissediyor muyum?' 'iyi dinlendim mi?' gibi sorular. İlk zamanlarda bu size garip gelebilir ama faydasını gördükçe alışacaksınız.

Takip cihazı kullanmak. Akıllı bileklik vb bir cihazla nabzınızı, uyku saatlerinizi ve kalitesini ölçmeniz de spor sonrası kendinizi ne kadar onarabildiğinizi anlamanıza yardımcı olacaktır.

Vücudunuzu daha iyi duyabilmek  için yaptıklarınızı yorumlarda paylaşın!

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Önceki Şampiyonları Bilen Ünlü Astrolog Meral Güven Şampiyon Olacak Futbol Takımını Açıkladı
Doğum Günü Pastasının Rengi ve Deseni Yüzünden Yanlış Anlaşılan Yasemin Sakalloğlu'ndan Açıklama Geldi
YORUMLAR
21.04.2020

Ağrı olan bir yeriniz varsa fizyoterapist yada doktor değilseniz yada bu işin eğitimini görmediyseniz, Doktorunuza görünmenizde fayda var. Bunu 20 yıl üst düzey voleybol oynamış birisi olarak söylüyorum.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ