Soylu'dan Kürtçe Konser Yasağına Gerekçe: 'Yaşam Tarzı ve Güvenliğini Korumak'

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Pervin Çakar konserinin repertuarında Kürtçe eserler bulunması sebebiyle engellendiği iddialarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu. Soylu'dan 'Bu kararlar yaşam tarzına müdahale değil aksine vatandaşlarımızın yaşam tarzını ve güvenliğini korumak için alındı' yanıtı geldi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Pervin Çakar'ın mayıs ayında konser vermek için başvurduğu Mardin Artuklu Üniversitesi'nin, repertuarında Kürtçe eserler bulunması sebebiyle kendisine salon vermediğini duyurması üzerine söz konusu iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi veren Tanrıkulu, iddiaların doğru olup olmadığını sordu. Tanrıkulu, Türkiye genelinde son altı yılda kaç konsere Kürtçe eserler nedeniyle izin verilmediğinin yanıtlanmasını istedi.

"Yaşam tarzına müdahale değil"

Pervin Çakar

Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre, CHP’li Tanrıkulu’nun soru önergesine cevap veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nda yer alan 11’inci maddeye dikkat çekerek şu ifadelerle yer verdi: 

'Vali, il sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir. Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri alır. Bu maksatla devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerini istihdam eder, bu teşkilat amir ve memurları vali tarafından verilen emirleri derhal yerine getirmekle yükümlüdür.' (C) fıkrasında '(...) Vali, kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hallerde on beş günü geçmemek üzere (...) yasaklayabilir' hükümleri amirdir.'

Bütün etkinliklerin yasaklanmasından ziyade usullerine uygun taleplerin değerlendirildiğini ifade eden Soylu, söz konusu yasaklamalarda etkinliklerin güvenli bir ortamda yapılmasının amaçlandığını savunarak “Bu kararlar yaşam tarzına müdahale değil aksine vatandaşlarımızın yaşam tarzını ve güvenliğini korumak için alındı” dedi.

"Topu taca attı"

CHP’li Tanrıkulu, Bakan Soylu’nun soru önergesine verdiği yanıtı ‘topu taca atmak’ olarak değerlendirdi. 

Kendisinin sorduğu sorular ile verilen cevaplar arasında hiçbir illiyet bağı olmadığına dikkat çeken Tanrıkulu, “Kürtçe konser ve tiyatroların yasaklandığının resmi olarak açıklanmaması için böyle bir yanıt verilmiştir. Aslında bu yanıt Kürt dilinin nasıl baskı altında olduğunun da dolaylı olarak itirafıdır” diye konuştu.

Popüler İçerikler

Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
İşitme Testine Kürtçe Engeli: Türkçe Bilmeyen Kadına SRT Testi Yapılmadı
Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
10.11.2022

yabancı gruplar ingilizce,almanca,yunanca konser verince sıkıntı yok,bu coğrafyanın dillerinden kürtçe olunca sıkıntı var ,öyle mi..vay ammk

10.11.2022

Kürtçe şarkı okununca güvenliğiniz mi sarsılıyor

10.11.2022

Ülkesini seven bir Türk olarak soruyorum: 1. Kürtçe şarkı okunmasının ne gibi bir sakıncası var? 2. Siz böyle yaptıkça terör örgütleri Kürt asıllı vatandaşlarımıza gidip onları kışkırtmaz mı? 3. Terör örgütü propagandası yapılabileceği endişesi var ise gerekli kamera vs gibi önlemler alınarak bu işe kalkışanlar zaten tespit edilip gerekli cezalar verilemez miydi?

10.11.2022

İkinci maddeyi AKP bizzat kendisi yapıyor. Herhangi örgüte gerek yok. Üçüncü soruda ise olmayan teröristler yüzünden İBB'den çıkamayan İçişlerine bakarsak, ilginç bir sonuca varıyoruz.

TÜM YORUMLARI OKU (13)