Şöyle Bi' Üfleyip Şaşırdık! Türkiye'de Her Bin Kişiden 95'i Üniversiteli... Peki Ama İşsizlik Neden Düşmüyor?

Bildiğiniz üzere ülkemizde her 4 işsizden 1'i üniversite mezunu. Peki sizce bunun nedeni ne olabilir? Türkiye, Avrupa'da en çok üniversite öğrencisinin olduğu ülke. Tüm dünyada eğitim seviyesiyle birlikte işsizlik azalırken, ülkemizde bu durum tam tersine işliyor. Peki ama neden? 👇

Kaynak: Euronews

Ülkemizde biliyorsunuz ki özellikle de son yıllarda üniversite sayısında devasa bir artış yaşandı. Artık neredeyse her ilde en az bir tane üniversite var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’deki üniversite sayısının 76’dan 207’ye çıkarttıklarını açıklamıştı hatırlarsanız.

Ancak dershanelerden bozma üniversitelerde verilen eğitimin kalitesi yani aslında niteliği epey tartışmalı bir konu.

Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye, artık Avrupa’da nüfusa göre en çok üniversite öğrencisinin olduğu ülke.

Konu hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan “Şansölye Merkel’e ‘Bizim 8 milyon 400 bin üniversite gençliğimiz var’ dediğimizde böyle bir üfledi, şaşırdı. Bizim eksiğimiz nerede? Keyfiyette.” demişti hatırlarsanız.

2019 verilerine göre ülkemizde her bin kişiden 95’i üniversite öğrencisi. Bu durum Almanya ve Fransa’da 40’ken, İngiltere’de 39 ve de Avrupa Birliği’nde 38 kişiye tekabül ediyor.

Eurostat’a göre Türkiye’de 2019 yılında 7 milyon 775 bin üniversite öğrencisi vardı. Türkiye’nin nüfusu ise 82 milyon 3 bindi.

Yani ülkemizde her 10 kişiden neredeyse 1’i üniversite öğrencisi! Peki bu durum Avrupa’da nasıl?

Ülkelerdeki her bin kişiden kaçının üniversite öğrencisi olduğu sırasıyla şöyle;

Listede 1. sırada olmamız her ne kadar sevindiriciyken bir yandan da akıllara ‘madem bu kadar üniversite öğrencisi var, bu kadar insan neden işsiz’ sorusunu getiriyor.

Çünkü ülkemizdeki her 4 işsizden biri üniversite mezunu. Ayrıca TÜİK’in 2019 yılı verilerine göre üniversite mezunu işsizlerin sayısı son 15 senede 10 kat artmış!

Haliyle bu durum da eğitimin kalitesini sorgulatıyor bizlere. Eğitim seviyesi ve işsizlik arasında tüm dünyada bağlantı olmasına rağmen bizim ülkemiz tam tersi bir eğilim gösteriyor.

Eurostat verilerine göre, işsizliğin yükseköğretimde, ilköğretimden fazla olduğu tek ülke yine bizim ülkemiz. Yani üniversite mezunu olan bir bireyin ilkokul mezunu olan bir bireye oranla işsiz kalma olasılığı daha yüksek.

Bunlardan ilki eğitimde niteliğin azalması. Yani üniversitelerin kuruluş amaçlarının dışına çıkarak artık bir bilim yuvasından çok ‘dershane’ mantığıyla hareket etmeleri.

Bir ikincisi ise ülkemizde artık o kadar çok üniversite var ki eskisi gibi üniversite okumak kişiye nitelik katan bir özellik olmuyor çünkü zaten herkes bir şekilde üniversite okuyabiliyor.

Sizce bu durumda olunmasının nedeni ne? 

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Biraz da Halkın 'Türkiye Büyüdüyse Payımızı İstiyoruz' Diyerek Neden #AsgariÜcret5200TL Dediğini Konuşalım!
Çabuk 'Ben Hep 50 Liralık Alıyorum'cular Gelmeden! Asgari Ücretle Hangi Ülkede Kaç Litre Benzin Alınabiliyor?
Suriyeli İş İnsanı Mahmut Osman'ın 'Türkiye'de İşsizlik Yok, İş Beğenmezlik Var' Sözlerine Tepki Yağdı!
Trollenmelere Doyamayan Melih Gökçek Sosyal Medya Fenomenini Ciddiye Alınca Goygoycuların Eline Yine Düştü!
Çaydan Tavuğa, Televizyondan Benzinli Otoya… Asgari Ücret Enflasyon Kadar Artsaydı Ne Kadar Olurdu?

Popüler İçerikler

Halay Başkanı Mahmut Tuncer'in Estetikli Yeni Görüntüsü Sizi Çok Şaşırtacak
Dilan Polat Tahliye Olabilir! Avukatı Başvuru Yaptı, Dilan Polat Adli Tıp Kurumu’na Sevk Edilecek
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
YORUMLAR
02.12.2021

200 tane üniversite olmasının ne mantığı var ki hiç yok. YrçDoç'lar bile sıradan öğretim gibi slayttan ders anlatıyorlar. Soru soruyorsunuz cevap alamıyorduk. Ezber öğrettikleri şeylerden başka şeylere cevap veremiyorlar. Öğretmenlikleri sadece slayttan ibaret. TMBYO ve Mühendislik fakültelerinde uygulama yapacak teknik malzeme, labaratuvar ortamı yok. Üniversitede İngilizce dersine giriyorsunuz A1 seviyesinde ingilizce öğretiyorlar. Bu eğitimle körelen İngilizce öğretmeninden daha iyi İngilizce bildiğinizi gösterince egolarına yenik düşüyor sizi çekemiyorlar. Bu ve daha bir sürü ders içinde söylenebilir. Evet Üniversite mezunu çok var ama ellerinde sadece diploma var. Ben teknikerim yeni Mühendis okulda uygulama göstermediler bana söyle yaparak işi öğreneyim diyor. Durum içler acısı. Slayt ile mühendis yetiştirilmeye çalışılıyor bu ülkede. Durum içler acısı.

05.12.2021

How are you good turn right turn leftten başka bişey öğretmeyen bir sistemde kendimizi heba ediyoruz

02.12.2021

adalet sarayı var ama adalet yok, üniversite çok ama nitelik yok hastane var ama sağlık yok ibadethane var ama .... neyse uzarrrr gider de bu devran böyle gitmez umarım

03.12.2021

Üniversite sayısını arttırıp girişleri kolaylaştırdılar çünkü bir seçim dönemi boyunca üniversitelerde okuyan herkes öğrenci olduğu için işsiz sayısını düşürdüler. Sonraki seçim mitinglerinde çıkıp işsizliği şu kadar azalttık diye böbürlene böbürlene kendilerini alkışlattıkar. Bizim salak millet de hülog hülog şakşakladı. Şimdi o gençler mezun oldu takke düştü kel göründü. Hepsi artık üniversite mezunu işsiz. Haliyle hepsi haklı olarak da be fakülte bitirdim kasiyer mi olacağım diyor. Çünkü zincir marketler dışında istihdam sağlayan başka sektör yok

TÜM YORUMLARI OKU (4)