Spor Yapanlara Sık Sık Verilen Fakat Faydasından Çok Zararı Dokunan 15 Yanlış Öneri

Egzersiz yapmak, ister fiziksel ister zihinsel olsun, üzerinde çok fazla araştırma yapılan bir konu. Fakat sosyal medya ve İnternet yüzünden, sağlıklı yaşam ve spor yapmak ile ilgili birçok yanlış bilgi de paylaşılıyor. Peki nedir sağlıklı egzersiz yapmak ve neleri yanlış biliyoruz? Sizler için IFL Science'dan derledik.

1. Ağırlık çalışmak yağı kasa çevirir.

Yağın kasa dönüşmesi mümkün değildir. Yağ dokusu derinin altında, kasların arasında ya da iç organların etrafında bulunur. Ağırlık çalışmak sizin kas dokunuzu geliştirir. Yağ yakan şey ise diyet yapmak ve sağlıklı beslenmek olacaktır.

2. Bulmaca ya da sudoku gibi oyunlar beyninize egzersiz yaptırır.

Aslında birçok araştırmaya göre, bildiğimiz fiziksel egzersiz beyin için bulmaca çözmekten çok daha sağlıklıdır. Kalp atışınızı arttıran, sizi terleten ve hareket ettiren tüm egzersizlerin beyin üzerindeki faydaları araştırmalar tarafından kanıtlandı. 

Ayrıca hafıza geliştirmek, beyninizi yaşlanmanın etkilerinden korumak için de fiziksel egzersiz yapmanız öneriliyor.

3. Egzersiz yapmak kilo vermenin en hızlı yöntemidir.

Eğer amacınız kilo vermek ise, bunu sadece spor yaparak ve yediğiniz her şeyi yakacağınızı düşünerek yapamazsınız. Yemek yeme alışkanlıklarınızı kökünden değiştirmeniz gerekiyor.

4. Egzersiz yaşlanmanın vücuda olan etkilerine karşı etkili bir silah olamaz.

Aslında düzenli spor yapmak, hem vücudunuzu hem de beyninizi yaşlanmanın negatif etkilerinden koruyan bir alışkanlıktır. Kalp hastalıkları, tansiyon, kolesterol gibi rahatsızlık risklerinin spor yaparak azaldığı birçok araştırmada ortaya çıkmıştır.

5. Yaşımız ilerledikçe daha çok kilo almamızın sebebi yavaş bir metabolizmaya sahip olmamızdır.

Yapılan araştırmalara göre, 30 yaşından sonra vücudun kalori yakma özelliklerinde pek bir değişiklik görülmemektedir. Yaşa bağlı kilo alımlarında asıl sorumlu hareket seviyesinin düşmesi, insanın daha az aktif olmasıdır.

6. Formunuzu korumak için haftada bir ya da iki kez spor yapmak yeter.

Egzersizlerinizden sonuç almak istiyorsanız, haftada 3 ila 5 kez spor yapmalısınız.

7. En faydalısı sabah yapılan spordur.

Aslında sporu yaptığınız saati siz kendinize göre ayarlayıp, bir düzene oturtursanız en çok verimi alırsınız. Yani her gün spor yapabilmek için saat kaç size en uygunsa, o saatte spor yapın!

Öte yandan sabah spor yapmanın, gün içinde yağ yakımını hızlandırdığına dair çalışmalar var.

8. Karın kaslarınızı ortaya çıkarmak istiyorsanız, bol bol mekik çekmelisiniz.

Egzersiz türü itibariyle mekik ya da yarım mekik, sadece belli bir kas grubunu çalıştırır. Fakat plank yaparsanız, önde, arkada ve yanlarda olmak üzere birçok kas grubu çalışır.

9. Ağırlık çalışmak erkeklere göredir.

Ağırlık çalışmak, kasları güçlendirmenin en iyi yoludur ve cinsiyet ile hiçbir ilgisi yoktur. Aradaki tek fark, kadınların erkeklere göre daha az testosteron salgılaması ve bazı araştırmaların bu hormonun kasları geliştirmede rol oynadığını göstermesidir.

10. İki hafta sporu bırakırsanız formunuzu yitirirsiniz.

Aslında düzenli spor yapan birinin kasları düzenli egzersiz yapmadan geçirdiği bir haftanın sonunda azalmaya başlar. 7 gün hiç spor yapmadan dinlenmek bile, kondisyonun tamamen zayıflamasına yol açar.

11. Uzun koşular yapmak fit kalmanın sırrıdır.

Aslında kısa fakat hızlı koşular size bir maraton boyunca koşmanın yaptığı etkiyi sunacaktır. Uzun ve dayanıklılık gerektiren egzersizler vücudumuz için faydalı olsa da, birçok araştırma kısa, tempolu ve yoğun spor yapmanın da benzer etkileri olduğunu kanıtlamıştır.

12. Bir yemek ve spor günlüğü tutmak, nasıl beslendiğinizi kayıt altına almak için güvenilir bir metottur.

Aslında bunu yaparken bile insan, gerçekleri olduğundan daha iyi göstererek kendini kandırmayı seçer.

13. Spor yaptıktan sonra kaybedilen sıvıyı geri kazanmanın en iyi yolu sporcu içecekleridir.

Çoğu sporcu içeceği sadece su ve şekerden oluşur. Spordan sonra bol su içmek, ve yüksek protein değerli bir atıştırmalık yemek vücudunuzun ihtiyacı olan yakıtı fazlasıyla sağlar. Aman şeker içeriklerine dikkat!

14. Vücut kitle endeksi çok önemli bir rakamdır, sağlığımız ile ilgili pek çok bilgi verir.

Hayır aslında bu rakam sadece vücudumuzun boy ve kilo oranının ne kadar sağlıklı olup olmağını gösterir. Vücudumuzdaki yağ ne kadar fazla ise, kalp sağlığımız, diyabet riskimiz ve yaşa bağlı zihinsel sağlığımız tehlikeye girer.

15. Terlemezseniz yaptığınız spor işe yaramamış demektir.

Sizi hareketlendirip, nefes almanızı ve kalp atışınızı hızlandırmanızı sağlayan her egzersiz, düzenli yapıldığı taktirde sağlıklıdır.

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
YORUMLAR
16.09.2018

Çoğu yanlış. 1)Ağırlık çalışmak yağı kasa çevirmez evet. Kalori yakmanızı ve yağların erimesini, aynı zamanda kasların büyümesini sağlar. Kısacası yağlarının yerini kaslar alır. Bu da bir bakıma "yağı kasa çevirmek" zaten. 3) Egzersiz yapmak kilo vermenin en hızlı yöntemidir. Beslenme programını düzeltemeseniz bile, şiddetli bir şekilde spor yaptığınız zaman 4 haneli kalori yakmanız mümkün. Bu da yiyecekten aldığınız kaloriyi büyük oranda ekarte edeceği için sadece egzersiz ile zayıflamak mümkün. 6) Haftada 5 gün ağırlık kaldırmak kasların dinlenmesine zaman tanımaz. Anca split yapıp, deli gibi protein ve kalori alıyorsanız geçerli olabilir. İdeal olanı haftada 3 gündür. Haftada 1 gün yapsanız bile gelişimi görmeniz gayet mümkün. Sonuçta fazladan kalori yakacaksınız. 7) Sabah aç karnına yapılan spor hızlı yağ yakmanızı sağlar. Bu da hedeflenen şey zaten. Çoğu insan için en faydalısı sabah sporu evet.

16.09.2018

13) Bu maddeyi iddia eden son kişi 50 sene önce ölmüştür muhtemelen. Şeker alımını kimse önermez. Spordan önce içilirse bir mantığı olabilir enerji kazanmak adına. Ayrıca spordan sonra yüksek proteinli atıştırmalık yerine(proteinli atıştırmalık nedir, anlamasam da) karbonhidrat almak daha mantıklıdır. Protein öğününü sporun üzerinden zaman geçtikten sonra yemek gerek.

16.09.2018

Şu yağı kasa çevirme lafı'nın yanlış anlaşılmasını bir türlü düzeltemedik... Bak Yağlı görüntü Kaslı görüntüye dönüşür. O lafın anlatmak istediği budur. Spor yapmak disiplin ve sevgi işidir. Olay şu temiz beslenip Antrenmanla kalori açığı oluşturmaktır kilo vermek.

16.09.2018

1. Ağırlık çalışmak yağı kasa çevirir. cümle olarak yanlış ama dolaylı yoldan doğru bu vücut'taki kas oranı artarsa enerji ihtiyacı ortaya çıkar e bu enerjiyide yağlardan sağlar ve bir nevi yağı kasa çevirmiş olursunuz. :) yani cümle tamamen yanlış değil sayın yazar

16.09.2018

8. Karın kaslarını ortaya çıkarmak içinde plank yetmez. Göbeği yakman lazım önce :D

TÜM YORUMLARI OKU (17)